Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Marlon de Jager-Wessel

VAN KRAANTJE TOT SUCCESVOL BEDRIJF

“Ma, ik heb een kraantje gekocht!” Met die boodschap viel de 22-jarige Martin zijn ouderlijk huis binnen. ‘Mijn moeder dacht dat ik een kraan voor de badkamer bedoelde; ik had namelijk net mijn eerste huis gekocht. Dat had ik helemaal ingericht met spullen van de kringloopwinkel, want ik had geen rooie cent meer. Ze viel dan ook steil achterover toen ze begreep dat ik een kraan van tachtigduizend gulden bedoelde. Het arme mens. Gelukkig wilde ze wel garant staan bij de bank. Van mijn broer leende ik nog veertigduizend gulden extra om een kar te kopen om de kraan op te vervoeren.’ Zo begon de carrière van de inmiddels 49-jarige Martin, tot 1 oktober 2020 eigenaar van Klever Boor- en Perstechniek.

‘Ik had bedacht mezelf te verhuren als grondwerker. Niet met het idee om mijn eigen bedrijf te beginnen, dat speelde nog helemaal niet. Ik wilde vrijheid. Inmiddels zijn zzp’ers binnen de infra niet meer weg te denken, toentertijd bestond het woord nog niet eens.’ Met zijn gloednieuwe kraan ging hij aan de slag. Maar wat bleek? ‘Ik was het na drie maanden al zat. Ik wilde met m’n handen werken, niet op zo’n ding zitten.’ Daarom verhuurde Martin de kraan en nam hij zelf straat- en kabelwerk aan. Om ook onder asfaltwegen door te komen, maakte hij zich de perstechniek eigen. Hij schafte zijn eerste vrachtwagens en ander materieel aan en bouwde zo gestaag zijn bedrijf op.

‘Mijn moeder viel steil achterover toen ze begreep dat ik kraan van tachtigduizend gulden had gekocht’

Horizontaal gestuurd boren
Met het persen van stalen buizen kun je ongeveer twintig meter wegkruisingen onder wegen door maken. ‘Als er kabels of leidingen onder bredere wegen of het water aangelegd moeten worden, gebeurt dat met gestuurd boren. Dat is een techniek die wij toen nog niet beheersten, dus besteedden we dat uit. Dat moest ik ook zelf kunnen, vond ik.’ Daarom investeerde hij in 2001 in een machine van ruim een miljoen euro om horizontaal gestuurd te kunnen boren. ‘Er is bovengronds steeds minder ruimte, dus er moet steeds meer ondergronds geboord worden. Ook beperkt het de overlast voor bestaande boven- en ondergrondse infrastructuren enorm. Ik zag kansen en mogelijkheden.’ Het bleek een gouden greep. In de loop der jaren boorde Klever onder spoorlijnen, water- en snelwegen voor gemeenten, nutsbedrijven en infra-aannemers. ‘Met de kleinste machine boren we een tunnel tot tachtig meter. Met onze 150-tonner, de grootste machine, maken we boortunnels tot dertienhonderd meter.’ Klever ondersteunt opdrachtgevers van het begin tot het eind van een project. ‘Ons team van engineers maakt gedetailleerde ontwerptekeningen om de vergunning voor een gestuurde boring aan te kunnen vragen.’

Werken of leven?
27 jaar lang werkte Martin keihard, dag en nacht. Hij heeft zestig medewerkers in dienst en elf bedrijfsbussen, vijftien vrachtwagens en tien boormachines in zijn bezit. ‘Je eigen zaak hebben is geen werk. Het is je leven. Er zijn weken geweest dat ik leefde op gevulde koeken, omdat ik simpelweg geen tijd had om fatsoenlijk te eten. De vier weken die ik op vakantie ging naar Kroatië, waren de vier langste weken van m’n leven. Ik kon mijn werk niet loslaten. En begrijp me niet verkeerd: ik heb het altijd met ongelooflijk veel plezier gedaan.’ Maar nu hij de vijftig nadert, merkt Martin dat het harde werken hem lichamelijk parten gaat spelen. ‘Mede daarom liep ik al een tijdje met het idee om het bedrijf te verkopen. Wordt het geen tijd om het wat rustiger aan te gaan doen? Ik had het er al eens met mijn adviseur en boekhouder over gehad.’

Overname door de Van Gelder groep
Halverwege 2020 had Martin een projectleider van de Van Gelder Groep aan de telefoon voor wie hij veel werk deed. ‘We werkten veel samen en ik grapte of hij de zaak niet wilde overkopen. Nog geen uur later belde hij terug om te vragen of mijn opmerking serieus bedoeld was. Op dat moment voelde ik dat ik inderdaad serieus was. We maakten een afspraak, steggelden zoals dat hoort over de prijs en schudden elkaar de hand. Een paar maanden na het eerste telefoontje was de zaak beklonken.’ Martin heeft geen moment spijt van zijn beslissing. ‘Het voelt goed. En in principe is er hier niets veranderd. We hebben onze naam behouden en al onze medewerkers zijn gebleven. Op dit moment zijn we op zoek naar goede krachten voor de calculatie bij de werkvoorbereiding, de tekenkamer, de garage en de uitvoering. Ook zijn er boormedewerkers welkom. Het is nog steeds onze verantwoordelijkheid om deze mensen aan te nemen en hun loon te bepalen.’ Wat er dan wel veranderd is? ‘Vlak voor de overname stonden we op het punt om weer miljoenen te investeren in machines om nog grotere boringen te kunnen maken. Daar hoef ik nu niet meer mijn nek voor uit te steken, maar de Van Gelder Groep. Dat is heerlijk.’

Toch is Martin niet van plan te stoppen. ‘Ik zou knettergek worden van het thuiszitten. Daarbij heb ik de Van Gelder Groep beloofd om in elk geval de eerste drie jaar de zaak te blijven runnen. Ik breng natuurlijk wel heel veel ervaring mee en er is werk in overvloed: er wordt veel glasvezel aangelegd en er gebeurt veel op het gebied van stroom. Er komen steeds meer windmolens, zonneparken en elektrische auto’s. De stroomcapaciteit in Nederland is te klein; dat betekent werk voor ons. Door de overname kan het bedrijf groeien én ben ik er zelf nog steeds onderdeel van. Ik ben een tevreden man.’

CoverstoryBouw & VastgoedAannemersbedrijfLopikerwaard