fbpx
Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Marlon de Jager-Wessel
Max Brandt

Edwin is directeur van Technische Verenigde Bedrijven, een holding waar verschillende technische bedrijven deel van uitmaken, zoals Terberg Totaal Installaties, Technisch Beheer Nederland en Van Rennes

0306860711

e.dullaart@tvb.eu

Samen bewust veilig werken

3 april 2023 | 2 minuten lezen

Veiligheid heeft altijd prioriteit, maar is nooit vanzelfsprekend. Samen moet je er iedere dag aan werken om het een prioriteit te maken, zodat je de veiligheid van jezelf en diegenen om je heen kan waarborgen. Zeker binnen de technische branche is dit thema aan de orde van de dag. Een veilige werkomgeving is voor iedereen essentieel om werk goed uit te kunnen voeren, zowel op de bouw als in de binnendienst.

Werken aan een veilige werkomgeving is belangrijk voor iedere organisatie. Het zorgt niet alleen voor betere prestaties en een hogere productiviteit, maar draagt ook op een positieve manier bij aan de gezondheid, het welzijn en plezier van alle collega’s. Een werkomgeving waarin veiligheid een prioriteit is zorgt ervoor dat mensen zichzelf kunnen zijn, meningen worden uitgesproken en problemen op tijd worden gesignaleerd. Ook zijn de mensen goed beschermd, vinden er minder ongelukken plaats en voorkomt een goed risicomanagement dat je terug moet vallen op formele schadebeperkingsmaatregelen zoals verzekeringen.

Verschillende vormen van veiligheid

Binnen onze branche zijn er verschillende vormen en lagen van veiligheid. Vaak wordt er binnen de technische wereld gesproken over de fysieke veiligheid van bijvoorbeeld de buitendienst. Hoewel dit heel erg belangrijk is, betekent veiligheid voor mij veel meer dan dat. Bij veiligheid op de werkvloer gaat het niet alleen om werken met veilige en goedgekeurde middelen, zoals het gebruik van machines, gereedschappen, apparaten en installaties, maar ook veilig gedrag en het gevoel van veiligheid zijn belangrijk.

‘Om het veiligheidsbewustzijn én dus het gevoel van veiligheid binnen onze bedrijven nog meer te vergroten, werken wij onder andere met zogeheten veiligheidsambassadeurs’

Waarborgen van de veiligheid

Kennis en bewustwording zijn naar mijn mening het fundament van een veilige werkomgeving en spelen een cruciale rol bij het creëren van een veiligheidscultuur. Ze helpen mensen om risico’s en gevaren beter te begrijpen en ze zodoende ook te vermijden. Als mensen weten wat er van hen wordt verwacht, in termen van respectvolle communicatie, gelijke behandeling, wie ergens aan mag en kan meedoen, meepraten en wie meebeslist, dan hebben zij meer vertrouwen om hun mening te uiten. Ze weten dat zij in een omgeving werken waar hun mening wordt gewaardeerd en waar ze zich veilig voelen om hun gedachten en ideeën te delen.

Om het veiligheidsbewustzijn én dus het gevoel van veiligheid binnen onze bedrijven nog meer te vergroten, werken wij onder andere met zogeheten veiligheidsambassadeurs. Zij zijn naast de leidinggevende het aanspreekpunt omtrent veiligheid en fungeren als belangrijke schakel tussen het management en alle collega’s. Om het levendig te houden benoemen wij iedere week iemand tot veiligheidsmedewerker van de maand, hangen er overal veiligheidsposters, doen wij mee met de ‘Bewust-Veilig-Dag’ en zetten wij nog veel meer acties op om veiligheid iedere dag ‘top of mind’ te maken.

Veiligheid staat altijd voorop en alleen samen kunnen wij de werkomgeving zo veilig mogelijk maken. Wij willen dat iedereen, iedere dag weer gezond en veilig thuiskomt.

InterviewBouw & VastgoedInstallatietechniekLekstroomLopikerwaard