Walrick Halewijn, betrokken Amersfoorter vanaf geboorte, sinds 1979 horecaondernemer, bestuurslid bij diverse organisaties en voorzitter van de ondernemersvereniging Binnenstad Amersfoort. (Mede)eigenaar van De Observant, KAdEcafé en Grand Café Halewijn. En: Gouden Parel van Amersfoort 2018! [email protected] 0642111830
Wat voel je, als je als gast een horecabedrijf binnenkomt en de gastheer of -vrouw weet wat je graag drinkt? Wat voel je, als je bij binnenkomst vriendelijk wordt begroet, gewoon omdat je welkom bent?
Wat voel je, als je bij vertrek een fijne dag gewenst wordt?
Waarschijnlijk voel je dat je te maken hebt met professionals die hun vak verstaan. Het voelt ook heel vanzelfsprekend, als het goed is. Service, dienstbaarheid en gastvrijheid zijn immers onlosmakelijk gekoppeld aan de horeca. Daarvoor gaan mensen naar het café. Niet omdat ze dorst hebben, maar om in de watten te worden gelegd. Het gaat niet om het drankje zelf, maar om gezien en erkend te worden. Dat willen we immers allemaal.
Ons vakmanschap zit niet alleen in mooie dranken of fijn eten. De werkelijke ervaring is hoe je door de medewerkers behandeld wordt. De consumptie is waarschijnlijk goed vergelijkbaar met hetzelfde drankje dat je thuis aan de keukentafel drinkt.
Dat ervaring belangrijker is dan uitsluitend het product geldt natuurlijk niet alleen in de horeca. Ik merk het ook als ik zelf iets koop. Als ik goede service krijg, te maken heb met een sympathieke en behulpzame medewerker of uitleg krijg bij het product dat ik koop, dan ben ik blij en beveel ik een ander die winkel aan. Daarom heb ik zo’n hekel aan het online-shoppen wat iedereen tegenwoordig doet. Je reduceert de aanschaf van een artikel tot het strikt noodzakelijke. Er is niemand die dat extra gebaar maakt waardoor jij je als klant gezien voelt.
Een bedrijf dat reclame maakt voor de geboden gastvrijheid gaat voorbij aan de verwachting dat dit gewoon is. Ik vind dit namelijk gewoon. Gastvrijheid hoort erbij en zit in het bloed bij wie in de horeca werkt. De echte horecatijgers, die telkens weer invoelen hoe jij je als gast gedraagt en anticiperen op het gedrag van de gasten om ze een goed gevoel terug te geven. Dat kun je niet leren. Zo bén je.
En daar komt dan het vakkundig handelen bij: welkom heten, tafel aanbieden, bestelling opnemen en klaarmaken, dienblad dragen, uitserveren, debarrasseren, afrekenen, luisteren, zwijgen, ogen open, altijd iets in handen en lopen, lopen, lopen (zo’n 15.000 stappen per dag). Dit vakkundig handelen kan niet iedereen, maar dat kun je wel leren. Ook dit geldt weer voor verschillende branches. Vakmanschap is dus een bijzonder samenspel van de juiste mentaliteit en vaardigheden. Vaardigheden kun je leren. Hoe ingewikkelder die zijn, hoe langer het duurt voor je iets feilloos kunt. De juiste mentaliteit heb je of heb je niet. Daar valt misschien iets aan te schaven, maar die is niet rigoureus te wijzigen. De een is geschikt voor de horeca, de ander voor de verkoop van schoenen. Ieder z’n vakmanschap, ieder z’n vak…