fbpx
Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Max Brandt

Barend Salemink is specialist in bedrijfswaarderingen. Hij is partner en mede-eigenaar van  Talanton. Motto: “Tijd en geld kun je maar één keer uitgeven, dan kun je er maar beter goed over hebben nagedacht.”

salemink@talanton.nl

020-800 6566

Twee kanten van dezelfde medaille

29 maart 2023 | 2 minuten lezen

Het thema van dit nummer is “veiligheid”, een bijzonder actueel thema. Er is vandaag de dag nogal wat te doen om veiligheid. Problemen van ver weg, komen op onverwachte wijze soms snel heel dichtbij.

Iedere ondernemer kijkt met een eigen veiligheidsbril naar zijn of haar onderneming en vormt een eigen veiligheidsvisie. Dat wil niet zeggen dat andere ondernemers, kopers, toezichthouders of financiers jouw veiligheidsvisie delen. Dit kan op bepaalde momenten leiden tot discussies, veelal over verschillen in percepties. Deze percepties kunnen periodiek wijzigen. Bijvoorbeeld bij bijzondere gebeurtenissen binnen de eigen onderneming of ontwikkelingen in de maatschappij.

Dit fenomeen komen wij ook tegen bij het waarderen van bedrijven, waarin wij veiligheid meewegen bij het opstellen van cashflows en risico’s. Ook daar moeten wij ons een beeld vormen. Naast het feit dat wij vele ondernemers spreken over risico’s en in meerdere sectoren werkzaam zijn, gebruiken wij ook rapporten van specialisten om ons beeld te toetsen.

Allianz onderzoekt jaarlijks, middels enquêtes, wat de belangrijkste risico’s zijn per land, maar ook wereldwijd. Aan deze enquête doen drieduizend risicomanagers mee.  Wij zijn uiteraard het meest geïnteresseerd in risico’s die in de Nederlandse top tien voorkomen.

‘Onze ervaring is dat het nemen van adequate maatregelen leidt tot een verhoging van de waarde van de onderneming’

Bovenaan de Nederlandse lijst staat “business interruption”. Blijkbaar zien de Nederlandse risk managers verstoringen in de bedrijfsketen als het belangrijkste risico. Dit wordt (als tweede) gevolgd door “macroeconomic developments”, waaronder inflatie wordt verstaan (deze komt de top tien geheel “nieuw” binnen zeilen). Een tweede nieuwkomer – op de derde plaats – is de “Energy crisis” – waar eenieder zich wel iets bij voor kan stellen. Dit wordt op de vierde en vijfde plaats gevolgd door “cyber incidents” en “shortage of skilled workforce”. De pandemie blijkt geheel uit de risicolijst verdwenen te zijn, dat zien we met z’n allen blijkbaar niet meer als een risico. 

Het opvallende aan de hele lijst is, dat na een aantal jaren van relatieve stabiliteit, er vier nieuwe risicofactoren de top tien van Nederland binnenkomen in 2023.

En juist dat geeft aanleiding hier eens goed over na te denken. Niet alle risicofactoren zijn voor elke onderneming even belangrijk, maar voor elke ondernemer is van belang te weten door welke risico- en veiligheidsbril andere stakeholders van de onderneming naar jouw onderneming kijken. Door dit te doen kun je het risico- en veiligheidsprofiel van je onderneming beïnvloeden door adequate maatregelen te nemen. Onze ervaring is dat het nemen van adequate maatregelen leidt tot een verhoging van de waarde van de
onderneming.

Als ondernemers weten wij allemaal dat niets doen het grootste risico is dat je kunt nemen, zeker ten aanzien van veiligheid. Dan is het fijn dat er dit soort lijstjes zijn, die ons als ondernemers bij  niet alledaagse zaken  kunnen helpen.

InterviewDienstverleningFinanciële dienstverleningUtrecht