Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Marlon de Jager-Wessel

VKP BEVEILIGING
IS FIT!

MEDEWERKERS TRAINEN BIJ SPORTSTUDIO BY ANNEMIEKE

Fit personeel is gelukkig personeel. Daar is Marcel Pronk van VKP Beveiliging inmiddels van overtuigd. Twee jaar geleden begon VKP met het faciliteren van sport voor het personeel. Marcel en een aantal collega’s zijn elke week bij sportstudio By Annemieke te vinden en daar heeft het hele bedrijf profijt van.

‘Ik was zelf lange tijd de typische luie sponsor van de sportschool’, zo begint Marcel zijn verhaal. ‘Ik had een abonnement maar ging misschien hooguit vier keer per jaar. Dat was ik zat, ik wilde een stok achter de deur hebben. Ik kwam met Annemieke in gesprek en haar studio sprak me aan. Zo’n vijf, zes jaar geleden ben ik er begonnen met trainen. Op een bepaald moment kwam ik er drie keer per week. Nu wissel ik een wekelijkse training af met golfen.

APPEL IN PLAATS VAN SNOEP

Marcel werd zo enthousiast van de persoonlijke training die hij kreeg en het fitte gevoel dat het hem gaf, dat hij dit ook graag wilde delen met zijn medewerkers. ‘Bij VKP hadden we altijd een grote snoeppot staan en verschillende collega’s, ik soms ook, aten vroeg in de ochtend al een Snickers of een Mars ofzo. Dat was natuurlijk niet handig; gezondheid is een belangrijk onderwerp in Nederland en de rest van de wereld en wij wisten dat ook wij daar iets mee moesten doen. Wij hebben het snoep ingeruild voor fruit en dat sloeg enorm aan. Zagen we die jongens ineens allemaal met een appeltje in de hand staan, ha ha! We zijn nog een stap verdergegaan. We hoorden van concullega’s dat ze hun werknemers bijvoorbeeld een fiets gaven om fitter te worden wij wilden ook graag iets faciliteren. Daarop hebben we besloten om een persoonlijk fitprogramma op te stellen voor iedereen. Elk personeelslid mocht zelf bepalen of en hoe ze meer wilden gaan sporten. Enkele dames van kantoor wilden gaan bootcampen en iemand anders wilde graag meer fietsen. Sommige collega’s hoefden niks omdat ze zelf al aan sport deden en een paar jongens wisten niet zo goed wat ze wilden. Toen heb ik de personal training van By Annemieke voorgesteld. Ook met het idee in mijn achterhoofd dat ze daar niet alleen training, maar ook voedingsadvies en fysiotherapie aanbieden. Dus collega’s die lichamelijke klachten hebben en daarmee geholpen willen worden, kunnen er ook terecht.’

‘Je merkt dat ze beter in hun vel zitten en dat de
teamspirit groter is’

STOK ACHTER DE DEUR

Sinds twee jaar trainen verschillende werknemers van VKP By Annemieke, onder begeleiding van Sil Smit. Marcel krijgt training van Margaux van den Boogaard. Eén van de inmiddels fanatieke sporters bij VKP is Peter Hamoen. ‘Ik ga nu twee keer in de week tijdens het werk trainen, met collega’s of alleen. Het bevalt heel goed. Ik voel me stukken fitter en heb er ook echt plezier in.’ Margaux: ‘De grootste stok achter de deur die je kunt hebben is als een werkgever je dit aanbiedt en trainingen voor je faciliteert. Doordat je weet dat dit voor je gedaan wordt, voel je ook de motivatie om er iets mee te doen.’ Ze heeft de deelnemers met de maand vooruit zien gaan. ‘Het heeft zoveel positieve effecten om wekelijks te sporten. Je algehele gezondheid gaat erop vooruit, je krijgt meer energie en VKP heeft minder ziekteverzuim. Van tevoren dachten die jongens dat het ze het niet zouden volhouden, maar inmiddels zijn ze al maanden bezig. De belangrijkste voorwaarde om door te blijven gaan, is dat het bij je moet passen. Je moet bij deze sporters niet aankomen met komkommer en hummus, dat is een veel te drastische verandering. Het leven moet wel leuk blijven, dus wij kijken heel erg naar welke stappen iemand wél kan nemen zonder dat het tegen gaat staan.’ Marcel vult aan: ‘Het is wel grappig om te zien dat ze zich nu veel bewuster zijn van wat ze eten en drinken. Sommigen gaan zo ver dat ze op de vrijdagmiddagborrel zelfs minder bitterballen eten.’

‘De grootste stok achter de deur is als een werkgever je
trainingen aanbiedt’

Hoewel het effect van de trainingen voor Marcel moeilijk meetbaar is als het gaat om de productiviteit, ziet hij toch dat het werkt. ‘Je merkt gewoon dat ze beter in hun vel zitten. In het begin vonden ze het zwaar en zagen ze het niet zitten om na een lange werkdag nog te gaan trainen, maar inmiddels kiezen ze daar zelf voor. Wat ik ook merk is dat de teamspirit groter wordt. Ze motiveren elkaar. De dag na het trainen hebben ze een discussie over wie waarvan de meeste spierpijn heeft. Dat is gewoon heel leuk om te zien. Buiten dat heeft het ook lichamelijk invloed en zijn sommigen al heel wat afgevallen. Het is denk ik wel van belang dat je het allemaal heel vrijblijvend doet. Ik leg ze niks op en iedereen mag zelf kiezen wat hij of zij wil doen. We hebben bijvoorbeeld een collega in Bilthoven gehad, die vond het toch wat te ver om By Annemieke te gaan trainen, dus diegene heeft een fitnessabonnement in Bilthoven gekregen. Er leiden meerdere wegen naar Rome, maar voor ons staat vast dat je als werkgever wel íets moet doen.

InterviewZorg & WelzijnSportschoolLopikerwaardWoerden