Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Marlon de Jager-Wessel

Frans van Seumeren is ondernemer, redder en eigenaar van FC Utrecht.
Frans houdt van uitdagingen, ook op sportief vlak!

Een mental coach

21 oktober 2021 | 2 minuten lezen

Mentaliteit kent vele definities. Degene die voor mij het dichtst bij komt is “de wijze van denken en voelen”. Verwarrend is dat mentaliteit volgens mij in de volksmond vergeleken wordt met doorzettingsvermogen, maar dat klopt dus niet helemaal. 

Ik ga er even vanuit dat de redactie bij het kiezen mentaliteit als thema voor dit nummer de laatste variant voor ogen heeft, al dekt dat niet helemaal de lading. Voetballers of een club hebben tegenwoordig vaak een “mental coach”. Het inzetten van deze coach is belangrijk om de speler(s) de innerlijke rust te geven om een topprestatie te kunnen leveren. Die innerlijke rust helpt de coach om de speler te overtuigen van zijn speciale capaciteiten, zodat de speler die capaciteiten in kan zetten om een topprestatie te kunnen leveren. 

 

‘Niets geeft een beter gevoel dan wanneer het je lukt om een schip dat uit koers is, weer zijn juiste koers te laten varen’

Voor vele sporters is God hun mental coach. Dit klinkt misschien oneerbiedig, maar daar ben ik van overtuigd. Tegenwoordig gebruikt men dikwijls, als iemand een goede mentaliteit heeft, het nieuwe, afschuwelijke gezegde: “Daar zit een goede kop op”. Hoe kun je nu in godsnaam aan iemands hoofd zien hoe zijn hersens in elkaar steken?

Ervanuitgaande dat met een goede mentaliteit doorzettingsvermogen bedoeld wordt, denk ik dat het voor de mens een eigenschap is die je onontbeerlijk nodig hebt om bij met name tegenslag overeind te kunnen blijven. Echter, de één kan een tegenslag beter verwerken dan de ander. Dit geldt zowel voor zakenmensen als voor sporters en daarbij kan een mental coach natuurlijk van enorme waarde zijn. Ik ben er dan ook van overtuigd dat er in de zakenwereld in de toekomst veel meer gebruik zal worden gemaakt van zo’n coach, want zakendoen is ook topsport bedrijven en daar moet je de juiste mentaliteit voor hebben. Anders ga je er bij tegenslag psychisch aan onderdoor. In mijn werkzame leven ben ik ook meermalen gekweld door tegenslag. Dan moet je letterlijk even “doorbijten”. Maar niets geeft een lekkerder en beter gevoel dan wanneer het je lukt om een schip dat uit koers is, weer zijn juiste koers te laten varen. Met hulp van God, of door de juiste mentaliteit, wat dat ook moge zijn.

Utrecht