Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Marlon de Jager-Wessel

Vitaal of futloos?

In de rubriek OnderBreker delen we korte verhalen van OnderNamen-leden over het thema van deze editie: Fit! Een onderwerp dat in het algemeen wordt gekoppeld aan gezondheid. Hoe houd je jouw bedrijf fit? En je medewerkers? En hoe zorg je ervoor dat je hoofd niet overloopt? Kortom: hoe word je de beste versie van jezelf?

Marjan Jaarsma

Jaarsma legal

Wat is voor jou belangrijker: mentaal fit of fysiek fit zijn?
‘Lastig! Ik kan het één niet los zien van het ander. Bewegen in de vorm van fietsen en wandelen brengt me op ideeën, relativeert en maakt dat het werk soepeler loopt. Werken aan mijn mentale fitheid, door bijvoorbeeld iets aan zingeving te doen, heeft een vergelijkbaar positief effect.’

Wanneer voel jij je op je fitst?
‘Als ik net zangles heb gehad. Ik heb al bijna mijn hele leven muziekles en de laatste zes jaar is dat zangles. Zingen is, hoe gek het misschien ook lijkt, fysiek zwaar. Je lichaam is een soort orgelpijp. Je doet er jaren over voordat je de techniek echt onder de knie hebt. Zingen verbreedt ook mijn blik. Al die verschillende soorten muziek voor zangstem, uit zoveel eeuwen, uit zoveel verschillende landen, op vaak prachtige teksten en in zoveel talen; geweldig!’

Hoe probeer je fit te blijven?
‘Door mijn agenda niet te vol te plannen, werken en bewegen zoveel mogelijk af te wisselen, veel te zingen en eens per vier weken een acupunctuurbehandeling gericht op stressreductie te nemen. Ik eet zoveel mogelijk biologisch.’

Wat is volgens jou de “perfect fit”?
Oftewel, wanneer klopt alles?
‘Als je in balans bent met jezelf, met de mensen waar je van houdt, met de mensen waarmee je werkt en met de aarde.’

Hoe vind jij de balans tussen hard werken en voldoende aandacht hebben voor je gezondheid?
‘Mijn praktijk voor vastgoed- en energierecht vraagt veel van mij. De financiële belangen kunnen heel groot zijn, dossiers en projecten lopen vaak jaren en zijn regelmatig innovatief. De praktijk gaat doordeweeks voor alles en laat zich niet goed plannen. Veel presteren kan alleen maar als je mentaal én fysiek fit bent.’

Mark Driessen

Driessen SmaakVermaak

Wat is voor jou belangrijker: mentaal fit of fysiek fit zijn?
‘Ik vind denk ik mentale fitheid belangrijker, maar wel met de voorwaarde dat ik geen ernstige fysieke beperkingen heb’.

Wanneer voel jij je op je fitst?
‘Ik voel mij het fitst na een halfuurtje op de squashbaan. Als ik dan over het dode punt heen ben, dan kan ik, in een leuke uitdagende wedstrijd, zeker nog wel een uurtje voluit gaan’.

Hoe probeer je fit te blijven?
‘Ik probeer balans te zoeken en aan te brengen in het Bourgondische in combinatie met sporten. Hoewel roeien vooral bekend is als cardio move, is roeien natuurlijk ook prima inzetbaar bij krachttraining zonder het gebruik van gewichten. Ik speel graag een recreatief een potje squash en bij lekker weer buiten speel ik ook graag een potje padel. Verder fiets is ik graag in het bos op mijn mountainbike; dit is naast sportief ook heel rustgevend. Ga eens naar Den Treek en neem de blauwe MTBroute; een echte aanrader.’

Hoe belangrijk vind jij het dat je medewerkers fit zijn en goed voor hun gezondheid zorgen?
‘Ik vind een goede gezondheid van de medewerkers redelijk belangrijk, want gezonde mensen zijn minder snel ziek, zijn fris en staan actief en positief in het leven, stralen ook kracht uit denk ik en kunnen beter met de dagelijkse uitdagingen omgaan’.

Hoe vind jij de balans tussen hard werken en voldoende aandacht hebben voor je gezondheid (bewegen)?
‘Nou ja… soms is de balans er dus niet of soms is de balans niet genoeg. Ik zou graag meer conditie met sporten opbouwen maar altijd met mijn vak een bepaalde mate van Bourgondisch levensstijl houden. Dus de ambitie voor een topsportcarrière heb ik losgelaten.’

Hans Dijkstra

Multiwacht

Wanneer voel jij je op je fitst?
‘Als alles bij Multiwacht goed loopt. En natuurlijk als alles privé op orde is.’

Wat is voor jou belangrijker: mentaal fit of fysiek fit zijn?
‘Dat is een lastige keuze, maar dan geef ik toch de voorkeur aan mentaal fit zijn. Hoewel het natuurlijk altijd lastig is als je fysiek niet uit de voeten kunt.’

Hoe probeer je fit te blijven?
‘Ik probeer op z’n tijd mijn rust te pakken, minimaal drie keer per week te sporten en voldoende ontspanning te zoeken. Maar ook door ervoor te zorgen dat mijn werk af is, zodat ik met een leeg hoofd naar huis kan. Maar ik vind het ook heerlijk om ’s avonds nog even op pad te gaan en een ronde mee te lopen met één van onze beveiligers of brandwachten. Zo is het wel eens voorgekomen dat ik moest rennen om een inbreker te pakken; nou dat is de mooiste manier om fysiek fit te blijven! En na afloop doet dat, in positief opzicht, ook nog iets voor je mentale fitheid.’

Wat is volgens jou ‘de perfect fit’? Oftewel, wanneer klopt alles?
‘Voor mij is het belangrijk dat alles op de zaak loopt volgens de afspraken die we gemaakt hebben. Dat we onze klanten goed en snel kunnen helpen! Uiteindelijk krijg je daar zo’n kick en zoveel energie van, dat je je op je allerbest voelt.’

Hoe belangrijk vind jij het dat je medewerkers fit zijn en goed voor hun gezondheid zorgen?
‘Dat is zeker een belangrijk punt binnen Multiwacht! Het werk vraagt hier ook om, ze moeten scherp en alert zijn en dat lukt alleen met fitte medewerkers. Daarom hebben we afgelopen jaar, naast de CAO Beveiliging, aanvullende arbeidsvoorwaarden geïntroduceerd. Denk hierbij aan een vergoeding voor een sportabonnement. Op deze manier proberen we iedereen binnen ons bedrijf mentaal en fysiek fit te houden!’

In de volgende editie van OnderNamen Lopikerwaard draait alles om het thema ‘Mentaliteit’. Heb jij als ondernemer een anekdote die helemaal bij dit thema past? Mail ons en wie weet bespreken we jouw verhaal in de volgende OnderBreker.

redactie@ondernamen.nl

 

OnderbrekerLekstroom