Edwin is directeur van Technische Verenigde Bedrijven, een holding waar verschillende technische bedrijven deel van uitmaken, zoals Terberg Totaal Installaties, Technisch Beheer Nederland en Van Rennes
0306860711
e.dullaart@tvb.eu
Hoe familiebedrijven zichzelf opnieuw uitvinden
De technische branche is al onderhevig aan veranderingen sinds het begin der tijd. Zo ook het traditionele familiebedrijf; een onderneming waarbij het woord ‘familie’ ten grondslag ligt aan bijna alle beslissingen die worden genomen. In de schaduw van snelgroeiende startups en techreuzen, is het juist het familiebedrijf dat vaak al generaties lang overeind blijft en een positieve stempel drukt op de markt. Toch is het ook juist dit type bedrijf dat soms moeite heeft met veranderen.
Menig familiebedrijf slaagt erin om met de tijd mee te gaan en zichzelf opnieuw uit te vinden in een snel veranderende wereld. Anderen hebben hier meer moeite mee, waardoor zelfs hun voortbestaan in gevaar wordt gebracht. De juiste instelling is nodig om als modern familiebedrijf relevant te blijven, nu en in de toekomst.
Van oudsher beslist het hoofd van de familie wat er gebeurt. Dit uit zich in veel traditionele familiebedrijven tot een hiërarchische organisatiestructuur, waarbij management en directie zich vaak terughoudend opstellen. Aan de ene kant zorgt dit voor een sterke bedrijfscultuur en betrokkenheid, aan de andere kant kan dit ook leiden tot een gebrek aan groeikansen en innovatie. Er wordt vastgehouden aan tradities en gewoonten, in plaats van veranderingen te omarmen. In mijn ogen is dit één van de belangrijkste redenen waarom sommige familiebedrijven in de problemen komen. Je kan veranderen zonder de belangrijkste kernwaarden van je bedrijf te verliezen. Daarom praat ik binnen onze bedrijven ook graag over het “moderne technische familiebedrijf”. Een onderneming waarbij een betrokken en persoonlijke cultuur heerst, maar er ook voldoende ruimte is voor groei, verandering en verbetering.
Het idee van hoe een familie eruit hoort te zien is in de loop der jaren veranderd. Een familie draait niet altijd om bloed, maar om het creëren van een ondersteunende, toegewijde en betrokken omgeving. Ik geloof oprecht dat door samen te werken, open te zijn en naar elkaar te luisteren, je een bedrijfscultuur creëert waarin dit wordt gestimuleerd. Transparantie is daarbij noodzakelijk. Het zorgt niet alleen voor vertrouwen en betrokkenheid, maar draagt ook bij aan het succes en de veerkracht van de organisatie op de lange termijn.
Een familiebedrijf is bij uitstek geschikt om te innoveren. Juist de open en betrokken cultuur maakt verandering mogelijk, mits dit op de juiste manier wordt aangepakt. Hiërarchie behoort tot het verleden. Juist het creëren van een transparante en zelfsturende organisatie, zorgt ervoor dat creativiteit wordt bevorderd en dat er stappen worden gezet richting het “moderne technische familiebedrijf”. Samen maken we dit mogelijk. Want alleen ga je sneller, maar samen kom je verder.