Zoeken

Pionieren waar het kan

Van een grotendeels plantaardig menu in het restaurant tot een snel on demand reserveringssysteem voor vergaderzalen: Postillion Hotel & Convention Centre Utrecht wil graag vooroplopen. Dat pionieren zit er eigenlijk al sinds het ontstaan, 66 jaar geleden, in.

De meest recente nieuwigheden zijn doorgevoerd onder leiding van Ronald Cordes, die vorig jaar werd aangesteld als General Manager. Al sinds hij een klein jongetje was, wilde hij de hospitalitybranche in. ‘Uit een studiekeuzetest op de basisschool kwam al naar voren dat ik kok wilde worden’, vertelt Ronald, die zelf in Veenendaal woont. ‘Dat was ook mijn eerste bijbaantje. Daarna heb ik in diverse restaurants gewerkt. Ik volgde de Middelbare Hotelschool, gevolgd door de Hogere Hotelschool en ik liep uiteraard diverse stages. Inmiddels werk ik al meer dan twintig jaar als eindverantwoordelijke voor hotels. Ik heb op allerlei plekken gewerkt en de locatie van de hotels speelde altijd een belangrijke rol voor mij. Zo werkte ik in hotel De Wageningsche Berg, dat vlakbij de Veluwe ligt, en in Delta Hotel Vlaardingen, dat zo’n beetje in de Maas is gebouwd. In Amsterdam werkte ik in een hotel dat op een punt lag waar vijf grachten samenkomen. Ik vind het altijd wel mooi als een hotel een historie heeft.’

Historie

Misschien is het uitzicht van Postillion Bunnik niet zo idyllisch als de hierboven beschreven plekken, een historisch verhaal kent het hotel zeker. ‘De A12 is de oudste snelweg van Nederland en dit was oorspronkelijk het eerste wegrestaurant van Nederland’, vertelt Ronald. ‘Dat zit zo: één van de eerste directeuren van frisdrankfabriek Vrumona, dat hierachter ligt, was actief in het verzet in de Tweede Wereldoorlog en een heel aansprekende man: Kees Becht. Zijn ouders hadden een frisdrankfabriek en zijn vader had een naam bedacht voor zijn nieuwe frisdrank: Jaja. Kees wilde dat drankje op de internationale markt verkopen, en bedacht toen dat hij de naam beter kon veranderen naar “Sisi”. Hij is naar Amerika gegaan, waar hij een contract met Pepsi afsloot. Daarom worden de frisdranken van Pepsi voor de Benelux nog steeds hier gemaakt. Tijdens zijn reis door Amerika zag Kees overal wegrestaurants en motels. Dat idee bracht hij hier aan de A12 in de praktijk; hij richtte een “motoresto” op, wat daarna een motel werd. Dat voorop willen lopen en ambitieus zijn zit dus echt in het DNA. In de jaren negentig waren we bijvoorbeeld de eersten die dinnershows gingen organiseren. Ook waren we een voorloper met onze businesslounge met flexwerkplekken en meeting points.’

‘We maken graag samen met de boekers alles op maat’

Plant first menu

Een nieuw staaltje pionierswerk is het nieuwe foodconcept. Ronald legt uit: ‘Als onderdeel van ons verduurzamingsprogramma hebben we onlangs, op 1 augustus, een plant first-menu geïntroduceerd. Dat houdt in dat de basis van ons restaurantmenu plantaardig is, evenals het eten en drinken in de vergaderzalen. Ik zeg bewust niet plant based, omdat we nog steeds de mogelijkheid bieden om er, tegen een kleine CO2-compensatiebijdrage, een eiwitrijk ingrediënt zoals vlees aan toe te voegen. De bijdrage wordt volledig gedoneerd aan de stichting Trees voor All. Ons ontbijtbuffet is wel helemaal vegetarisch. Er zijn vleesvervangers, maar je zult er geen bacon meer tegenkomen. Het is misschien gewaagd, maar we willen onze nek uitsteken. Tot nu toe reageert het overgrote deel van onze gasten er positief op.’

Eerder dit jaar introduceerde Postillion Bunnik ook al het nieuwe Book&Pay-systeem voor het reserveren van vergaderzalen. Daarmee kun je zonder tussenpersoon of reserveringsafdeling een vergadering tot 25 personen inplannen en betalen. ‘Je vult je gegevens in, betaalt en klaar. Voor het snel boeken van een vergadering werkt dit prima.’ De zakelijke capaciteit bij Postillion is met dertig (!) zalen bijzonder groot. ‘We hebben een sterke focus op de zakelijke doelgroep, daarom zit er ook Convention Centre in onze naam’, aldus Ronald. ‘We hebben 79 hotelkamers, laten we die ook zeker niet vergeten, en daarnaast zalen voor 2 tot 1000 personen. Ze worden echt voor van alles gebruikt: beurzen, presentaties, borrels, buffetten, trainingen en meetings. We hebben ook board rooms voor maximaal tien personen. Het is ook al eens voorgekomen dat een partij het hele hotel afhuurde. Wil je exclusiviteit, dan kan dat dus ook. Het is echt maatwerk wat we bieden. We wijken graag van de standaardpakketten af als het nodig is.’

Goed team

Terugkijkend op zijn eerste jaar, ziet Ronald dat het hotel en congrescentrum de enorme potentie die hij verwachtte, helemaal waarmaakt. ‘Het is gewoon een fijne plek en we hebben een supergoed team. Ik heb in het begin veel tijd en energie gestoken in het contact met onze medewerkers en de gasten. Ik wil de mensen kennen die bij ons boeken. Op onze reserveringsafdeling werken drie dames fulltime, om alle zakelijke aanvragen te behandelen en iedereen te spreken. Persoonlijk contact is voor ons zó belangrijk. Daardoor weten we precies wat onze gasten willen en kunnen we hen dat ook bieden. En vergeet niet dat we dus al 66 jaar bestaan. Dat betekent dus ook 66 jaar ervaring in gastvrijheid. Dit in combinatie met onze centrale ligging, goede bereikbaarheid en de grote gratis parkeerplaats, maakt Postillion Bunnik tot een gewilde locatie in deze regio. Blijven verbeteren is goed, want we willen voorop blijven lopen, maar onze eigen, unieke plek in de markt hebben we al.’

 

www.postillionhotels.com