TECH CAMPUS ROCMN: BLIJFT IN DE PRIJZEN VALLEN

Ze staken er met kop en schouders bovenuit: de studenten van klas BE1B. Zij krijgen daarom allemaal een OTIB-prijs. Drie eindexamenkandidaten zitten in de race voor de SMARTCirculair-prijs met de ontwikkeling van een stiltecentrum op een begraafplaats in Leerdam. Zij zijn de wedstrijd naar zich toe aan het trekken.

Het is 28 oktober. Aan het begin van de middag overhandigen twee medewerkers van OTIB (Opleidings- en ontwikkelingsfonds voor het Technisch InstallatieBedrijf) een prijs uit aan elektrotechniekklas BE1B (mbo 2). Iedere student krijgt een hologrambril. Na de uitreiking heeft OnderNamen een interview met vier prijswinnende studenten.

OTIB-prijs
Waar hebben jullie de prijs voor gekregen?
Initiatiefnemer en student Hamzeh Hajtaha: ‘We zijn met de hele klas op de OTIB-beurs in Nieuwegein geweest. Daar kregen we een formulier met vragen die we aan ondernemers op de beurs vloer hebben gesteld.’ Mohammed Alsila vult aan: ‘We stelden de vragen aan twaalf bedrijven. Op het formulier stonden vragen als “Hoe is uw bedrijf ontstaan?” en “Gebruikt u ledlampen en wat is het voordeel daarvan?”’ Bankin Tosson: ‘Er was bijvoorbeeld een bedrijf dat een waterstofauto ontwikkeld had. We hebben daar gevraagd wie op dit idee is gekomen en hoe de auto is ontwikkeld.’ Gaandeweg het interview stijgt het respect voor deze studenten. Hamzeh, Mohammed en Bankin komen uit Syrië en zijn respectievelijk vier, drie en twee jaar in Nederland.

‘Zo trekken we de wedstrijd naar ons toe’


Wie zijn jullie en wat zijn jullie plannen?
Roberto Wennekes: ‘Ik wil dit en ik weet wat ik wil: mijn opleiding afmaken, monteur worden voor een jaar of drie en daarna gaan werken als zelfstandige. Ik ben een doorzetter.’ Hij verheugt zich op de stage die hij vanaf april gaat lopen. ‘We zijn ver met de theorie, op onze stageadressen gaan we het in de praktijk leren.’ Bankin is kledingmaker, werkt als comedian in het theater en doet aan Afrikaanse dans. Bankin: ‘Ik wil deze opleiding beslist afmaken en ga daarna naar het hbo en de universiteit.’ Hamzeh werkt in het weekend als ijsmaker. Hamzeh: ‘Ik wil hierna doorstuderen aan het hbo en daarna een eigen elektrotechnisch bedrijf of een ijswinkel opzetten.’ Ook Mohammed wil door naar het hbo. Mohammed: ‘Daarna wil ik gaan werken in de elektrotechniek en als dat niet lukt in de horeca, waar ik nu al werk.’ Dat laatste zal niet nodig zijn. Er zijn in ons land ongeveer 135.000 mensen werkzaam in de installatietechniek, er zijn 30.000 vacatures en de gemiddelde leeftijd ligt boven de veertig jaar (bron: OTIB).

SMARTCirculair
Dan is het woord aan eindexamenstudenten Lex van Lunteren, Joery van der Kleij en Koen Paardenkooper. Drie derdejaars studenten Bouwkunde die een vierjarige opleiding in drie jaar doen. Zij presenteren met verve en ambitie een complex renovatiebouwproject. Dit project van acht studenten bouwkunde dingt mee naar de SMARTCirculair-prijs, een studentenprijs voor het meest CO2-vriendelijke, spraakmakende, vernieuwende en circulaire bouwontwerp.

Waarmee zijn jullie in de race?
Lex: ‘We maken in opdracht van de gemeente Vijfheerenlanden een stiltecentrum voor een begraafplaats in Leerdam. Op de begraafplaats staan twee oude huisjes, één ervan is in gebruik als columbarium. In het andere komt een ruimte waar je even tot rust kunt komen, nadat je bij het graf van een geliefde bent geweest. Er komt een koffieapparaat, zitgelegenheid, eettafel en toilet. We willen zoveel mogelijk met glas doen, omdat Leerdam de glasstad is. Ons idee is om op de begane grond van het pand glazen binnenwanden te plaatsen. Je creëert daarmee een soort kas die de warmte vasthoudt.’ Joery: ‘Het is een challenge. We moeten out-of-the-box denken, anders gaan we het niet redden.’ Koen: ‘Zo trekken we de wedstrijd naar ons toe.’ Lex: ‘We werken met duurzame materialen. CO2-neutraal bouwen zit al een tijd in de markt, CO2-neutraal verbouwen wordt een grote uitdaging.’

Waarmee kunnen ondernemers jullie helpen?
Joery: ‘We zijn al bij diverse bedrijven op bezoek geweest voor de uitvoering van ons plan.’ Koen vult aan: ‘We zijn druk bezig de nieuwste kennis over circulair bouwen bij bedrijven te halen.’ Joery: ‘Ideeën van buitenaf zijn altijd welkom! We hebben een Instagram-account: stiltecentrumleerdam_rocmn.’ Lex: ‘Het wordt een uitdaging om binnen budget te blijven.’

Wat zijn jullie plannen?
Joery: ‘Ik ga hierna hbo doen. Ik heb nog niet genoeg geleerd en wil sterker worden in tekenen. Daarna zie ik mezelf als uitvoerder aan het werk, met de ambitie om hogerop te komen.’ Koen: ‘Ik wil mijn aannemersdiploma’s gaan halen, daarna wil ik gaan werken als werkvoorbereider in een niet al te groot bedrijf, waardoor het werk afwisselend is.’ Lex: ‘Ik zoek iedere keer weer een nieuwe uitdaging. Ik wil hierna graag hbo civiele techniek in deeltijd gaan doen en daarnaast gaan werken bij een ontwerp of adviesbureau.’

ROCMN komt graag in contact met ondernemers die:
– bijvoorbeeld een stageplaats voor studenten hebben of
– een bijdrage willen leveren aan het stiltecentrum in Leerdam. Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met afdelingsmanager René van Mourik (stiltecentrum) of Jan Willem Berns (overige zaken).