Winnen?!

Quote_teken_links

‘Alle betrokken partijen zijn blij met het resultaat.
Dat is winst!’

Ellen

Ellen Vandeberg is een pragmatische, gedreven, creatieve, oplossingsgerichte en meedenkende advocaat Ondernemingsrecht bij Pellicaan Advocaten te Utrecht.
ellen.vandeberg@pellicaan.nl | 0655775673

En zo zijn we alweer aanbeland in de laatste editie van 2019, die het thema ‘Winnen’ heeft meegekregen. Ik zal mijn uiterste best doen een pakkende column te schrijven zodat je deze straks onder de kerstboom lekker kunt weglezen.

Als kind wilde ik graag winnen, maar ik was ook niet verdrietig wanneer dat niet lukte. In sporten was ik niet de allerhandigste, dus winnen zat er niet altijd in. Wel probeerde ik ervoor te zorgen onderdeel uit te maken van het winnende team, daar was ik dan wel weer handig in.

Ik heb een winnaarsmentaliteit. Ik ben namelijk nogal fanatiek, hetgeen ook door mijn kinderen volmondig zal worden bevestigd. Wanneer wij spelletjes doen wil ik graag winnen. Ik zal ook niet iets minder mijn best doen om mijn kinderen te laten winnen. Dat deed ik misschien nog wel toen ze heel jong waren, maar inmiddels al even niet meer.

Dat ik fanatiek ben, komt ook goed van pas in mijn werk. Ik probeer het beste resultaat voor mijn cliënten te behalen. Maar dat hoeft niet altijd gepaard te gaan met winnen. Wanneer een klant een geschil heeft met een andere partij, zullen zij beiden vinden dat ze gelijk hebben. Mochten partijen er onderling niet uitkomen en een gang naar de rechter niet kan worden voorkomen, dan zal uiteindelijk een winnaar en een verliezer uit de bus komen. Of je wint of verliest hangt echter af van allerlei omstandigheden, het is geen kwestie van zwart of wit. Als advocaat probeer je het beste resultaat voor je klant te bereiken. Het maximale eruit te halen, dat is winst. Als dat gelukt is, maakt me dat trots.

Bijzonder trots ben ik op het feit dat ik samen met de partijen die deel uitmaken van het Tacx deal team genomineerd ben voor de beste overname deal in de “mid market” van 2019. Op 12 december is de uitslag. Ik ben benieuwd of we gaan winnen. En zo niet, dan ben ik – net zoals ik dat als kind ook niet was – zeker niet verdrietig. We hebben een prachtige deal gesloten. Met het hele team hebben we er het maximale uitgehaald voor onze cliënt. Alle betrokken partijen zijn blij met het resultaat. Dat is winst!

Dit was dan weer de afsluiter van 2019. Vanaf deze plek wens ik jullie een succesvol, maar bovenal gezond 2020!

Wit voetje halen

Quote_teken_links

‘Ondernemers gaan natuurlijk altijd praktisch
met de agenda om’

DANIËLLE

Een scherpe pen en oog voor alles wat er om haar heen gebeurt.
Columniste Daniëlle Verweij deelt haar belevenissen en opinie.

,,Aha,’’ zegt de orthopeed gevolgd door een binnensmonds gemompel waaruit ik alleen een Latijnse klank kan opmaken. ,,Dat wordt dus snijden.’’ Op zijn monitor pronkt een bottenstructuur van wat mijn rechtervoet blijkt te zijn. De röntgenfoto is net gemaakt. ,,Uhm snijden?’’ vraag ik op z’n blondst. ,,Soms helpt fysiotherapie toch ook? Of een zalfje ofzo…’’. De arts is onverbiddelijk. Alleen een operatie kan deze pijn wegnemen.

Aan dit bezoekje aan het ziekenhuis gaat een historie vooraf. Al jaren wordt ik geteisterd door een pijnlijke voet. Zo’n bot naast je grote teen die dat steeds groter wordt. Niet mooi maar bovenal onaangenaam. Hoge hakken zijn een martelgang. Maar ijdel als ik ben, draag ik ze toch. Daarom loop ik niet zelden na afloop van een feestje al op de parkeerplaats blootvoets richting de auto. Want ja, een jurkje met gympen dragen mag dan hip zijn, maar lekkere hoge hakken zijn natuurlijk wel het charmantste.

Een gang naar de medisch specialist is, gezien de toenemende pijn en dus een groeiende collectie hippe sneakers, onvermijdbaar. ,,In januari moet het lukken,’’ laat de chirurg weten, gevolgd door een beknopte uitleg waarvan ik nu al misseling word. Iets met zagen in het bot, pennetjes erin, een rits hechtingen en een paar weken gips. Die hersteltijd zit mij nog het meest in de weg. Een bomvolle agenda in januari in combinatie met pootje omhoog. Het zweet breek mij uit.

,,Wat doet u dit jaar met kerst?’’ vraag ik de geneesheer. Ik zie hem verbaasd opkijken. ,,Foute formulering, ik bedoel eigenlijk ‘wat doet u vlak vóór kerst,’’ probeer ik mij uit de ongemakkelijke situatie te redden. Even leek het er zo maar op dat ik de arts uitnodigde voor een kerstfeestje. Hij begint te lachen. ,,Vlak voor kerst wil niemand geopereerd worden natuurlijk. Dan is er nog plek zat.’’

Opluchting alom. Ik leg hem uit dat vlak vóór kerst ideaal is voor de ondernemer. Met kerst gaan de klanten op wintersport of zitten ze gezellig thuis met de kinderen. Minder opdrachten dus minder omzet dus de beste tijd voor mij. ,,Plan ‘m maar in hoor,’’ zeg ik stoer. Het is even schakelen voor de arts maar mijn uitleg klinkt plausibel. ,,Nooit over nagedacht,’’ geeft hij toe. ,,Maar ik begrijp de redenering. Ondernemers gaan natuurlijk altijd praktisch met de agenda om. Uitval is omzetdaling. Daar heb ik, met een vaste aanstelling en dito salaris, geen last van.’’

Hij besluit tot een deal. ,,Ik opereer u en daarna heb ik mijn handen vrij voor de kerstborrel, diners en wintersport. Dan krijgt u van mij, bij wijze van kerstcadeau, een wit voetje.’’