Zoeken

Doe eens wat anders met die lasagna

26 december 2020 (Laatst bijgewerkt op: 26 december 2020) | 3 minuten lezen

Mij kun je wakker maken voor Pasta Alla Puttanesca (ook wel de ‘hoerenpasta’ genoemd wordt, vanwege het gemak waarmee je het maakt). Of een andere Italiaanse klassieker: lasagne Bolognese. Wellicht ten overvloede, maar ik ben dol op eten. Naast mijn werkzaamheden voor Ondernamen, ben ik daarom culinair journalist voor AD.rnrnHoewel ik me soms waag aan spectaculaire gerechten, blijf ik grotendeels steken op de klassiekers, die ik dan om de zoveel tijd weer tevoorschijn tover (mijn partner heeft overigens niets door). Herken je het probleem? Zelf kon ik me daar weleens aan storen, maar tegenwoordig heb ik het omarmd, want wat is er nou lekkerder dan een goede gehaktbal of stamppot? Bovendien komt er een tijd dat je moet accepteren dat je nou eenmaal geen Jamie Oliver bent.rnrnDus bij deze, de filosofie voor enthousiaste thuiskoks is wat mij betreft: maak hetgeen wat je kent, maar dan vreselijk lekker. Vandaag nemen we lasagne Bolognese onder handen. Dat gaat als volgt:

Fruit twee uien, knoflook (naar eigen inbreng, maar ikzelf schrik niet van drie tot vier tenen), een rode peper (in ringetjes gesneden) en een fijngesneden winterpeen in een diepe pan.rnrnHoud op laag vuur, terwijl je wat tomatenpuree toevoegt en een paar fijngesneden zongedroogde tomaten, inclusief de olie daarvan. Geloof me, dat maakt het smeuïg.rnrnRul het gehakt in een andere pan. Wil je een flinke schaal? Doe dan maar een kilo. Overigens wil ik niet zeiken, maar blijf weg van het gehakt van AH. De substantie is hard en draderig.rnrnVoeg het gehakt toe aan de pan met gefruite uitjes, samen met twee blikken gepelde tomaten. Tip: die van Mutti zijn erg lekker.rnrnBind een stronkje verse Italiaanse kruiden net als een boeket met een touwtje vast en doe dat bij je mengsel. Je kunt natuurlijk alle kruiden snijden, maar waarom moeilijk doen, als…?rnrnLaat dat een uurtje pruttelen (met de deksel erop, anders verlies je vocht). Het geheim van iedere tomatensaus – of stoofpot for that matter – is lang laten staan. En vergeet niet te proeven. Vind je het niet krachtig genoeg? Je ultieme redmiddel is een bouillonblokje. Schaam je niet, gebruik hem gewoon als het nodig is.rnrnDe bechamelsaus kun je zelf maken, maar heb je ook in pakjes (wederom: waarom moeilijk doen?). Voeg daar wel Parmezaanse kaas, nootmuskaat, peper en zout aan toe. Gebruik bovendien slagroom, in plaats van melk. Ik weet dat er anders staat aangegeven, maar dat is idioot.rnrnTot slot: het lagen van de lasagne. Begin met een laag gehakt, bechamel en daarna de verse lasagne. Zorg dat je de hoekjes pasta voldoende ‘nat’ maakt met je saus. Die hebben de neiging droog te worden.rnJe toplaag is lasagne, bechamel en daarop pittig geraspte kaas (niet te zuinig). Top af met blaadjes verse basilicum. En huppakee, daar ga je!

Meer van
ondernamen