fbpx
Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Max Brandt

Coaches uit het bedrijfsleven helpen jongeren hun talent ontdekken

Stel: je bent vijftien jaar, weet weinig van de arbeidsmarkt en je hebt niet veel mensen in je omgeving met wie je over je toekomst kunt praten. Toch moet je kiezen wat je na het vmbo gaat doen. Dan kun je een Carrière Coach goed gebruiken. JINC koppelt jongeren aan iemand uit het Amersfoortse bedrijfsleven die weet waar hij of zij over praat. Deze coach probeert uit te vinden waar een leerling goed in is en blij van wordt en begeleidt hem of haar bij het maken van een passende keuze voor een vervolgopleiding.

In juni zijn er 124 leerlingen van Yuverta Amersfoort van start gegaan met het project Carrière Coach van JINC. Dé kans voor professionals uit Amersfoort en omstreken om (weer) wat te kunnen betekenen voor deze jongeren! ‘Ieder mens heeft talenten en iedereen is nodig. De keuze voor een vervolgopleiding hoeft niet definitief te zijn. Je kunt altijd weer nieuwe keuzes maken. Het leven is niet in beton gegoten’, aldus toekomstig coach Sylvia Feiken, werkzaam bij Stater. Zij gaat net als de 38 andere coaches – allemaal werkzaam bij verschillende bedrijven in de regio – gesprekken voeren met vmbo-leerlingen en hen helpen met het ontdekken van hun kwaliteiten, talenten en oriëntatie op hun vervolgopleiding.

Kansengelijkheid

JINC is een non-profitorganisatie die zich inzet voor kansengelijkheid op de arbeidsmarkt voor álle jongeren. JINC organiseert projecten voor kinderen die een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken op weg naar een goede start op de arbeidsmarkt. Ieder kind heeft talent en daarom streeft JINC samen met bedrijven en scholen naar een samenleving waar je achtergrond niet je toekomst bepaalt. 

In Amersfoort en omstreken is JINC al ruim zes jaar actief en de poule van organisaties en bedrijven die zich inzetten voor de leerlingen wordt steeds groter. Naast Carrière Coach organiseert JINC ook sollicitatietrainingen en bliksemstages. Tijdens een sollicitatietraining leren leerlingen wat de sociale codes zijn op de werkvloer en hoe ze zich moeten voorbereiden op een sollicitatiegesprek. Vrijwilligers uit het bedrijfsleven delen tips & tricks en door middel van rollenspellen ervaren de leerlingen hoe je zo’n gesprek voert en wat het maakt of breekt. Bliksemstages zijn korte bedrijfsbezoeken waarbij leerlingen een ochtend over de vloer komen en ontdekken welke beroepen en sectoren er bestaan en welk werk past bij hun interesses en talenten. Zo zijn ze beter in staat een juiste keuze te maken voor een profiel en vervolgopleiding.

‘Inspirerend en confronterend. Op een positieve manier. Ik wil dat iedereen aanraden. Je stapt zo uit je eigen bubbel en in een andere bubbel, daar leren beide kanten van’

Hoe werkt Carrière Coach

Tijdens de één-op-één gesprekken krijgen de leerlingen de onverdeelde aandacht van hun coach en gaan ze in vier bijeenkomsten samen op zoek naar wat hen drijft. Deze gesprekken zijn zowel voor de leerling als de coach heel interessant en waardevol. Coaches geven aan graag iets te willen doen voor de Amersfoortse jeugd. Ook Sylvia Feiken kijkt daarnaar uit en ze hoopt dat ze wat kan betekenen als rolmodel en sparringpartner in het leven van deze jongeren. Een coach van een school in Utrecht, waar het project al langer loopt, zegt: ‘Het is inspirerend en confronterend. Op een positieve manier. Ik zou het iedereen aanraden. Je stapt zo uit je eigen bubbel en in een andere bubbel, daar leren beide kanten van.’ Een leerling die het traject volgt, vult aan: ‘Ik heb iets nieuws over mezelf geleerd. Namelijk dat ik best geduldig ben.’

Scholen geven aan dat de JINC-projecten bijdragen aan meer zelfvertrouwen van de leerlingen. Decaan Mechteld Noorlander van Yuverta kijkt uit naar de start van Carrière Coach: ‘Het is een mooie kans voor onze leerlingen om één-op-één begeleiding te krijgen van een coach uit het bedrijfsleven.’

Een bijeenkomst staat in het teken van netwerken: hoe ziet je netwerk eruit? Hoe kun je hier gebruik van maken? Maar ook zaken als “hoe maak je een pitch?” en “hoe presenteer je jezelf?” komen aan bod. Daarnaast vragen we aan alle Carrière Coaches een collega of kennis mee te nemen. Dit maakt het een waardevolle netwerkbijeenkomst voor zowel leerlingen als coaches.

Dat is het mooie van de projecten van JINC. Je krijgt als professional de kans om het verschil te maken in het leven van jongeren die net dat steuntje extra in de rug nodig hebben. Maar ook jij krijgt er een waardevolle ervaring voor terug. Je komt in contact met de nieuwe generatie en je doet een nieuwe leerervaring op. Het is een mooie kans om te investeren in je bedrijf én je leert collega-ondernemers uit Amersfoort en omstreken kennen.

 

www.jinc.nl

InterviewOnderwijs & CultuurOnderwijsinstellingEemvallei