Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Marlon de Jager-Wessel

Edwin is directeur van Terberg Verenigde Bedrijven, een holding waar verschillende technische installatiebedrijven deel van uitmaken, zoals Terberg totaal installaties en Terberg IP Products & Solutions.

0306860711

e.dullaart@terberg.eu

Waarom een gunfactor zo belangrijk is

3 december 2021 | 2 minuten lezen

Een gunfactor is iets ongrijpbaars. Het is meer een gevoel dan dat je er een definitie aan kan geven. Want wanneer gun je iemand iets en wat betekent een gunfactor voor je bedrijf en collega’s? In mijn ogen ontstaat een gunfactor niet zomaar. Je hebt het aan de ene kant in eigen hand. Door bewust te zijn van je gedrag en houding kan je de gunfactor op een positieve manier vergroten. Aan de andere kant wordt een gunfactor ook bepaald door de indrukken die je achterlaat bij anderen. Oftewel, gunnen is iets dat te maken heeft met de mens en zijn of haar persoonlijke kenmerken. Onbewust zoeken we ook naar de persoon die bijvoorbeeld oprecht, authentiek en sympathiek overkomt. Deze gun je eerder iets dan iemand die deze karaktereigenschappen niet heeft.  

Dit zie je ook terug op bedrijfsniveau. Er wordt beweerd dat meer dan tachtig procent van de zakelijke beslissingen wordt beïnvloed door je gunfactor. De (positieve) relaties die klanten en collega’s hebben met elkaar, zijn cruciaal voor het gunnen van bepaalde opdrachten en taken. Verschillende kernwaarden die ik persoonlijk – en wij ook binnen ons bedrijf – nastreef zijn openheid, betrouwbaarheid, betrokkenheid en kwaliteit. Dit zijn belangrijke bouwstenen voor het leggen en onderhouden van contacten met collega’s, klanten en partners. Voor mij is het dan ook erg belangrijk dat wij projecten niet binnenhalen op basis van status, maar op basis van deze waarden. Uiteindelijk zijn het dus echt de collega’s binnen onze bedrijven die deze gunfactor creëren. Zij zijn en blijven het belangrijkste.  

 

‘Uiteindelijk zijn het dus echt de collega’s die deze gunfactor creëren’

Een gunfactor bij anderen is daarnaast iets wat komt met de tijd. Als familiebedrijf dat volgend jaar 75 jaar bestaat, hebben wij veel langdurige relaties opgebouwd met klanten in heel Nederland. Wij helpen elkaar wanneer dat nodig is. Niet alleen vanuit de overtuiging dat je samen een mooiere wereld creëert, maar ook omdat je een ander iets gunt. Je gunt ze hun eigen successen te behalen en ambities te realiseren, zonder daar direct zelf beter van te worden. Dat is voor mij persoonlijk kenmerkend voor een echt familiebedrijf. Je staat voor elkaar klaar en reikt anderen een helpende hand wanneer dat nodig is. Ik ben ervan overtuigd dat op deze manier mooie, succesvolle samenwerkingen ontstaan, nu en in de toekomst.

De impact van een hoge gunfactor gaat trouwens niet alleen over zakendoen en geld verdienen. Die is veel breder. Mensen met een hoge gunfactor hebben daar op alle vlakken profijt van. Met een hoge gunfactor kan je gewoon een leuker leven leiden. Het is dus iets dat je als mens en ondernemer moet waarborgen.

Bouw & VastgoedIndustrieThema verhaalLekstroomLopikerwaard