Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Marlon de Jager-Wessel

Directeur-bestuurder Utrecht Marketing. DNA: Posimist van geboorte: richt zich op de positieve zaken in het heden en blikt optimistisch naar de toekomst. Richt zich op werklust, oplossingen en resultaten, bindt, betrekt en… Presteert met pret.
www.utrechtmarketing.nl | c.jansen@utrechtmarketing.nl | @Corjansen

Slim fit

8 juli 2021 | 2 minuten lezen

Nu dankzij de massale vaccinaties de pandemie op de terugtocht lijkt en de samenleving en veel geplaagde sectoren als het onderwijs, de zorg, de cultuur, gastvrijheid- en toerisme zich weer lijken te herstellen, is het zaak met z’n allen weer met perspectief toekomstbestendig en fit te geraken.

Het afgelopen jaar is er natuurlijk een ongelofelijke aanslag op de mentale conditie en fitheid van ons allemaal gepleegd. Van het één op het andere moment van zorgeloze vrijheid naar bezorgde gebondenheid met heel veel beperkingen. Heftig en met overvolle IC’s ook heel bedreigend.
Tegelijkertijd heeft het afgelopen jaar ook het nodige goeds gebracht en wat mij betreft is het zaak dat vast te houden om er in de toekomst ons voordeel mee te doen. Zo kunnen we fitter worden dan voor de pandemie en vervolgens ook fitter blijven.

Concreet heb ik het er dan over dat we erachter gekomen zijn dat online werken, flexwerken en thuiswerken prima oplossingen zijn om met minder vervoersbewegingen en met meer efficiëntie te werken. Aan de andere kant hebben we ook gemerkt hoe belangrijk het is om elkaar fysiek te spreken om zo écht contact met elkaar te maken.

‘We kunnen fitter worden en blijven dan voor de pandemie’

Wat ik zelf als enorm verrijkend heb ervaren is zoiets simpels als het “ommetje” concept: gewoon overdag even een wandelingetje door de buurt, de stad of de natuur maken. Dat is goed voor de balans. Je wordt er fysiek beter en mentaal frisser van en daar gaat het natuurlijk om: de juiste fitheid en de juiste balans tussen werk en privé, tussen werklust en werklast, tussen mentaal en fysiek. Eigenlijk een hele simpele en voor iedereen bereikbare oplossing om fitter te worden.

Wat ik het afgelopen jaar ook heb gemerkt, en uiteraard begint het bij jezelf, is dat als je dat ook letterlijk qua houding en gedrag uitdraagt en uitstraalt naar je medewerkers, collega’s, relaties, vrienden en familie, je er met z’n allen fitter van wordt. Mooi om te merken.

Voor mij begint het daarbij altijd bij het proberen te denken, te handelen en te focussen op oplossingen, en op zaken die wel kunnen en bovendien ook in je directe invloedsfeer liggen. Uiteraard heb je altijd mensen die je proberen uit te leggen dat iets niet kan en “hét” een groot probleem is en dat ze daar veel last van hebben en er “niets” aan kunnen doen. Zelf merk ik dat als je daarover positief in gesprek gaat en écht contact maakt door ook écht te luisteren, mensen stapje voor stapje kantelen van probleemoriëntatie naar oplossingsgerichtheid. Probeer het zelf maar eens uit. Het is natuurlijk, zeker in deze bizarre tijd, een “balancing act” om de juiste mindset te krijgen, maar ik merk bij mezelf en mijn directe omgeving dat je er vrolijker, prettiger en vooral fitter van wordt. Wat mij betreft een waardevol “slim fit” inzicht.

Utrecht