Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Marlon de Jager-Wessel

Nick Oosterlaken is eigenaar van O&O Vastgoed Diensten B.V. en QReal Estate B.V.

Met deze ondernemingen richt hij zich op vastgoedbeheer en aanverwante dienstverlening.  

Motto: Een dag heeft 24 uur en dan heb je de nacht ook nog. 

info@o-ovastgoeddiensten.nl 

0681567110

Opgestapelde crisissen

3 oktober 2022 | 2 minuten lezen

Het thema voor deze uitgave is balans. Je merkt pas hoe fijn balans is, als het niet meer vanzelfsprekend is. De wereld is natuurlijk al een tijdje niet meer in balans. De crisissen stapelen zich op in de wereld en zeker ook in Nederland. Stikstof, koopkracht, corona, energie, huizen, inflatie en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik kijk soms met weemoed en verbazing terug op de periode voor corona. Voor mij leek alles toen nog in balans in Nederland.

In mijn vorige column benoemde ik al het belang voor ondernemingen om in te spelen op veranderingen. Voor veel ondernemingen zal dit erg lastig worden. Sommige ondernemers moeten coronasteun terugbetalen en daar komen nu de stijgende energie- en loonkosten bij. Verder gaat het economisch momenteel nog voor de wind, maar dat zal wel veranderen op het moment dat de energiekosten voor huishoudens nog verder zullen stijgen. Er zullen toch veel huishoudens de hand op de knip houden en dat zal doorwerken in de rest van de economie.

‘Je merkt pas hoe fijn balans is, als het niet meer vanzelfsprekend is’

Voor veel mensen is balans precies wat er nodig is, maar dat lijkt nog ver weg. De situatie in Rusland lijkt nog wel even aan te blijven. De politiek polariseert steeds verder, waardoor het oplossen van problemen steeds moeilijker wordt. Problemen worden pas echt aangepakt als het echt niet meer anders kan. Dit hebben we natuurlijk gemerkt met stikstof en met corona. Het lijkt nu ook te gebeuren met de energiecrisis, waar politiek gezien tot op heden ook weinig mee gedaan werd.

Het overgrote gedeelte van Nederland heeft inmiddels te maken met variabele prijzen. In juni had 56 procent van de huishoudens een variabel contract. Dat zijn er inmiddels nog veel meer. Het verbruik ligt in de zomermaanden natuurlijk een stuk lager, dus de grootste pijn van de hoge energiekosten komt pas nu de zomer plaats gaat maken voor de herfst en uiteindelijk de winter.

Wat voor huishoudens geldt, geldt ook voor ondernemers. O&O verzorgt het energiebeheer voor ondernemers en de laatste tijd krijgen we veel vragen over de inkoop van energie. Met de juiste inkoopstrategie kunnen we ondernemers helpen te besparen op de energiekosten.

OntwikkelingenBouw & VastgoedOnderhoudLekstroom