fbpx
Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Marlon de Jager-Wessel

Gerard van den Tweel is ondernemer. Hij is algemeen directeur en eigenaar van Van den Tweel Groep BV en daarnaast honorair consul van de Republiek
Suriname in Nederland. Motto: doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg.

info@vandentweel.nl

0332471450

Rechtop in de wind

23 juni 2022 | 2 minuten lezen

Met alles wat er gaande is in de wereld, is het soms moeilijk om niet te gaan twijfelen aan het nut van alles waarmee je bezig bent. Oorlogen, vluchtelingenstromen, COVID, apenpokken, torenhoge inflatie, woningcrisis, energiecrisis, klimaatcrisis, een dreigende voedselcrisis en economische crisis. Het ene rampscenario heeft zich nog niet aangediend of het volgende staat alweer in de startblokken. Eén blik op de ochtendkrant is vaak al genoeg om een fris en fruitig begin van de werkdag de nek om te draaien. De grootste uitdaging waarvoor mensen – en met name ook ondernemers – vandaag de dag staan, is om de focus vast te houden. Om door te gaan met de dingen die je doet en er positief tegenaan te gaan. 

Meebuigen en stilzitten in alle malaise is de makkelijkste weg. Maar als we allemaal gaan wachten totdat de slechtere tijden zijn overgewaaid, roetsjen we waarschijnlijk alleen maar nog harder de ellende in. De problemen worden niet vóór ons opgelost. Ik heb naast mijn ondernemerschap lang genoeg in de politiek rondgelopen om te weten dat we het daarvan niet moeten hebben. De poldercultuur en de stroperige bureaucratie hebben een verlammend effect op de besluitvaardigheid van het openbaar bestuur, waarin visie steeds meer plaatsmaakt voor “Management by incident”. Als wij ondernemers onze tent zo zouden runnen, dan zou het land het echt kunnen schudden.

‘Positief bezig zijn met de toekomst. Het klinkt misschien idioot in deze onzekere tijden, maar het houdt me op de been’

Nee, als voorgaande crises ons ook maar iets hebben geleerd, dan is het dat wij zelf moeten proberen uit de ontstane gaten te klimmen. Vasthouden aan wat ooit was heeft geen zin. Dit is de tijd waarin je flexibel moet ondernemen. Lef, durf en initiatief waren altijd al nodig om als ondernemer ver te kunnen komen en die voorwaarden zijn nu harder nodig dan ooit. Waar ik momenteel mijn bed voor uitkom is de uitbreiding van mijn hotel Het Ampt van Nijkerk. Een metamorfose die na dertig jaar hard nodig was. Met een uitbreiding van het aantal kamers van 110 naar 148, een flinke uitbreiding van het restaurant en de keuken en de aanbouw van een heerlijke serre is dit hotel na alle ellende straks helemaal klaar voor een prachtige toekomst. Datzelfde geldt voor het naastliggende evenementencentrum Hart van Holland, dat momenteel ook een flinke makeover krijgt.

Crises doen zich in de regel in een cyclus voor, waarbij magere jaren afgewisseld worden door vette jaren. In dit vertrouwen pak ik momenteel ook de inrichting van mijn supermarkten aan. De Albert Heijn-winkels in Kortenhoef, Bennekom en Voorthuizen worden ingericht volgens de nieuwste inzichten op het gebied van consumentenbeleving. De vestiging in Woudenberg heeft een wat meer beperkte upgrade gehad, maar gaat – als de gemeentelijke procedures eindelijk een beetje op stoom gaan komen – hopelijk snel plaatsmaken voor een gloednieuwe supermarkt met onderliggende parkeergarage. Positief bezig zijn met de toekomst. Het klinkt misschien idioot in deze onzekere tijden, maar het houdt me op de been. Zekerheden in het leven heeft niemand, zoals ik vrij kort geleden ook in mijn persoonlijk leven weer besefte door het overlijden van mijn geliefde echtgenote. Niemand ontkomt aan stormen in het leven, of het nu op persoonlijk of op zakelijk vlak is. Het enige wat je daartegenover kunt stellen, is proberen rechtop in de wind te blijven staan; erop vertrouwen dat er na slechte tijden ook weer goede tijden kunnen komen. Dus hoe beroerd de wereld er op dit moment zmisschien ook uit mag zien: laten we vooral met z’n allen proberen de moed erin te houden.

Eemvallei