Quote_teken_links

RSM ONDERZOEKT GEVOLGEN
CORONACRISIS VOOR FAMILIEBEDRIJVEN

De 270.000 Nederlandse familiebedrijven worden, net als veel andere bedrijven, hard getroffen door de coronacrisis. Uit resultaten van het RSM-Nyenrode Familiebedrijven-onderzoekspanel van begin april blijkt dat de familiebedrijven in april 2020 een omzetverlies van gemiddeld 40% verwachten, vergeleken met april 2019. Toch blijkt ook dat familiebedrijven optimistisch zijn over de toekomst en er alles aan doen om hun personeel in dienst te houden.

Roberto Flören, RSM hoogleraar Familiebedrijven en Bedrijfsoverdracht, licht zijn onderzoek toe: ‘Uit het onderzoek blijkt dat familiebedrijven er alles aan doen om hun personeel te behouden. Zij teren liever in op het eigen vermogen (64%) en zien af van dividenden (92%) dan dat zij personeel ontslaan.’ Bij het aanhouden van personeel in crisistijd komt de kracht van het langetermijnperspectief van familiebedrijven duidelijk naar voren, licht Flören toe: ‘De meeste familiebedrijven, 80%, zijn optimistisch over de toekomst. Omdat zij voorzien dat het na de coronacrisis weer beter zal gaan, dragen het familiebedrijf en de eigenaren nu de pijn.’

Het onderzoekspanel is onderdeel van het RSM Nyenrode Initiatief (RNI), een samenwerking tussen Universiteit Nyenrode en RSM die zo’n 1,5 jaar geleden is gestart.

Foto: Roberto Flören en Onno Adriaansens