Quote_teken_links

STADSBROUWERIJ
DE DIKKE GEOPEND

Stadsbrouwerij de Dikke brouwt sinds 2015 ambachtelijke bieren, gebaseerd op een historisch recept uit 1495. Waar tot nu toe bij derden werd gebrouwen, is het bierbrouwen na ruim een eeuw terug in de binnenstad van Wijk. Alle bieren van de Dikke worden vanaf nu in eigen stad, in de Veldpoortstraat 15 gebrouwen.

Wijk bij Duurstede kent een rijke biergeschiedenis. In de middeleeuwen was bier één van de belangrijkste dorstlessers, belangrijker dan water, zelfs voor kinderen. De geschiedenis van het Wijkse bier is in 2010 en in 2013 grondig onderzocht door historicus Raymond Uppelschoten. Tijdens zijn onderzoek is Raymond gestuit op de oorspronkelijke ordonnantie uit 1495 met een beschrijving van de ingrediënten van het Wijkse Kuytbier. De Wijkse Dikke is exact gemaakt volgens deze ordonnantie. In april 2015 is de Wijkse Dikke geïntroduceerd op de markt en direct beloond met de Bronze Medal. Verder werd het bier in 2016cverkozen tot het meest gewaardeerde speciaalbier van de provincie Utrecht tijdens het PINT-festival.

Stadbrouwerij de Dikke is een coöperatie met een sociaal oogmerk en wordt gevormd door: Willem Edelenbos, Rutger Knoop, Ruud Muis, Etske Muis-Priester en Jos Soons. In de brouwerij wordt er gewerkt met mensen die wat verder van de arbeidsmarkt staan en vriiwilligers.

Naast de productie van het eigen bier is er ook ruimte om met kleine groepen bierproeverijen te boeken en worden er rondleidingen gegeven. Verder is de stadbrouwerij op zoek naar liefhebbers die het initiatief van de brouwerij willen ondersteunen. Kijk voor meer informatie op de website.