Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Marlon de Jager-Wessel

Puck Kolfschoten, onderneemster van www.deorganisatie-ontwikkelaar.com en initiatiefneemster en eigenaar van www.gripatwork.nl

0610776824

Tachtig uur per week

3 oktober 2022 | 2 minuten lezen

Laatst luisterde ik een podcast waarin ondernemers werden omschreven als “die mensen die minimaal tachtig uur per week werken om te voorkomen dat ze ergens anders veertig uur per week moeten werken”. Hoewel deze uitspraak best grappig is, is dat waarschijnlijk voor veel ondernemers niet de echte aanleiding geweest voor het feit dat ze ooit zijn begonnen met ondernemen of dat ze tachtig uur per week werken. 

Zelf ben je vast ook ondernemer geworden omdat je een bepaalde missie had, geld wilde verdienen, flexibel wilde zijn en vooral veel vrijheid wilde ervaren. Vrijheid om op momenten dat jij het wilt, tijd kunt besteden aan die “domeinen” die jij belangrijk vindt, zoals je gezin, gezondheid, hobby’s, persoonlijke ontwikkeling en ontspanning. De vraag is wat daar in de praktijk van terechtkomt.

Want grote kans dat jij als ondernemer ook “één van die mensen bent die minimaal tachtig uur per week werkt”. Wat is de reden dat je dat doet? Doe je dat omdat werken hetgeen is wat je het allerliefste doet? Of doe je dat omdat je het gevoel hebt geen keuze te hebben, bijvoorbeeld omdat je de overtuiging hebt dat dat nu eenmaal bij ondernemerschap hoort? Of nog lastiger, omdat je vindt dat alleen jij bepaalde taken binnen je bedrijf kunt uitvoeren? In die laatste twee gevallen beroof je jezelf behoorlijk van je eigen vrijheid.

‘Hoe creëer jij voor jezelf, maar ook voor je omgeving, de ideale balans tussen al die verschillende domeinen?’

Laten we het even op een rijtje zetten. We hebben allemaal 168 uur per week. Hiervan slaap je gemiddeld een derde, dus circa 56 uur. Dan heb je nog zo’n dertig uur per week nodig voor “persoonlijk onderhoud” (boodschappen doen, eten, de tandarts, enzovoorts.). Dan houd je nog zo’n 82 uur over. Als je vindt dat je tachtig uur moet werken, dan houd je dus geen tijd meer over om lekker door te brengen met je gezin of dat potje te gaan tennissen met die ene vriend. Met andere woorden: hoe creëer jij voor jezelf, maar ook voor je omgeving, de ideale balans tussen al die verschillende domeinen?

Als je dat helder hebt, dan is de vraag: wat moet je hiervoor doen? Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan als je jaar in, jaar uit gewend bent om die tachtig uur te maken. Het belangrijkste is dat je die overtuiging(en) overboord gooit. Door daar afstand van te nemen kun je eindelijk echt de vrijheid ervaren die jij ooit wenste te hebben met het ondernemen. En als dat niet lukt dan kun je altijd nog gewoon ergens anders veertig uur gaan werken. Dan komt die balans misschien vanzelf. 😉

GRIPatwork helpt ondernemers met dit soort vraagstukken. Bovenal willen wij ervoor zorgen dat jij als ondernemer kan doen wat je echt wil en onbezorgd kan ondernemen terwijl er ook écht resultaat wordt gecreëerd. Wees eerlijk, dat wil jij toch ook? 

OntwikkelingenDienstverleningFinanciële dienstverleningWoerden