UIT EEN ANDER VAATJE TAPPEN

De Leckere loopt met duurzame bierbrouwerij voorop in de markt

Wie wel eens bij een goede bierkroeg of uitgebreide supermarkt komt, kan ze zijn tegengekomen: de bieren van De Leckere. Sinds vorig jaar staat er in Utrecht een gloednieuwe en duurzame brouwerij, waarmee het biermerk zich gerust een voorloper in de drukbezette biermarkt kan noemen.

“Het lekkerste bier van Nederland maken”, dat is eigenlijk al sinds de oprichting in 1997 het doel geweest van De Leckere. Maar pas sinds 2007, toen het in handen kwam van nieuwe aandeelhouders, weet het zich pas écht als herkenbaar merk in de biermarkt te manifesteren. Een nieuwe modernere brouwerij kon dan ook niet uitblijven. Aan de Schaverijstraat in Utrecht werd een voormalige onderhouds- en onderdelenhal voor trams en treinen uit 1914 binnen enkele weken getransformeerd tot de toekomstbestendige brouwerij van De Leckere. ‘Op onze vorige locatie konden we niet meer op de door ons gewenste manier brouwen, het werd er te klein’, zegt eigenaar Eric Odenwald. ‘Hier is veel meer mogelijk en kunnen we de aankomende jaren doorgaan met groeien. Er kunnen nog wel wat biertanks bij.’ De grote ruimte is niet het enige wat opvalt aan het nieuwe onderkomen van De Leckere. Duurzaamheid is een ander opvallend aspect. ‘We zijn volledig gasloos. De warmte die we gebruiken vangen we op en hergebruiken we. Daarnaast ligt het dak vol met zonnepanelen. We zijn, zeker in deze omvang, een van de weinigen in Europa die volledig elektrisch brouwen. Het restproduct (bostel) uit het bier wordt onder andere gebruikt als veevoer. We koelen met bietensap in plaats van het chemische glycol. Deze bewuste werkwijze is niet iets waar we eindeloos over hebben gesproken. We hebben het gewoon gedaan.’

‘We zijn een van de weinigen in Europa
die volledig elektrisch brouwen’

Gasloos
In de brouwerij in Utrecht wordt op jaarbasis “lecker veel” liter bier gebrouwen. De Leckere bedient de Nederlandse biermarkt met twaalf verschillende soorten bier, seizoensbier en specials: van witbier tot een lentebock en van een tripel tot speciaal pils. ‘Al onze bieren zijn biologisch en hebben een eigen karakter. Wat telt is dat het lekker is en we constante kwaliteit leveren. Bier maken an sich is niet moeilijk; je kookt gerstemout en daar doe je hop en gist bij. Dat kan bij wijze van spreken thuis in een pannetje. Góed bier maken is echter een heel ander verhaal. Er zijn hele maischschema’s voor het inmaichsen van het mout. Alles moet volgens een vast procedé plaatsvinden. De juiste hophoeveelheden moeten erbij. Pils is het moeilijkste om te brouwen. Elke fout die je daarbij maakt, proef je direct omdat het zo’n gevoelig product is. We doen echter toch iets goed; vorig jaar wonnen we de prijs voor het beste pils van Nederland. Het belangrijkste voor het maken van goed bier zijn de brouwers en de installatie. In onze vorige brouwerij werkten we met een verouderde installatie. Hier is alles gloednieuw en voor een groot deel geautomatiseerd. De brouwers moeten echter altijd in de gaten houden of alles goed verloopt. Tot slot komen de biersommeliers – waarvan ik er zelf een ben – erbij om te proeven of het goed is.’

Partners
Zo langzamerhand is De Leckere een herkenbaar biermerk aan het worden. Op Facebook zijn de reacties over de smaak uitsluitend positief. ‘We zetten alles in om liefhebbers met ons bier te laten kennismaken. Enerzijds met ons verkoopproces – denk aan point of sales materiaal en deelname aan events – en anderzijds door samenwerking met goede partners. Toen we in 2007 begonnen, waren er ongeveer dertig brouwerijen in Nederland. Nu zijn dat er zeshonderd. Er is een grote bierrevolutie aan de gang en de concurrentie is groot. We zijn afhankelijk van onze partners in de horeca en retail die het bier verdelen en afnemen. Puntje bij paaltje gaat het erom dat de consument blij is, maar de consument kan niet zonder onze partners bediend worden. Dankzij die partners en onze onderscheidende bieren hebben we stukje bij beetje meer omzet gerealiseerd.’

Proeflokaal
De Leckere heeft sinds kort ook een eigen proeflokaal om de consumenten en relaties direct van hun bier te laten genieten. Om de hoek bij de nieuwe brouwerij is Werkspoor Café De Leckere opgezet, direct aan het water van het Amsterdams Rijnkanaal. ‘We hebben hier een unieke horecagelegenheid in een industriële setting gecreëerd, waarbij we zowel binnen als buiten voldoende ruimte hebben om van alles te organiseren. Zo organiseren we onder andere komedie- en pubquizavonden. Er zijn zelfs mogelijkheden voor een kleinschalig festival. Het proeflokaal is een mooie aanvulling op Brouwerij De Leckere.’

Bij De Leckere zijn er nog genoeg plannen. ‘De eerste doelstelling – het opzetten van een duurzame brouwerij – is verwezenlijkt. Maar we hebben meer ambities. Zo hebben we plannen om naar het buitenland te exporteren. Overal ter wereld zijn mensen op zoek naar authentieke bieren en daar passen die van De Leckere goed bij. Verder hebben we onze Experience geopend, waarbij mensen een rondleiding kunnen krijgen in onze brouwerij en het bier proeven. We kunnen met De Leckere nog heel veel kanten op, maar één ambitie zal nooit veranderen: Nederland van lekker bier voorzien!’