fbpx
Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Max Brandt

HANNEKE MAURITZ IS ADVOCAAT. SINDS 2017 WERKT ZIJ VANUIT HAAR EIGEN PRAKTIJK IN WOERDEN. HANNEKE IS SPECIALIST OP HET GEBIED VAN ARBEIDSRECHT, HUURRECHT EN VERBINTENISSENRECHT. ZE STAAT BEKEND OM HAAR NO-NONSENSE AANPAK, DAADKRACHTIGHEID EN BETROUWBAARHEID. HANNEKE@MAURITZADVOCATUUR.NL 0681820277

PROCEDURES

12 april 2021 | 2 minuten lezen
‘Dit voorjaar kampen we met lenteperikelen’

Het is lente! Alles wat negatief is, bekijken we ineens door een roze bril. Bedreigingen worden kansen. Energie lijkt uit het niets op te doemen. Tijd voor nieuwe ideeën!

In de regel roept de start van het voorjaar zulke reacties op. Althans, bij mij wel. Maar dit voorjaar zijn we beperkt in onze mogelijkheden en kampen we met lenteperikelen.

Voor veel ondernemers is de impact van de beperkende maatregelen – to say the least – enorm. Zo sprak ik vorige week een klant die er “klaar” mee was en stopt met zijn onderneming. Zijn levenswerk. Maar hij zag geen andere oplossing. Anderen moeten drastische maatregelen nemen, waaronder (met pijn in hun hart) ontslag van personeel. Dat zijn geen opgewekte verhalen. Maar ik hoor gelukkig ook verhalen van ondernemers die – ingegeven door corona en/of met de moed der wanhoop – op zoek gaan naar nieuwe kansen. En dat geeft energie!

Het brengt ook interessante procedures met zich mee: over overheidsmaatregelen zoals de avondklok en de verplichte winkelsluiting, over corona-ontslagen en personele maatregelen en op het gebied van huurprijsvermindering. Over dit laatste onderwerp is behoorlijk veel geprocedeerd. Dat corona geen reden is om alle afspraken overboord te gooien, spreekt voor zich. Huurders die – al dan niet in navolging van de werkwijze van de grote winkelketens – simpelweg stopten met het betalen van de huurprijs kwamen bedrogen uit. Toch spreek ik geregeld verhuurders die het niet-betalen van de huurprijs accepteren omdat de huurder zijn zaak heeft moeten sluiten of juist huurders die noodgedwongen de volledige huurprijs blijven betalen terwijl dat in bepaalde situaties niet verwacht kan worden. Ik zal u de juridische in’s en out’s besparen, maar de bottom line is dat onder omstandigheden de pijn moet worden verdeeld met een huurkorting. Een fifty-fifty verdeling is daarbij uitgangspunt, maar zeker geen automatisme. “Gedeelde smart is halve smart”, zeggen we dan.

Hoe het er bij mij voor staat dit voorjaar? Ik ga een grote schoonmaak houden; verschillende klanten vinden het tijd voor een juridische APK en ook in mijn eigen bedrijfsvoering ga ik er weer eens met de bezem door.
Iets met lentekriebels. 😉 Zodat we volgend jaar weer uitbundig lente kunnen vieren!

DienstverleningAdvocatuurWoerden