Van energielabel C naar A+
In 2016 kocht Vernooy Catering een pand aan de Peppelkade 3 in Houten. Sinds die tijd is er veel veranderd, in duurzaam opzicht. Er liggen 208 zonnepanelen op het dak, er staan acht laadpalen voor elektrische auto’s, het luchtbehandelingssysteem is vervangen, het pand is voorzien van airco en alle verlichting is overgegaan op led. En dat is nog maar een greep uit de aanpassingen. Het pand is van energielabel C naar A+ gegaan.
‘Helemaal 0 op de meter gaat helaas nog niet lukken’, vertelt eigenaar Paul Vernooy. ‘Daar verbruiken we als cateringbedrijf te veel voor. Vooral in de zomer wanneer we veel producten koelen.’ Gas gebruikt het bedrijf alleen nog maar om wat bij te verwarmen in de winter. Zij verhuren een gedeelte van het pand aan een extern bedrijf. ‘Als we in duurzaamheid kunnen investeren, doen we dat. Dit jaar krijgen we maar liefst vijf nieuwe bedrijfsauto’s, waarvan één elektrisch en de andere voertuigen van de meest zuinige emissieklasse.’
Liefde voor ambacht
De interesse van Paul gaat uit naar verduurzaming en verbetering. ‘Alles wat we verdienen, investeren we terug in het bedrijf.’ En dat dit werkt, blijkt in de praktijk. Vernooy Catering is uitgegroeid tot een allround samenwerkingspartner als het gaat om events. Met ruim twintig medewerkers in vaste dienst en een aantal openstaande vacatures. ‘Groei is geen doel op zich’, vult Paul aan. ‘We hebben een gemêleerd en loyaal team. De leeftijden variëren tussen de achttien en 64 jaar.’ De huiselijke en warme sfeer ervaar je meteen bij binnenkomst. Samen koffiedrinken en lunchen is vaste prik. Lief en leed wordt met elkaar gedeeld, net als de mooie verhalen over het weekend.
Vernooy Catering leunt op ruim dertig jaar ervaring. In 1992 startte het bedrijf vanuit de slagerij van de ouders van Paul. Het slagersvak was fysiek zwaar en daarom kozen meneer en mevrouw Vernooy ervoor het pand te verhuren en de catering vanuit huis te verzorgen. De passie voor het vak werd gedeeld met hun kinderen. Alle drie volgen ze een opleiding aan de Middelbare Hotelschool. Paul volgt zijn ouders op in het cateringbedrijf. Broer Joost runt eerst het Wapen van Werkhoven en inmiddels twee restaurants in Wijk bij Duurstede. En zus Joyce werkt samen met Paul in het cateringbedrijf en daarvoor bij het Postillion Hotel in Bunnik. ‘Wij helpen elkaar waar nodig’, vertelt Paul enthousiast. ‘Ik kan impulsief zijn en Joyce remt mij af. Joost en ik zijn allebei even perfectionistisch. We hebben samen veel overeenkomsten, waaronder de liefde voor ons vak en voor ambacht.’
De locatie in Wijk bij Duurstede fungeert als extra keuken. Het kantoor, de keuken en alle materialen zijn verhuisd naar Houten. ‘In eerste instantie hebben we op een andere locatie aan de Peppelkade een keuken gehuurd. Later kochten we ons huidige pand. Dat heeft even leeg gestaan en is daarna verbouwd. We wilden dit graag goed aanpakken en dat is gelukt.’
Catering is een dynamisch vak
De lentebijeenkomst van OnderNamen Lekstroom vindt plaats in de Oranjerie van Landgoed Sandenburg in Langbroek. Eén van de locaties waar Vernooy de catering verzorgt. ‘Dit is een populaire trouwlocatie, bekend van onder andere de opnames van het programma De Rijdende Rechter en Married At First Sight Nederland. ‘Wij verzorgen partycatering vanaf twintig personen’, aldus Paul. ‘En voor bedrijven vanaf vijf personen.’ Vernooy Catering werkt in en om Houten. ‘Af en toe maken we een uitzondering, maar het liefst werken we binnen een straal van dertig kilometer rondom Houten.’
‘Catering is een dynamisch vak’, vertelt Paul trots. ‘Onze brochure is een leidraad voor wat we doen, maar het liefst bieden we maatwerk.’ Eén van de onderscheidende factoren van Vernooy Catering is het meedenken in vernieuwende concepten. Een recent project waar Paul met trots op terugkijkt, is het bedrijfsfeest van een internationale onderneming met kantoren in vijf verschillende continenten. ‘Voor tweehonderd gasten hebben we een foodfestival georganiseerd. Met allerlei verschillende gerechtjes uit deze vijf continenten. In plaats van een statisch zittend diner, werd het een walking dinner langs de verschillende foodtrucks. Na het diner zakte een lichtcirkel en werd de dansvloer zichtbaar. Dit concept denken we van A tot Z uit met onze samenwerkingspartners, waaronder een licht- en geluidbedrijf.’ Een ander opvallend project is het uitdenken van een belevingswandeling, inclusief waarzegger, photobooth, lachspiegel en schoenenpoetser. ‘Als we de vrijheid krijgen, bedenken we echt iets unieks.’
Niet alleen de vorm van events is anders, het eten zelf ook. ‘Varkensvlees is uit, vegetarisch is helemaal van nu. Een klein voorbeeld van veranderingen door de jaren heen. Vegetariërs zijn die gevulde portobello wel een keertje zat. Die krijgen ze overal. Onze koks ontwikkelen verrassende en steeds andere gerechten waarbij ze rekening houden met allergenen. Wat voor evenement je ook hebt, het eten en drinken moet gewoon goed zijn.’