Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Marlon de Jager-Wessel

Ellen (Vandeberg Advocatuur B.V.) is een ondernemende, pragmatische,
duidelijke en meedenkende advocaat ondernemingsrecht.
ellen@vandebergadvocatuur.nl | 0655775673

Scherp als een scheermes

8 juli 2021 | 2 minuten lezen

Het is alweer een aantal jaar geleden. Ik begeleidde een transactie waarbij ik een ondernemer adviseerde die de aandelen in zijn onderneming verkocht. Dit soort trajecten vereist dat je aldoor alert blijft. Alert op de afspraken die gemaakt worden waarbij rekening moet worden gehouden met alle (relevante) omstandigheden, maar ook alert op de manier waarop die afspraken vervolgens worden verwoord in de koopovereenkomst.

Het is belangrijk dat alle betrokkenen de afspraken die worden opgenomen in de overeenkomst goed begrijpen. Je hoopt dat de overeenkomst die gesloten wordt achter slot en grendel gaat en dat ‘ie nooit meer tevoorschijn komt. Wanneer dat wel zo is, is er in veel gevallen sprake van discussie tussen de betrokken partijen. Om die reden is het goed de afspraken in de overeenkomst zo te verwoorden dat deze voor iedereen duidelijk zijn en vooral ook blijven. Zelfs wanneer die overeenkomst pas een paar jaar later wordt bekeken. Scherp zijn dus!

‘Na een uurtje dansen voel ik me weer fit en is mijn hoofd weer gereed voor nieuwe
(juridische) uitdagingen’

Nadat we de transactie hadden afgerond nam de koper van de aandelen contact met mij op en vroeg of ik zijn advocaat zou willen worden. Hij vond mijn optreden gedurende de transactie “zo scherp als een scheermes”. Door zo’n advocaat wilde hij graag worden bijgestaan. Zo scherp als een scheermes dus. Dat is een mooi compliment, maar het vergt ook wel wat. Zoals ik hiervoor al aangaf, ben je tijdens een transactie voortdurend alert. Het is dan wel belangrijk dat je tussen de bedrijven door ontspant en ervoor zorgt dat je fit blijft.

Wat mij helpt is een uurtje Power Jammen, een combinatie van dansen en workout. Tijdens het dansen maak ik mijn hoofd leeg. Dat kan ook niet anders, want ik heb alle aandacht nodig voor de choreografie! Na een uurtje dansen voel ik me weer fit en is mijn hoofd weer gereed voor nieuwe (juridische) uitdagingen. Op dit moment doen we dat ook nog eens buiten. Dat is voor mij een topcombinatie, lekker sporten en dan ook nog eens buiten.
Wat ik ook doe om af te schakelen is een ommetje maken, even lekker naar buiten en aan iets anders denken dan garanties in de koopovereenkomst.

Mijn recept om scherp te blijven is dan ook even een uurtje totaal iets anders doen en dan op zo’n manier dat je even niet nadenkt over je zakelijke bezigheden. Dat geeft weer nieuwe energie!

Mooie zomer en blijf fit!

Utrecht