fbpx
Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Max Brandt

Een uniek team

Een lunch of diner bij BraZZerie Abrona in De Meern is een unieke beleving. Je wordt er namelijk grotendeels geholpen door jonge mensen met een verstandelijke beperking, zoals autisme of down syndroom. Ze zijn soms (pijnlijk) eerlijk, maar ook enorm enthousiast. Een paar portretten van deze bijzondere mensen.

We beginnen bij één van de dragende krachten van
BraZZerie & Bakkerij Abrona. Jeroen Rietsnijder heeft, samen
met collega’s Edwin Pfaff en Kyra Koolhaas, de dagelijkse leiding over het team, waarvan de medewerkers in de bediening van het restaurant, in de keuken of de bakkerij werken. De wisselwerking die hij met de jongens en meiden heeft, is mooi om te zien. Zo trapt hij een lolletje met Arend, een jongen met down syndroom die een beetje verliefd is op één van zijn collega’s. Maar ook de aansturing die hij geeft aan de licht autistische Caroline is aandoenlijk.  ‘Ik weet dat ik haar niet moet storen als ze een taak aan het uitvoeren is, dan raakt ze van slag. En bij iemand anders moet ik weer met andere zaken rekening houden. De beperkingen die ze hebben, uiten zich bij iedereen anders. Daar moeten we zorgvuldig mee omgaan.’

Maar het zijn wel juist deze jonge mensen die maken dat Jeroen – van oorsprong een echte horecaman, maar nu bij Abrona volledig werkzaam in de zorg – naar eigen zeggen één van de mooiste banen ter wereld heeft.  ‘Ik heb onlangs een hersenbloeding gehad en heb daar een aantal weken van moeten herstellen. Gelukkig is alles goed gekomen. Toen ik hier weer binnen liep heb ik zoveel knuffels van ze gekregen. Sommigen waren aan het huilen, omdat ze zo blij waren dat ik er weer was. Die enorme waardering die je krijgt, dat vind je bijna nergens. De omgang met ze is soms best een uitdaging, maar ze zijn ook zo dankbaar.’

‘Het leuke van mijn werk is om van begin tot eind bij een product betrokken te zijn’

Caroline (27) werkt in de bediening van het restaurant. Ze begint ’s ochtends vaak met stofzuigen en het aanvullen van de koeling met frisdrankflesjes en vangt dan de eerste gasten op. ‘Ik ontvang hen met een goedemorgen of goedemiddag, neem eventueel een jas aan en begeleid ze naar de tafel. Daarna vraag ik of ze wat willen drinken en geef ik de menukaart.’ Aan de gedetailleerde beschrijving die Caroline van haar werkdag geeft is te merken dat ze bevlogen is. ‘Ik vind het heel erg leuk om met de gasten om te gaan. Ik vind het bijvoorbeeld heel leuk om te weten wat iedereen wil drinken. Daar verdiep ik me graag in.’ Caroline heeft nog een talent: tekenen. In het atelier Bij-Johannes in Zeist, eveneens onderdeel van Abrona, zijn diverse creaties van haar op mokken en schalen gedrukt en die worden regelmatig verkocht. ‘Als kind tekende ik al veel, het is gaaf om je tekening nu op een mok of schaal terug te zien.’

Anneloes (29) werkt zowel in de bakkerij, als in de bediening en de keuken van de BraZZerie, waar ze voorbereidend werk doet voor de kok. ‘Voor tien uur ’s ochtends moeten we alles gesneden hebben, zodat daarna de lunch kan worden bereid. Ik vind het leuk werk. Met name de sfeer met de collega’s onderling is heel leuk. En Jeroen is ook supergezellig.’

Daan (24) werkt al zes jaar in de bakkerij en is één van de twee broodbakkers. ‘Daarnaast werk ik een dag in de week aan het banket, net waar ze me nodig hebben. Ik vind het leuke aan mijn werk dat je van begin tot eind bij een product betrokken bent. Sinds kort sta ik op maandag in de bediening en doe ik de koekjes bij de koffie die ik
misschien wel zelf gebakken heb, ha ha. Ik wil de bediening proberen om te kijken wat ik nou het leukst vind. Ik ben daarin een beetje zoekende. Maar ik heb het hier sowieso heel erg naar mijn zin!’

Je kunt bij BraZZerie Abrona terecht voor een kop koffie, lunch, diner, een vergadering of (bedrijfs)feest. De bakkerij kun je inschakelen als je op zoek bent naar lekkernijen. In deze tijd van het jaar kun je er bijvoorbeeld speculaaskoeken bestellen of een Sinterklaastraktatie laten samenstellen.

 

www.brazzerieabrona.nl

‘We moeten zorgvuldig met hun beperkingen omgaan’
OntwikkelingenHoreca & RecreatieRestaurant/ barUtrecht