fbpx
Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Max Brandt

Edwin is directeur van Technische Verenigde Bedrijven, een holding waar verschillende technische bedrijven deel van uitmaken, zoals Terberg Totaal Installaties, Technisch Beheer Nederland en
Van Rennes.

0306860711

e.dullaart@tvb.eu

Digitalisering in de technieksector

13 december 2022 | 2 minuten lezen

Digitalisering is eigenlijk simpel uit te leggen, maar soms een uitdaging om te realiseren. Het is het proces waarbij analoge informatie wordt omgezet naar een digitale vorm. Hierdoor kan het beter worden gebruikt door elektronische apparaten waaronder computers. Een innovatie die door een groot gedeelte van de maatschappij zo vanzelfsprekend is als ademen, maar tegelijkertijd ook de nodige angsten en twijfels met zich meebrengt. In onze technische wereld is dat niet anders. 

Het proces van digitalisering is op veel aspecten binnen onze groep technische bedrijven van toepassing. Aan de ene kant zie je dat installaties steeds slimmer worden en vanaf grote afstand kunnen worden bediend, door middel van bijvoorbeeld een gebouwbeheersysteem (GBS) en SMART-building. In plaats van gestandaardiseerde functionele en technische eisen, denkt het systeem met de eindgebruiker mee. Dit is mogelijk door middel van innovatieve technieken en installaties die zijn geïntegreerd in de werk- en leefomgeving. Wordt een kantoor niet gebruikt? Dan gaat het licht automatisch uit en de temperatuur omlaag. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld hotels. Dit is niet alleen praktisch, maar ook erg duurzaam en zorgt in veel gevallen voor een kostenbesparing. 

‘Digitalisering stelt ons in staat om de diverse ambities te verwezenlijken en een mooie toekomst voor iedereen te creëren’

Aan de andere kant ontstaat er hierdoor ook een extreem grote stroom aan data die niet altijd goed wordt of kan worden gemanaged. Welke data is relevant? Van wie is deze data eigenlijk? En hoe bescherm je de data tegen mogelijke cyberaanvallen? Binnen de technische markt zie je dat veel bedrijven dagelijks worstelen met het beantwoorden van deze vragen. Ook binnen onze onderneming zijn wij hier hard mee bezig. Systemen en pakketten als Power BI helpen ons om de data te zuiveren of helder te maken, waardoor het op de juiste manier ingezet kan worden en ook helpt bij het verbeteren van bepaalde besluitvormingen. Inhoud en context spelen daarbij een ontzettend belangrijke rol. Ook is het beschermen van onze gegevens aan de orde van de dag. De vraag is dan ook niet of je wordt aangevallen door cybercriminelen, maar wanneer.

De digitale revolutie heeft de wereld, en daarmee ook de technieksector, voorgoed veranderd. Naar mijn mening voornamelijk in positieve zin, maar alle bedrijven blijven worstelen met ingewikkelde vraagstukken over cybersecurity, het gebruik van data en andere digitale processen. Het is onze taak om deze uitdagingen aan te gaan, oplossingen te bieden voor onze opdrachtgevers en ook met elkaar de antwoorden te vinden. Want digitalisering stelt ons in staat om de diverse ambities te verwezenlijken en een mooie toekomst voor iedereen te creëren.

InterviewBouw & VastgoedInstallatietechniekLekstroomLopikerwaard