Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Marlon de Jager-Wessel

Vitaal of futloos?

In de rubriek OnderBreker delen we korte verhalen van OnderNamen-leden over het thema van deze editie: Fit! Een onderwerp dat in het algemeen wordt gekoppeld aan gezondheid. Hoe houd je jouw bedrijf fit? En je medewerkers? En hoe zorg je ervoor dat je hoofd niet overloopt? Kortom: hoe word je de beste versie van jezelf?

Paul de Putter

MaatRecht juridisch advies & incasso

Wat is voor jou belangrijker: mentaal fit of fysiek fit zijn?
‘Volgens mij hangt het heel sterk samen. Als één van de twee wegvalt, heeft dat direct invloed. Voor mijn werk als juridisch adviseur moet ik natuurlijk mentaal scherp zijn. Dit betekent dat ik juist in mijn fysieke fitheid moet blijven investeren om dit vast te kunnen houden’.

Wanneer voel jij je op je fitst?
‘In de ochtend voel ik mij het fitst; zeker in de zomer. Ik vind het heerlijk om rond een uur of zes op te staan en dan een rondje hard te lopen. Dit geeft me voldoening en het is de perfecte manier om de dag positief te beginnen.’

Hoe probeer je fit te blijven?
‘Op fysiek gebied is dit op dit moment voornamelijk hardlopen. Ik doe dat nu ook in teamverband bij Atletiekvereniging Altis. Een aantal jaren geleden ben ik aan de slag gegaan met een personal trainer, helaas is hij in oktober 2020 geëmigreerd. Met een “zittend” beroep is dat geen overbodige luxe. Nu de sportscholen weer open zijn, wil ik ook het fitnessen weer oppakken. Mentaal probeer ik fit te blijven door in gesprek te blijven met andere mensen en ik lees veel. Juist openstaan voor andere ideeën en invloeden uit andere culturen. Die frisheid is denk ik belangrijk. Daarnaast houd ik erg van schaken.’

Hoe vind jij de balans tussen hard werken en voldoende aandacht hebben voor je gezondheid?
‘Dit doe ik door goed te plannen. In de zomer gaat mij dat iets gemakkelijker af dan in de winter. Maar een planning blijft wel essentieel.’

Wat is volgens jou de “perfect fit”? Oftewel, wanneer klopt alles?
‘Als er balans is. Ik zie het vooral als een soort van vloeiende lijn. Dit betekent dus ook dat je moet blijven zoeken en aanpassen, want morgen heb ik mentaal en fysiek iets anders nodig dan vandaag.’

Zijn er dingen die je niet meer doet omdat je weet dat ze niet goed zijn voor je gezondheid?
‘Ja, roken is (al lang) passé. Alcohol probeer ik te beperken, hoewel ik ook van mening ben dat een goed glas wijn of bier op z’n tijd prima is.’

Stan van den Wildenberg

Wildenberg interieurarchitectuur B.V.

Wat is voor jou belangrijker: mentaal fit of fysiek fit zijn?
‘Door fysiek fit te zijn voel ik mij vanzelf mentaal fit.’

Hoe probeer je fit te blijven?
‘Ik probeer fit te blijven door actieve ontspanning. Op sportief gebied door hard te lopen en een potje tennis te spelen. Maar ook door in de tuin te werken en te wandelen met de hond raak ik de opgebouwde spanning kwijt. Ook voldoende rust pakken is essentieel om fysiek fit te blijven. Je moet ook kunnen herstellen.’

Zijn er dingen die je niet meer doet omdat je weet dat ze niet goed zijn voor je gezondheid?
‘Als ik ergens voor wordt gevraagd ga ik er vol voor. Ik vind dat je er anders niet aan moet beginnen. Bewuster ja of nee zeggen op projecten is daarom beter voor mijn gezondheid. Ook drink ik alcohol met mate en onze agenda volplannen doe ik niet meer.’

