fbpx
Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Max Brandt
LET OP: VANAF JANUARI HANDHAVING OP VERKAPT DIENSTVERBAND
15 oktober 2024 | minuten lezen

ALGEMEEN – Het was onlangs groot nieuws op de arbeidsmarkt: de Belastingdienst kondigde aan dat het volgend jaar gaat handhaven op schijnzelfstandigheid van zzp’ers. Dat betekent dat je als werkgever scherp moet zijn op een eventueel verkapt dienstverband.

Al acht jaar lang wordt verkapt dienstverband gedoogd, maar vanaf 1 januari is het voorbij met het zogenoemde handhavingsmoratorium. Tachtig ambtenaren van de Belastingdienst gaan vanaf het nieuwe jaar actief handhaven op schijnconstructies van zzp’ers. Er komt dus verscherpte aandacht voor de regels die er al zijn, maar er is nog onduidelijkheid
over wat precies wel en niet is toegestaan. Het is in elk geval aan te raden om als werkgever kritisch te kijken naar de afspraken met de zpp’ers die al jarenlang hetzelfde werk voor je doen, zo stelt advocaat Thijs de Jong van RWW Advocaten bij DeOndernemer.nl. Hij legt uit: De Belastingdienst legt momenteel alleen correctieverplichtingen en naheffingsaanslagen op voor de loonheffingen, eventueel met een boete, als er sprake is van kwaadwillendheid – evidente en opzettelijke schijnzelfstandigheid – of het niet opvolgen van een eerdere aanwijzing.’ Als er sprake is van verkapt dienstverband, kan dat volgens hem leiden tot een inhoudingsplicht voor de loonheffingen, ontslagbescherming en de mogelijke verplichting pensioenpremies af te dragen. Hij adviseert om te (blijven) werken met één van de door de Belastingdienst gepubliceerde modelovereenkomsten.