fbpx
Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Marlon de Jager-Wessel
Max Brandt

Sjors Fröhlich is sinds november 2019 burgemeester van de gemeente Vijfheerenlanden. Daarvoor was hij hoofdredacteur bij BNR Nieuwsradio.

Veiligheid kent vele gezichten

11 april 2023 | 2 minuten lezen

Je veilig voelen. Dat is voor iedereen een ander gevoel. Je gevoel wordt gevormd door de omgeving waarin je je begeeft, de ervaringen die je hebt opgedaan, maar ook je karakter en persoonlijkheid spelen een rol. Dat maakt het zo complex om te werken aan veiligheid. Ik merk dat in overleggen met inwoners. Vaak vragen bezorgde inwoners extra oren en ogen van handhavers of politie als ze zich niet veilig voelen. Maar dezelfde dienders maken dat de buurvrouw zich vervolgens ónveilig voelt. Zoveel politie? Er zal wel wat zijn!

Veiligheid kent dus vele gezichten. Ook voor u, ondernemers in Vijfheerenlanden. Naast het beveiligen van panden, netwerken, processen en producten is er de verantwoordelijkheid in de veiligheid van medewerkers. En dan gaat het niet alleen om beschermende kleding en weerbaarheidstrainingen om sterker te staan tegenover agressieve klanten, maar ook om het bieden van een veilige werksfeer. De laatste krantenkoppen en gesprekken aan de vele talkshowtafels rond misstanden op de NOS-sportredactie leren ons dat daar helaas nog veel te leren is.

Cijfers van het CBS vertellen dat één op de zes werknemers last heeft van ongewenst gedrag, zoals pesten, discriminatie en intimidatie. Reken dat eens terug naar uw eigen onderneming. Hoeveel medewerkers voelen zich dan niet veilig? Toen ik het rekensommetje voor de gemeentelijke organisatie maakte, moest ik toch even slikken.

‘De laatste krantenkoppen en gesprekken aan de vele talkshowtafels rond misstanden op de NOS-sportredactie leren ons dat er helaas nog veel te leren is’

We zeggen het zo makkelijk: meld je, geef het aan, spreek mensen aan. We stellen vertrouwenspersonen aan, openen meldpunten, maar wat als je je zo onveilig voelt dat je die stap niet durft te zetten? Dan houd je je lippen op elkaar, meld je je ziek of speur je de vacaturebank af op zoek naar een andere werkplek. Maar biedt dat kansen om te werken aan een veilige werkomgeving?

We hebben met elkaar dus een grote klus te klaren in het creëren van sociaal veilige werkomgevingen. De misstanden bij The Voice, Ajax en de NOS-sportredactie laten het spreekwoordelijke topje van de ijsberg zien. Onbekende organisaties, groot en klein, kampen met dezelfde problemen, kennen dezelfde cultuur en onveilige systemen van normen en waarden. De oplossing ligt niet zomaar op de plank. Mijn lidmaatschap in de commissie Van Rijn, die de problemen bij de omroep onderzoekt, leveren hopelijk aanbevelingen op die ook ten goede komen aan andere sectoren. Ik weet zeker dat we samen willen, kunnen en mogen staan voor onze veiligheid en die van onze ondernemers, medewerkers en inwoners.

Ik zet me in voor alle vormen van veiligheid, sta open voor het gesprek, maar stroop ook graag de mouwen op om samen te werken aan een veilig Vijfheerenlanden!

InterviewDienstverleningLekstroom