Zoeken

Verstoorde balans

4 oktober 2022 (Laatst bijgewerkt op: 4 oktober 2022) | 3 minuten lezen

Je hoeft geen wetenschapper te zijn om te weten dat de balans op onze planeet behoorlijk verstoord is. De extremen volgen elkaar in rap tempo op: wateroverlast, droogte, hittegolven en redelijk recent nog een valwind in ons buurdorp waardoor eeuwenoude bomen sneuvelden als luciferhoutjes.

rn

We beleefden de warmste zomer ooit. Dit lijkt nu nog aangenaam, maar wanneer deze ontwikkelingen zich ongestoord voortzetten dan moeten we ons echt zorgen gaan maken. Het stikstofbeleid van de overheid is wankel en partijen met grote belangen zoals de veevoederbedrijven en banken oefenen hun invloed uit. De oorlog is dichterbij dan ooit en de energieprijzen rijzen de pan uit. Voor de generaties na ons een zorgelijk perspectief.

‘Wat mij betreft gaan de subsidies in de toekomst naar de helden die innoveren op het gebied van duurzaamheid en klimaat en dat voor ons allemaal doen’

Wat we zelf kunnen doen op onze eigen kleine postzegel is best veel. Van minder vlees eten tot korter douchen; de kranten staan bol van de tips de laatste maanden. Wat in ieder geval helpt en vrolijk maakt is lokaal, re-used en vers kopen. De verbinding aangaan en ervaren met lokale producenten waarvan sommigen jaren geleden, toen dit nog een nichemarkt was, de nek uitstaken en investeerden in een gezondere en duurzamere wereld voor ons allemaal. Deze pioniers krijgen nu gezelschap van circulair ondernemers of mooie (vers)collectieven zoals de Herenboeren.

rn

Wat mij betreft mag er een tax komen op productievlees, suiker en ander ongezond voedsel en gaan de subsidies in de toekomst naar de helden die innoveren op het gebied van duurzaamheid en klimaat en dat niet primair voor eigen gewin doen, maar voor ons allemaal.

rn

Ik hoop dat we de balans kunnen herstellen en over een aantal jaar kunnen zeggen dat we het tij op tijd hebben weten te keren. Er zullen altijd ontwrichtingen blijven en lessen te leren, immers: “no gain without pain”. Maar de verandering start bij de vraag aan jezelf: wat kan ik bijdragen? Meer dan je denkt! Doen dus.