Met welk fit persoon zou jij wel een dagje willen ruilen?
‘Ik zou wel een dag willen ruilen met openwaterzwemmer Maarten van der Weijden. Het lijkt mij geweldig om zulke lange afstanden te kunnen zwemmen zoals hij dat doet!

Hoe vind jij de balans tussen hard werken en voldoende aandacht hebben voor je gezondheid?
‘Ik loop standaard twee keer tien kilometer hard in de week. Op donderdagochtend om half zeven en op zondagochtend rond negen uur. Dit zijn twee momenten in de week die passen in mijn agenda, waardoor ik voldoende aandacht heb voor mijn gezin en waar ook mijn werktijden niet onder lijden. Tennis op maandagavond zorgt voor een derde vast moment. Door deze momenten vast in te plannen bewaak ik mijn ontspanningsmomenten. Daarnaast probeer ik minimaal drie avonden in de week thuis te zijn.’

Wat is volgens jou de “perfect fit”? Oftewel, wanneer klopt alles?
‘Voor mij zou alles kloppen als ik ‘s ochtends mijn bed uitspring en met volle energie mijn collega’s ontvang met koffie en ik de rust heb voor een goed gesprek. Dat ik overzicht en controle heb over mijn werkzaamheden en ons bedrijf. Dat ik tijd en energie heb voor leuke dingen met het gezin. Dat ik ‘s avonds naar bed ga en tijdens het brainstormen over de ontwerpen waarmee ik bezig ben in slaap val en niet kan wachten op de volgende dag!’

Gerrit Noordermeer

Building Services Amersfoort

Wat is voor jou belangrijker: mentaal fit of fysiek fit zijn?
‘Dat is een moeilijke vraag; ik ga voor fysiek. Wanneer je goed en lekker in je vel zit dan gaat het vaak mentaal ook veel beter.’

Wanneer voel jij je op je fitst?
‘Vaak in de ochtend; vroeg opstaan en even naar buiten met een lekker bakje koffie. Luisteren naar de geluiden van de stad. Ik vind het ook fijn om direct als ik wakker ben de gympen aan te trekken en lekker een rondje hard te lopen’.

Hoe probeer je fit te blijven?
‘Ik ben lid van de Atletiekvereniging Altis en hier gaan we met een groepje sporters van hetzelfde niveau twee keer per week tussen de tien en vijftien kilometer hardlopen. Lekker even alles loslaten. En natuurlijk hoort een gezond eetpatroon met verse producten ook tot de basis. Zelf eet ik bijna geen suiker en chips meer en dit scheelt zo ontzettend veel! Daar word je energieker van en zo blijf je scherp.’

Met welk fit persoon zou jij wel een dagje willen ruilen?
‘Ik heb veel respect voor sporters met een grote, succesvolle en langdurige sportcarrière zoals de tienkamper Daley Thompson die vier keer deelnam aan de Olympische Spelen. De beste tennisspeler aller tijden – Roger Federer – die de afgelopen vijf jaar een prestatie leverde die nog nooit eerder is vertoond. Maar het liefst wil ik natuurlijk tijdens een finaledag een dag ruilen met Michael Jordan; dé beste basketballer ooit. Door zijn mindset, het geloof in zichzelf en het team heeft hij gedurende zijn lange carrière bewezen dat teamwork essentieel is voor het behalen mooie resultaten.’

Hoe belangrijk vind jij het dat je medewerkers fit zijn en goed voor hun gezondheid zorgen?
‘Dat vind ik heel erg belangrijk. Wij geven iedere medewerker de mogelijkheid om eens in de twee jaar een gezondheidscheck te doen en zo’n check zorgt voor bewustwording en zet dingen bij je medewerkers in beweging. Al begint het maar met de mindset.’

In de volgende editie van OnderNamen Lopikerwaard draait alles om het thema ‘Mentaliteit’. Heb jij als ondernemer een anekdote die helemaal bij dit thema past? Mail ons en wie weet bespreken we jouw verhaal in de volgende OnderBreker.

redactie@ondernamen.nl

 

OnderbrekerEemvallei