Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Marlon de Jager-Wessel

Vitaal of futloos?

In de rubriek OnderBreker delen we korte verhalen van OnderNamen-leden over het thema van deze editie: Fit! Een onderwerp dat in het algemeen wordt gekoppeld aan gezondheid. Hoe houd je jouw bedrijf fit? En je medewerkers? En hoe zorg je ervoor dat je hoofd niet overloopt? Kortom: hoe word je de beste versie van jezelf?

Demco SLoof

Debris

Wat is voor jou belangrijker: mentaal fit of fysiek fit zijn?
‘Fit, wat is fit? Voor mij zit de basis in mijn mentale fitheid, zowel zakelijk als privé. Maar ook denk ik dat mentale fitheid leidt tot een verhoging van je lichamelijke fitheid. Zelf heb ik al jaren last van een paar kleine ongemakkelijkheden in de onderrug, schouders en nek. In de wintermaanden, als het rustig is in mijn werk, heb ik daar aanzienlijk meer last van dan in de periode dat ik het megadruk heb met van alles en nog wat. Als ik zelf lekker in mijn vel zit, dan voel ik me ook veel fitter.’

Wat is volgens jou het kenmerk van fitte mensen?
‘Fitte mensen kunnen de wereld aan, niet fitte mensen klagen heel snel. Dit is deels te begrijpen, als je niet fit bent voel je je slecht, maar niet fitte mensen reageren ook sneller negatief op zaken die ze meemaken. Ik ben er van overtuigd dat fitte mensen beter presteren, kleine (fysieke) klachten beter aankunnen en daardoor beter produceren. Door de wekelijkse stoelmassage die ik aanbied aan de mensen in mijn bedrijf is het ziekteverzuim aanzienlijk, buiten corona, gedaald. Voor mij een bewijs dat fitheid de weerstand bevorderd’.

Wat is volgens jou de “perfect fit”? Oftewel, wanneer klopt alles?
‘Zelf zorgen voor je fitheid zit hem deels in de fysieke dingen als niet roken, bewegen en alcohol met mate. Maar het kan ook juist zitten in mooie momenten beleven met de mensen die je dierbaar zijn, waarin je je ontspanning vindt en dat is dan weer zeer positief. Hierin is het hebben van een goede relatie met je partner, met je kinderen en zakelijke contacten zeer belangrijk. Even tijd nemen voor elkaar en dan ook echt even naar elkaar luisteren. Dit werkt voor mij het beste in bijvoorbeeld de sauna, tijdens een wandeling in de natuur of door samen in de auto even een een-op-een gesprek te voeren. Openstaan voor advies, suggesties of commentaar is daarbij essentieel. Niet direct iemand veroordelen, maar een ander beoordelen waar nodig of wenselijk. Kortom: niet alleen maar aan je eigen fitheid denken’.

Aron van Vliet

Groei

Wat is voor jou belangrijker: mentaal fit of fysiek fit zijn?
‘In mijn werk is het belangrijk dat ik mentaal fit ben. Ik zit de hele dag achter een bureau en verricht mentaal inspannend werk. Mentaal en fysiek fit gaan als je het mij vraagt arm in arm. Als je lichamelijk fit bent met een gezonde levensstijl dan word je vanzelf mentaal fit. Het één kan niet zonder het ander.’

Hoe probeer je fit te blijven?
‘Ik ben een fervent fan van triatlon en ik train zo’n tien tot vijftien uur per week. Ik merk dat ik hier ontzettend veel energie van krijg. Energie die ik overdag in mijn werk niet kwijt kan of kan uiten. Na een intensieve werkdag voel ik me na de training als herboren. Deze positieve mentale boost neem ik de volgende dag mee naar mijn werk, zodat ik met veel passie en overtuigingskracht mijn werk kan uitvoeren. Ik hou hiervan!’

Wat is volgens jou het kenmerk van fitte mensen?
‘Je merkt het eigenlijk gelijk of je te maken hebt met fitte mensen. Over het algemeen zijn ze energiek, positief en hebben ze zin in de dag. Misschien is levenslustig wel een beter woord.’

Met welk fit persoon (ofwel: sporter) zou jij wel een dagje willen ruilen?
‘Ik zou graag een dag met Max Verstappen willen ruilen. Lijkt me machtig mooi om met zo’n snelheid over een circuit te scheuren. Ook vind ik het inspirerend hoe iemand op zich zo’n jonge leeftijd staande weet te houden binnen deze racewereld, zonder dat dit invloed heeft op zijn resultaten. Ook ben ik heel benieuwd wat hij naast het racen doet om mentaal en fysiek fit te blijven. En zijn salaris staat mij ook wel aan.’

Hoe belangrijk vind jij het dat je medewerkers fit zijn en goed voor hun gezondheid zorgen?
‘Ik heb hier nog geen ervaring mee, want in juli start mijn eerste medewerker. Erg spannend, maar ik vind het belangrijk dat hij gezond is en ik ga hem hier zeker positief in stimuleren. Ik denk hierbij aan bijvoorbeeld een abonnement bij een sportschool.’

Mark Verbree

Vakgarage Verbree IJsselstein

Wat is voor jou belangrijker: mentaal fit of fysiek fit zijn?
‘Mentaal fit is belangrijker denk ik, maar eigenlijk kan het één niet zonder de ander. Ik blijf fysiek in vorm door naast mijn werk twee keer per week te sporten in de zaal. Ook het mountainbiken werkt voor mij rustgevend in fysieke zin, maar ook mentaal geeft het mij de nodige afleiding zodat ik mijn gedachten kan ordenen en er zo weer nieuwe ideeën geboren worden’.

Wanneer voel jij je op het fitst?
‘Ik ben een ochtendmens dus deze vraag is eenvoudig te beantwoorden. In de ochtend ben ik scherper van geest en veel productiever. Ik maak hier dan ook goed gebruik van door lekker vroeg te starten met het werk. Verder moet je natuurlijk een goede balans vinden tussen inspanning en ontspanning. Ik maak wel lange dagen maar neem zeker geen werk mee naar huis.’

Hoe probeer je fit te blijven?
‘Dit doe ik door naast mijn werk te sporten. Ik ben gestart met voetbal en volleybal, maar dit kon ik op een gegeven moment niet meer combineren. Toen moest ik van mezelf een keuze maken. Het werd volleybal; de eerste sport die ik beoefende na het behalen van mijn zwemdiploma. Ik doe aan teamsport omdat dit niet vrijblijvend is; je gaat een commitment aan met je team voor een heel seizoen. Dit houdt in dat ik elke week aanwezig moet zijn op de training en ook op vrijdagavond of zaterdag een wedstrijd speel’.

Met welk fit persoon (ofwel: sporter) zou jij wel een dagje willen ruilen?
‘Ik zou wel een dag willen ruilen met Max Verstappen. Ik denk dat Max een overvolle agenda heeft en dat je een dag van hem zeker fysiek niet moet onderschatten. Max is als Formule 1-coureur volop met zijn carrière bezig en dit is mijns inziens geen vak, maar een levenswijze’.

In de volgende editie van OnderNamen Lopikerwaard draait alles om het thema ‘Mentaliteit’. Heb jij als ondernemer een anekdote die helemaal bij dit thema past? Mail ons en wie weet bespreken we jouw verhaal in de volgende OnderBreker.

redactie@ondernamen.nl

 

OnderbrekerLopikerwaard