Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Marlon de Jager-Wessel

Klaas Verschuure (1973) is sinds 2018 wethouder in Utrecht, onder andere voor Economische Zaken, Ruimtelijke Ontwikkeling en Circulaire Economie.
@klaasverschuure

Trek aan de bel

21 oktober 2021 | 2 minuten lezen

“Ondernemers doppen het liefst hun eigen boontjes.” “Bedrijven moeten niets hebben van overheidsbemoeienis.” “Zzp’ers zijn eigenwijs, daarom zijn ze zzp’er.”

Het zijn een paar beelden of vooroordelen over ondernemers. Zegt het wat over de mentaliteit van ondernemers? Als je de uitspraken positief zou lezen, dan herken ik eerlijk gezegd wel enige ondernemerszin. Ja, ondernemers regelen zelf het liefst hun eigen zaken. Ja, bedrijven en overheid zijn niet altijd natuurlijke partners. En ja, ondernemers zijn creatieve vrijdenkers die vooral niet-gebaande paden bewandelen. 

Als u deze column leest, is Nederland in een nieuwe fase beland van de coronacrisis; anderhalve meter afstand houden is niet meer verplicht, we mogen naar het werk als het nodig is, de horeca kan weer meer gasten ontvangen, in winkels kunnen de anderhalvemeterstickers worden verwijderd. Maar tegelijkertijd zijn er ondernemers die zich in deze fase schrap zetten… Op 1 oktober is er namelijk een einde gekomen aan de Tozo-regeling, de NOW-regeling en andere steunmaatregelen die het Rijk had ingevoerd. 

Wat staat deze ondernemers nu te wachten? 

 

‘Mijn oproep aan Utrechtse ondernemers die in de knel raken: schroom niet en trek aan de bel als het niet meer gaat, start het gesprek met mensen die voor je klaar zitten’

In Utrecht zijn mijn collega-wethouder Linda Voortman (Werk en Inkomen) en ik daarom een offensief gestart, om mkb’ers te ondersteunen als ze in deze fase toch nog terug zouden vallen.

We zetten in dit traject de ondernemer centraal. Waar loopt zij of hij tegenaan? Wat zijn de grootste kopzorgen? Welke toekomstplannen heeft de ondernemer? Het zijn vragen die je als ondernemer misschien gemakkelijker deelt met mede-ondernemers en niet aan een loket op het gemeentehuis. Daarom hebben we gekozen voor het model “ondernemers helpen ondernemers”. Dankzij de inzet van partners in de stad en regio (waaronder tientallen ondernemersdienstverleners in de regio, het Regionaal Mobiliteitsteam en URECA) helpen ondernemers elkaar met een ondersteuningstraject op maat.

Dit traject kan succesvol worden, als ondernemers in de knel zich ook daadwerkelijk melden. En dan zijn we weer bij het begin van mijn column. Ondernemers zijn ondernemers omdat zij hun eigen boontjes willen doppen. Zij zullen niet snel aan de bel trekken als ze in de problemen dreigen te komen. Liever wordt de etalage nog wat extra opgevrolijkt, terwijl achterin de winkel sombere blikken worden geworpen op de maandcijfers.

Mijn oproep aan Utrechtse ondernemers die in de knel raken: schroom niet en kom achter die laptop vandaan. Trek aan de bel als het niet meer gaat, start het gesprek met mensen die voor je klaarzitten. Niemand heeft eerder een crisis meegemaakt zoals deze coronacrisis. Als we deze te boven willen komen, hebben we anderen nodig. Desnoods door elkaars boontjes te doppen (hoewel dit ietwat dubieus klinkt, maar u snapt wat ik bedoel).

Utrecht