Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Marlon de Jager-Wessel

Directeur-bestuurder Utrecht Marketing. DNA: Posimist van geboorte: richt zich op de positieve zaken in het heden en blikt optimistisch naar de toekomst. Richt zich op werklust, oplossingen en resultaten, bindt, betrekt en… Presteert met pret.
www.utrechtmarketing.nl | c.jansen@utrechtmarketing.nl | @Corjansen

That’s the spirit

21 oktober 2021 | 2 minuten lezen

Heerlijk om weer een column te schrijven voor OnderNamen. Zeker met een onderwerp als “mentaliteit”. Een feest om je gedachten erover te laten gaan en die aan het papier toe te vertrouwen. 

Toen ik de vraag kreeg om het thema mentaliteit als uitgangspunt te nemen merkte ik dat ik persoonlijk direct een beeld heb bij het begrip. Mijn associatie? Het gaat dan natuurlijk om de juiste mentaliteit. De algemene beschrijving van mentaliteit is “de manier van denken en voelen”, en dat zegt op zich natuurlijk niet zoveel. Het begint voor mij in elk geval met het duiden van de “juiste” mentaliteit. 

Voor mij staat de juiste mentaliteit – het zal te maken hebben met mijn passie voor de wielersport – voor doorzettingsvermogen, karakter tonen, durven en ook lef hebben. Of zoals de Italianen dat zo mooi verwoorden met het begrip “grinta”. Een heerlijk begrip, waarvan je, direct als je het uitspreekt, een beeld krijgt van de betekenis. 

 

‘Voor mij staat de juiste mentaliteit voor doorzettingsvermogen, karakter tonen, durven en ook lef hebben’

Succesvolle wielrenners hebben grinta en onderscheiden zich voor het grote publiek heel positief door zich ook bloot te durven geven en zichtbaar voor hun niet aflatende vasthoudendheid uit te komen. En dus ook zichtbaar, in de categorie “No guts no glory”, durven te falen en fouten durven te maken en die ook toe te kunnen geven.

Het hebben van grinta is voor mij ook iets wat natuurlijk niet alleen geldt in de sport, maar juist ook in de wereld van de kunst en cultuur, de wetenschap en natuurlijk ook bij succesvolle ondernemers. Vasthoudend, met focus om je doel te behalen, consistent en gepassioneerd werken aan je bedrijf of organisatie, je permanent realiserend dat het gaat om oplossingen voor uitdagingen die je tegenkomt. En je niet bezighouden met problemen of tegenslagen die afleiden van het beoogde en gewenste resultaat. Daar uiteraard wel op een realistische wijze oog voor hebben, maar je er niet door laten leiden. Dat alles gaat wat mij betreft altijd gepaard met een grote werklust, het benutten en het ontwikkelen van het aanwezige talent en niet aflatend werken voor het beoogde doel.

Een prachtig voorbeeld daarvan is de vasthoudendheid waarin we er in Utrecht, met vereende krachten – bedrijven, instellingen en de overheid – in zijn geslaagd om ondanks alle tegenslagen zowel de Giro, de Tour en La Vuelta binnen te halen. De belangrijkste mentale eigenschap van Utrecht volgens de directeur van de Tour de France, Christian Prudhomme, was (op z’n Frans) “persévérance”, oftewel vasthoudendheid. Wat mij betreft een prachtige eigenschap die we in de Utrechtse regio niet alleen moeten koesteren, maar juist ook moeten uitdragen. Het zegt iets over het karakter zoals dat in stad en regio wordt getoond: niet alleen op papier, maar juist ook in concrete daden. En dat is – “to put it mildly” – íets van grote waarde: de Utrechtse stijl, mentaliteit zoals ik die graag zie en uitdraag: niet aflatend, op een vasthoudende wijze en door slim samen te werken en zaken te delen, zaken voor elkaar krijgen. That’s the spirit!

Utrecht