fbpx
Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Max Brandt

Paul Oosterlaken is directeur van Kiremko uit Montfoort.

po@kiremko.com

Maak uw borst maar nat!

11 december 2023 | 2 minuten lezen

Op het moment van schrijven van deze column moeten de verkiezingen van 22 november nog plaatsvinden. Hoewel er dus nog geen uitslag is kunnen we met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid wel vast opschrijven wat er wel en wat er niet gaat gebeuren.

Op 22 november om 21.00 uur gaan de stembureaus dicht. Op dat moment verdwijnen alle verkiezingsbeloften in de prullenbak. Het zijn namelijk loze beloften, bedoeld om zieltjes, uw stem, te winnen.

Van de bouw van die 100.000 huizen per jaar die alle politieke partijen graag willen zal ook niets terechtkomen. Dat hebben ze de afgelopen jaren ook niet gerealiseerd en dat zullen ze de komende vier jaar ook niet realiseren. De schuld ligt zoals altijd bij anderen. Nooit bij de politieke partijen die ons in deze chaos gestort hebben.

Onze politieke partijen zijn erg druk. Druk met het klimaat, druk met de planeet, druk met Europa, druk met anderen de maat nemen en druk met zichzelf, maar vooral niet druk met en voor de inwoners van dit land. De inwoners van dit land willen een huis. U weet wel, een dak boven het hoofd. Het liefst gewoon een rijtjeshuis met een tuintje. De politiek denkt dat Nederlanders in een DDR-flat in de grote stad willen wonen. We moeten namelijk niet in de kernen rondom de grote steden bouwen, maar alleen ín de grote steden. Het gepeupel moet in flats.

‘Het maakt geen bal uit of je die woningen bouwt op het gras in de polder Rijnenburg of op het gras rondom de kernen’

De nieuwste oplossing is een straatje erbij in de dorpen rondom de grote steden. Hoe verrassend. Dat weten wij allang. Wij wonen daar, maar ja, die ambtenaren in Den Haag komen de grote stad niet uit. Die denken dat ze vanuit Den Haag die boertjes wel even kunnen vertellen hoe het moet. Dat er nog nooit iets goeds voortgekomen is uit die betweterigheid snappen zij niet, maar wij wel. Zij vinden namelijk dat we zuinig moeten zijn op het Groene Hart. Daar moeten die stadse mensen recreëren. U weet wel, op zondag met de fiets eropuit. Even de flat ontvluchten.

Die flats plannen ze in onze provincie in de polder Rijnenburg. Het gras daar is weliswaar hetzelfde als in de kernen rondom de grote stad, maar dan kunnen alle mensen in de grote stad wonen. Dat willen ze zo graag, denken de bestuurders in Den Haag en van de grote steden. Dat willen we niet, maar waag het eens om dat uit te spreken. Het maakt dus ook geen bal uit of je die woningen bouwt op het gras in de polder Rijnenburg of op het gras rondom de kernen. Dezelfde vierkante meters gras zullen verloren gaan. En toch! De politiek zal doordrukken dat we uitsluitend gaan bouwen in en tegen de grote steden aan.

De oplossing is heel simpel. Bouw alleen de halve polder Rijnenburg vol. Bouw de overige woningen in de kernen rondom de grote steden. Er gaat geen vierkante meter gras extra verloren en het grote voordeel is dat die stadse mensen gewoon in hun eigen polder kunnen recreëren. Hebben we ook geen last van ze. U begrijpt, ik ben geen ambtenaar dus dit zal wel te simpel zijn.

Iets anders dat wel zal gebeuren na de verkiezingen is het verhogen van de lasten voor ondernemend Nederland. Alle partijen hebben bergen plannen die bakken met geld kosten. Plannen die ons geen steek verder helpen, maar die we toch gaan uitvoeren. Dat geld, dat hebben ze niet in Den Haag. Er is maar één plek waar ze het kunnen halen. Het bedrijfsleven. Dus ondernemers: ga maar vast sparen, want binnenkort zullen ze komen incasseren om al die onzin te financieren! Ook dat kunnen we alvast opschrijven.

OntwikkelingenGroothandelFood (groothandel)Lopikerwaard