Zoeken

Balans

4 oktober 2022 (Laatst bijgewerkt op: 4 oktober 2022) | 5 minuten lezen

De vakantieperiode is voorbij. Het jaar vliegt, maar door alle drukte heen geeft deze periode ruimte voor bezinning en het opmaken van “de balans”. De balans van jezelf als mens en ondernemer, balans van de organisatie, balans van de medewerkers. Kortom, allerlei balansen passeren de revue. Het geeft je nuttige inzichten in de situatie op een bepaald moment. Dit kan zowel vanuit menselijk als zakelijk perspectief. Bij al deze balansvormen is er één overeenkomst: álle balansen moeten in balans zijn!

rn

Nu is dat vanuit het zakelijke perspectief duidelijk: de activa en passiva moeten in balans zijn. Maar ook voor de menselijke kant moet het geven en nemen in balans zijn. Te beginnen voor de ondernemer zelf. Een gezonde verhouding tussen werk en ontspanning is noodzakelijk. Dat dit niet eenvoudig is, zal elke ondernemer beamen. Een drietal gedragsregels kan je daarbij helpen.

rn

Zeg eens nee

rn

Als ondernemer wil je het liefst op elke aanvraag ja zeggen. In elke opdracht zie je kansen. Maar passen die opdrachten wel? In tijd? In bezetting? Het valt niet mee om nee te zeggen, maar uiteindelijk geeft het je meer energie en zal de kwaliteit van de inzet toenemen.

rn

Uitknop

rn

Als ondernemer ben je vaak aan het werk. Of je nu thuis bent of op het werk, het gaat maar door. Probeer vaste rustmomenten in te bouwen voor activiteiten met familie en vrienden en plan tijd in voor hobby’s.

rn

Delegeren

rn

Durf zaken uit handen te geven. Schenk vertrouwen aan je medewerkers en je zult merken dat er voor jezelf ruimte ontstaat en het ondernemerschap bij collega’s groeit. Een win-winsituatie. 

‘Bij al deze balansvormen is er een overeenkomst: álle balansen moeten in balans zijn!’

De balans van je medewerkers is ook van groot belang. Aandacht voor de mens achter de collega, in woord en gebaar. De privésituatie van medewerkers heeft invloed op hun werk. Het vormt hun ambities, vraagt energie en bepaalt voor een groot deel hun geluk. Wat heeft jouw werknemer nodig om vitaal te blijven? Dat is voor iedereen anders.

rn

Er is meer aandacht nodig voor werk en privé, omdat dit steeds meer met elkaar verweven raakt. Door online werken vervaagt de grens tussen “aan het werk” en “niet aan het werk”. Het is moeilijk om echt te ontspannen. Kinderen zitten minder lang op school en ouderen wonen langer thuis. Dit zorgt voor extra verplichtingen voor werkende familieleden. Als de balans tussen werk en privé niet goed is, lopen medewerkers risico’s. Op korte termijn zul je  dit merken aan de energie en motivatie. Op lange termijn kan het zorgen voor gezondheidsklachten en uitval. 

rn

Gesprekken met medewerkers geven je de input die je nodig hebt. Zij bepalen ook de focus van het beleid voor de balans tussen werk en privé. Soms kan een uurtje vroeger of later een groot verschil maken. Bij files bijvoorbeeld, of wanneer de kinderen van school gehaald moeten worden. Flexibele werktijden zijn vooral handig wanneer de combinatie van werk en privé stress oplevert.

rn

Ga het gesprek aan en zoek samen met je medewerkers de juiste balans voor hen en voor jezelf.