fbpx
Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Max Brandt

ARIE

Arie is commercieel manager bij mth accountants & adviseurs en geregeld de verbindende factor.
a.lengkeek@mth.nl | 0882021368

Wie volgt?

14 december 2020 | 3 minuten lezen

Het gebeurt mij regelmatig. Tijdens de zoveelste online vergadering dwalen mijn gedachten af en pak ik, buiten beeld, mijn telefoon. Ik open de app die mij laat zien hoeveel stroom de zonnepanelen op ons dak die dag hebben opgeleverd. Sinds enkele weken hebben we een rij panelen op ons dak liggen. Vakkundig gelegd door de mannen van Bloemendal uit Leusden. Behalve de app die mij laat zien hoeveel stroom er is opgewekt, ben ik ook bovenmatig geïnteresseerd in de weersvooruitzichten. Ik ben geregeld positief verrast. En dat terwijl de laatste maanden van het jaar niet bekend staan om de hoge productiekracht voor zonne-energie. En dus kijk ik reikhalzend uit naar het voorjaar met meer zonneschijn.

‘Ik ben benieuwd wat het volgende aansprekende en vernieuwende
duurzame idee is’

Kijkend in onze regio zijn er diverse duurzame initiatieven. Ik had al eerder mijn hart verpand aan Johan Herman de Groot met zijn plannen om elektriciteit én warmte op te wekken met behulp van warmte welke diep in de aarde verscholen ligt. Op circa vijf kilometer diepte is namelijk kokend water aanwezig. En zo leerde ik van Johan dat de hele omgeving van de stad München met behulp van ultra diepe geothermie van elektriciteit wordt voorzien. Hij is al langer bezig met een energierotonde in de regio Amersfoort waarbij de gehele omgeving is aangesloten. Ik bewonder iedere keer weer het enthousiasme van deze man. En ik bemerk langzaam dat zijn gedachtegoed steeds meer het onderwerp van gesprek is.
Naast de ijver om energie op te wekken met behulp van ultra diepe geothermie, zijn er ook al langere tijd initiatieven voor zonnevelden, windmolens en de veelbesproken biomassa van Warmtebedrijf Amersfoort. En we kennen allemaal Picnic, de online supermarkt, die de boodschappen levert met elektrische vrachtwagentjes.

Recent maakte ik kennis met een nieuw idee: de stadshub. De firma Pot is één van de belangrijke initiatiefnemers. De goederen voor de winkels in de binnenstad van Amersfoort worden verzameld in de stadshub en vandaaruit geleverd aan de winkels in de binnenstad door schone vrachtwagentjes en elektrische bakfietsen. Gevolg is minder vervoersbewegingen door het combineren van leveranties én het beperkt het aantal vervuilende en grote dieseltrucks. Het past niet alleen in het autoluw maken van de binnenstad maar is ook heel erg duurzaam. Wim Pot riep het jaren geleden al. Mooi dat zoon Mark dit met andere partijen mocht opzetten.

Ik ben benieuwd wat het volgende aansprekende en vernieuwende duurzame idee is. Wie volgt?

OntwikkelingenDienstverleningAccountancyEemvallei