Het nieuwe credo richting een duurzamere samenleving is: laad maar, een samenleving vol met oplaadpunten. Maar ook met een overbelast stroomnet. Zonnepanelen die weliswaar energie aan het net leveren, maar waar je voor betaalt. Een duurzamere samenleving begint bij jezelf. En ook in het stemhokje.
Woensdag 21 november 2024, Tweede Kamerverkiezingen. Ik sta ik het stemhokje. Onze dochter Lore is mee. Ik mag mijn stem uitbrengen voor de Tweede Kamerverkiezing. Moet ik trouw blijven aan mijn partij D66 of is een strategische stem verstandiger in deze onstuimige tijd? Ik kies wederom voor D66.
Referendum parkeerbeleid
En dan is er ook nog het referendum voor het nieuwe parkeerbeleid in de gemeente Amersfoort. Ben ik voor of tegen het “nieuwe parkeerbeleid”? Dit referendum heeft zelfs het landelijke nieuws gehaald. Amersfoort wil betaald parkeren invoeren en (tweede) auto’s weren uit de stad. Er moet ruimte gemaakt worden voor circa 10.000 woningen. Ik wil voor kiezen.
Met mijn adviesbureau VKZ zijn we in september jl. naar Amersfoort verhuisd. We hebben onze intrek genomen in een prachtig monumentaal pand aan de Utrechtseweg, vlakbij de Stadsring. Als bureau begeleiden wij partijen met vastgoed- en gebiedsontwikkelingsopgaven. Een duurzamere wereld waar meer ruimte is voor groen, veiligheid en speelplekken voor kinderen is onlosmakelijk onderdeel van ons dagelijkse werk. Daarnaast willen ook wij bijdragen aan het oplossen van de woningnood. Lore vraagt of een stem voor het parkeerbeleid niet een stem tegen de bereikbaarheid van VKZ is. In de informatie die ik gelezen heb, was de concrete vertaling van de planning nog niet helder. Het wordt toch een stem tegen…
Woningnood en duurzaamheid
Wat blijkt? 74,2 procent van de Amersfoorters heeft tegen gestemd. Met wat aanpassingen stemt de Raad op 19 december jl. toch in met het nieuwe parkeerbeleid. In basis een verstandig besluit. De vraag is echter hoe je de burgers en de politiek bij elkaar weet te brengen. Juist op zo’n belangrijk onderwerp als parkeerbeleid.
Wij woonden lang in Utrecht. Daar is het betaald parkeren een olievlek die zich steeds verder uitspreidt over de stad. De aanpak van de gemeente Amersfoort spreekt mij aan. We hebben met elkaar grote problemen op te lossen. Woningnood en duurzaamheid zijn daarin centrale pijlers. Het parkeerbeleid kan een belangrijke bijdrage leveren in het oplossen van deze problemen. Maar zorg dat je inwoners dan ook echt goed meeneemt. Aan de andere kant blijft er ook een belangrijke verantwoordelijkheid bij de inwoners zelf liggen. Vraag jezelf ook af wat jij kan doen en denk niet laad/laat maar.