Quote_teken_links

SHARON DIJKSMA VOORGEDRAGEN ALS BURGEMEESTER UTRECHT

Medio november is Sharon Dijksma voorgedragen als de nieuwe burgemeester van Utrecht. Ze volgt Jan van Zanen op, die Utrecht verruilde voor Den Haag. De gemeenteraad had de voorkeur voor Dijksma uit een poule van in totaal 27 kandidaten (elf vrouwen en zestien mannen). Utrechters spraken van begin af aan al hun voorkeur uit voor een vrouwelijke burgemeester.

‘Ze is een aanjager. Iemand die handelt met praktische wijsheid en zelfbewustzijn. Ze is zichtbaar en benaderbaar, zo staat zijn symbool voor alle Utrechters’, aldus de vertrouwenscommissie. Dijksma gaf via een videoverbinding aan ‘burgemeester voor alle Utrechters te willen zijn’: ‘Ik ben trots en dankbaar voor het in mij gestelde vertrouwen. Ik kijk er naar uit de stad, de wijken en de mensen snel te leren kennen!’

De 49-jarige Dijksma is momenteel nog wethouder van Verkeer en Vervoer, Water en Luchtkwaliteit in de gemeente Amsterdam. Eerder was ze Kamerlid voor de PvdA en staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in het vierde kabinet-Balkenende. Dijksma zal met haar man en drie kinderen naar Utrecht verhuizen om zich daar voor langere tijd te settelen.