SPARREN MET ONDERNEMER KAFEL VOORN

Een kruisbandblessure verstoorde zijn droom om profvoetballer te worden, maar bracht hem wel in de wereld van fysiotherapie en personal training. Als echte ondernemer zag Kafel zijn kans schoon en nu geeft hij gave trainingen op het dak bij ABN AMRO. Hoogste tijd voor OnderNamen om langs te gaan bij Kafel, oprichter van By Voorn Fysiotherapie en Personal training.

Een vrolijke Kafel opent de deur; ‘Kom erin; hoe wil je je koffie?’ We hebben vroeg in de ochtend afgesproken, in zijn nieuwe woning in Bodegraven. Vanwege zijn open houding, voel je je meteen op je gemak. De 28-jarige ondernemer laat weten dat hij er zin in heeft. Hij is “lekker bezig”, maar hij pakt graag door. Hij kan niet wachten zichzelf voor te stellen aan het bedrijfsleven van Woerden en omstreken.

Vertel eerst eens iets over jezelf. Hoe ben je van topsporter naar fysiotherapeut gegaan?
‘Ik speelde een tijdlang in de jeugd en heb gedebuteerd in het tweede van Sparta Rotterdam. Toen ik op het punt stond om prof te worden, scheurde mijn voorste kruisband. Dat feest ging dus niet door. Dat was – op zijn zachtst gezegd – een hele teleurstelling. Door de blessure rolde ik in de wereld van fysiotherapie. Dat opende mijn ogen. Ik vond het zo gaaf om te zien hoe je iemand vanuit herstel beter kunt maken. Vandaar mijn keuze om fysiotherapeut te worden. Ook omdat ik mezelf een beetje ken; ik was altijd een vrij “onrustige” scholier. School was leuk en aardig, maar ik zag mezelf niet van negen tot vijf op kantoor zitten.’

‘In de afgelopen twee jaar heb ik geleerd om geduldiger te zijn. Als je motivatie en intenties goed zitten, komt het uiteindelijk in orde’


En dan nu ondernemer; hoe is dat zo gekomen?

‘Als je mij tien jaar geleden had verteld dat ik mijn eigen onderneming zou hebben, had ik je niet geloofd. Nu voelt het als een hele logische stap. Ik ben na mijn opleiding aan de slag gegaan bij een groot sportmedisch centrum in Amsterdam, waar ook veel BN’ers en topsporters komen. Heel gaaf. Alleen stonden bepaalde dingen mij wel tegen. Iedere twintig minuten stond er weer een andere cliënt voor mijn neus. Dat voelde een beetje als ‘afraffelen’. Ik wil iemand de tijd en aandacht geven. Waarom niet voor jezelf beginnen en het helemaal anders aanpakken, dacht ik. Nu kom ik bij bedrijven op locatie en bij de mensen thuis en kijk ik nog maar zelden op de klok.’

Wat doe je precies bij bedrijven?
‘Sinds een jaar doe ik Boksfit; dat is recreatief boksen gemixt met cardio- en krachttraining. Dat doe ik onder andere met werknemers van ABN AMRO, in het hoofdkantoor op de Zuidas in Amsterdam. We boksen op het dak van de Circl – zo heet het duurzame pand van de ABN AMRO. Daarnaast geef ik bedrijfsmassages aan het bedrijfsleven. Van werknemers krijg ik hele positieve reacties. “Wat een lekkere, gave les”, zeggen ze naderhand. Ze voelen zich fitter. Ik merk ook dat de teams steeds meer naar elkaar toe groeien. “Ik zie je volgende week weer in de ring”, grappen ze naar elkaar. Dat is echt leuk om te zien. Het boksen doen we op een andere manier. Het is niet – zoals mensen soms denken – een les waarbij je constant moet opdrukken, sparren en de leraar tegen je schreeuwt. Het is laagdrempelig en vooral heel leuk. Zo hoort het ook.’

En voor particulieren?
 ‘Ik geef ook Boksfit aan particulieren. Twee keer per week staan we met een leuke groep aan de Cattenbroekerplas. Daarnaast ben ik van huis uit fysiotherapeut, personal trainer en performance trainer. Ik combineer tijd en efficiëntie door bij de mensen thuis te komen voor de fysiotherapiebehandelingen of Personal Trainingen en vanuit een doel of hulpvraag stellen we een plan op. Wat zijn je klachten (fysiotherapie) of wat wil je bereiken in het geval van personal training. Vanuit mijn sportverleden heb ik veel ervaring met verschillende aandoeningen en klachten. Daarbij kijk ik altijd vanuit het lichaam; hoe word je beter, sterker en vitaler zonder je lichaam te schaden? Dit passen we toe in alle aspecten; Fysiotherapie, Personal/Performance Training of Bedrijfsvitaliteit.’

Je bent nu twee jaar bezig als ondernemer. Wat is je belangrijkste les geweest?
‘Als ondernemer ben je soms in gevecht met jezelf. Ik heb me meer dan eens afgevraagd; wat zijn mijn vervolgstappen, hoe nu verder? Ik ben niet snel tevreden. Terwijl, als ik de balans opmaak, realiseer ik me dat het eigenlijk helemaal niet verkeerd gaat. Het gaat hartstikke goed. In de afgelopen twee jaar heb ik geleerd om geduldiger te zijn. Als je motivatie en intenties goed zitten, komt het uiteindelijk in orde. Mijn cliënten staan centraal. Daar gaat het om. Ik denk dat mensen dat ook voelen.’

Wie vraag jij om advies?
‘Ik heb het geluk dat ik veel ondernemers in mijn familie heb. Mijn schoonvader is ondernemer, net als mijn twee zwagers. Weliswaar in een andere tak van sport, maar dat maakt niet uit. Je kunt toch sparren. Daarnaast heb ik goede vrienden waarmee ik graag praat.’ ‘Van mijn schoonvader heb ik geleerd om door te zetten. De dingen beet te pakken en gewoon te doen. Op de bank zitten luieren is er niet bij. Mijn vrienden en ik houden elkaar scherp. We wisselen ideeën uit en vragen elkaar om advies. Nu ben ik bijvoorbeeld bezig met de vraag of ik extra trainers moet aannemen. Dat scherp houden kan ook “te ver” gaan. Mijn generatie kan elkaar constant in de gaten houden via sociale media. Je kunt jezelf helemaal gek maken, door jezelf te vergelijken met anderen. Uiteindelijk moet je het allemaal zelf doen. Dan komt het advies van mijn schoonvader goed van pas.’