Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Marlon de Jager-Wessel

‘Samen naar een gezonde, duurzame samenleving’

Het hele jaar door is het Utrecht Science Park het toneel van innovatie en ontwikkeling. Al het harde werk dat op dit park wordt verricht, staat tijdens de Utrecht Science Week in de schijnwerpers. Tussen 30 september en 7 oktober werd de vooruitgang die plaatsvindt op het park gevierd met inspirerende sprekers, workshops en allerlei activiteiten.

Net als bij de eerste editie, die vorig jaar plaatsvond, was het thema van de Utrecht Science Week “samen naar een gezonde, duurzame samenleving”. Het programma werd verzorgd door instanties en bedrijven die onderdeel zijn van het Utrecht Science Park. En dat zijn er nogal wat! De Universiteit, Hogeschool, het UMC, het Prinses Máxima Centrum, biotechbedrijf Genmab; het is slechts een kleine greep uit het veelzijdige aanbod dat het Utrecht Science Park te bieden heeft.

De diversiteit die op het park te vinden is, uitte zich in een rijk en uiteenlopend programma. Van een uniek kijkje achter de schermen bij laboratoria in het Weekend van de Wetenschap, tot het oplossen van problemen in een team bij het spel Utrecht2040. Experts vertelden bezoekers daarnaast over alles wat met innovatie te maken heeft. Zo waren er lezingen en debatten over onder andere gezonde voeding, veelbelovende startups en het kweken van mini-organen.

De Utrecht Science Week weet zichzelf met deze veelzijdigheid neer te zetten als een evenement dat leuk en interessant is voor alle leeftijden en achtergronden. Het volledige programma was gratis te bezoeken voor iedereen.

Samenwerking

In het thema “samen naar een gezonde, duurzame samenleving”, was duidelijk dat de nadruk tijdens de Utrecht Science Week lag op het woordje “samen”. De kruisbestuiving tussen de verschillende partners op het Science Park tijdens de week, zal de komende maanden overal op het park doorklinken.

‘Als je die ontmoetingen ziet rondom de bijeenkomsten en kijkt naar wat er op het podium gebeurt, zie je gewoon dat de samenwerking in die week een extra stimulans krijgt’, vertelt Jan Henk van der Velden, directeur-bestuurder van stichting Utrecht Science Park. ‘Mensen die toch veel in hun eigen lab zitten ontmoeten elkaar. Op het moment dat ze samen een verhaal vertellen vanuit verschillende invalshoeken, zie je dat dit de weken en maanden erna zijn effect heeft. Dat men elkaar beter weet te vinden.’

De Utrecht Science Week is net afgesloten, dus wat de langertermijneffecten dit jaar zullen zijn blijft nog even afwachten. Wel zag Van Der Velden afgelopen jaar, na de eerste editie, al hele mooie ontwikkelingen: ‘De hogeschool was vertegenwoordigd bij een spreker die een verhaal hield over celtherapie. Meteen na de lezing hebben zij contact met elkaar gehad, waardoor de samenwerking met studenten van de hogeschool intensiever is geworden. Er zijn bijvoorbeeld hele mooie afspraken gemaakt over het delen van onderzoeksapparatuur. Gewoon, omdat daar even die connectie werd gelegd. Tijdens zo’n week gebeuren dit soort dingen aan de lopende band.’

‘De komende maanden zal langzamerhand duidelijk worden wat de Science Week dit jaar teweeg heeft gebracht’

Wat was er te doen?

Een stimulans voor een intensievere samenwerking is één van de doelen van de Utrecht Science Week, maar natuurlijk is de week voornamelijk ingericht voor de bezoekers. Geen connectie met het Utrecht Science Park? Ook dan, misschien wel juíst dan, was het programma eindeloos interessant!

De week werd op vrijdag 30 september feestelijk geopend na het eerste programmaonderdeel: de conferentie “Back to the Future”, wat in het teken stond van honderd jaar laboratoriumonderwijs. Het bekende Betweterfestival in TivoliVredenburg bood ook dit jaar weer een mooie combinatie van muziek, film, installaties en wetenschappelijk onderzoek.

Het landelijke Weekend van de Wetenschap kon natuurlijk niet ontbreken op het Utrecht Science Park deze week. Dit weekend openden partners van het park hun deuren voor het publiek. Zo konden bezoekers op plekken komen die normaal gesproken afgesloten zijn voor de buitenwereld, zoals laboratoria.

Na het Weekend van de Wetenschap werden er meer dan veertig lezingen, tafelgesprekken, workshops en debatten georganiseerd. Vooraanstaande wetenschappers, vakmensen en bestuurders vertelden over hun inzichten en gingen met de bezoekers in gesprek over het thema gezond en duurzaam leven.

Na een week vol wetenschap, innovatie, techniek en nieuwe inzichten werd de Utrecht Science Week afgesloten met de finale van de Sustainable City Challenge. In deze challenge werkten studenten van Universiteit Utrecht, ROC Midden Nederland en Hogeschool Utrecht aan vraagstukken en oplossingen voor duurzame steden in de toekomst. Tijdens de finale presenteerden zij hun werk van deze periode. Na de City Challenge werd de week officieel afgesloten.

 

Bijzonder voor bedrijven, instanties en bezoekers

De Utrecht Science Week heeft de afgelopen week wederom laten zien dat wetenschap ontzettend interessant is en allesbehalve saai. Bezoekers konden hun hart ophalen in het veelzijdige programma en ook de samenwerkingsstimulans voor de partners zal dit jaar nog lange tijd doorwerken. De komende maanden zal langzamerhand duidelijk worden wat de Science Week dit jaar teweeg heeft gebracht.

www.utrechtscienceweek.nl

InterviewOntwikkelingenOnderwijs & CultuurOnderwijsinstellingUtrecht