De proef met het Circulair Ambachtscentrum bij de Milieustraat Woerden is succesvol. In negen maanden tijd is ongeveer 28.000 kilo materiaal van de Milieustraat ingezameld dat is verkocht of opnieuw gebruikt. De gemeente is van plan om door te gaan met de proef en deze uit te breiden.
Het Circulair Ambachtscentrum is een samenwerking tussen verschillende Woerdense organisaties om van afval weer nieuwe producten te maken. Stichting de Terugwinning, die met mensen werkt met een afstand tot de arbeidsmarkt, staat meestal op dinsdag en donderdag bij de Milieustraat. Als bezoekers willen, kijken zij samen of er bruikbaar materiaal tussen hun afval zit. Zo probeert de gemeente zo veel mogelijk te voorkomen dat grondstoffen en materialen onnodig worden weggegooid. Het opgeschuurde hout gaat bijvoorbeeld naar een bouwmarkt en gerepareerde spullen gaan naar (kringloop)winkels.
‘Hoe minder afval, hoe beter’, zegt wethouder Jelmer Vierstra (Circulaire economie en afval). ‘Het afval dat er is, willen we zoveel mogelijk opnieuw gebruiken. We zijn al goed op weg, maar het kan nog veel beter. Ik nodig alle ondernemers en organisaties uit om mee te doen. Dat werkt naar twee kanten: er is minder afval én de klanten of gebruikers zijn er blij mee. Alle hulp is welkom!’
Toekomst
Van mei 2023 tot en met januari 2024 is ongeveer 28.000 kilo materiaal van de Milieustraat ingezameld en daarna verkocht of hergebruikt. Uit de voorlopige resultaten blijkt dat het Circulair Ambachtscentrum kansen biedt voor de toekomst. Er zitten nog veel herbruikbare materialen in het afval dat naar de Milieustraat wordt gebracht. De komende twee jaar moet duidelijk worden of het Circulair Ambachtscentrum ook financieel onafhankelijk kan worden.
Om de vraag naar hergebruikte materialen aan te moedigen, wordt gewerkt aan een netwerk van afnemers of online platforms. Dit doen we in samenwerking met andere gemeenten. Hierbij is het doel dat er alleen materialen ingenomen worden waar een afnemer voor is. Zo wordt slim omgegaan met de beperkte opslagruimte.
Woerden als voorbeeld
In een jaar tijd is de gemeente Woerden binnen de regio Utrecht een koploper geworden als het gaat om Circulair Ambachtscentrum. Iets waar bijna alle Nederlandse gemeenten in meer of mindere mate mee bezig zijn. Het Woerdense Ambachtscentrum kan dan ook op veel belangstelling rekenen.
Nieuwe partners
Een aantal Woerdense bedrijven neemt al tweedehands materialen af. Zo is er bijvoorbeeld samenwerking met Roses & Teacups, Ook, Noppes, Gamma, Santekraam, Duurzaamheidswinkel, Used Products, Atelier Buitengewoon, Woerdens Wijnhuis, Kringloop Nieuwerbrug en Rosa’s Leckernijen. Ook verkoopt De Terugwinning spullen in hun eigen winkel. Daarnaast zijn gereedschappen, woondecoratie en meubels geleverd aan Vluchtelingenwerk. Verder kreeg Stichting Leergeld fietsen en ontvingen klanten van de Voedselbank kleding.
Zoektocht naar nieuwe afnemers
Er wordt nog gezocht naar nieuwe afnemers voor de materialen en andere duurzame partners. Bijvoorbeeld door bij winkels een hoekje in te richten voor de verkoop van hergebruikte materialen. Inwoners of ondernemers die denken milieustraatmaterialen te kunnen gebruiken, kunnen contact opnemen via afvalscheiden@woerden.nl. Wie op een andere manier wil meehelpen aan het Circulair Ambachtscentrum kan ook via dit e-mailadres contact opnemen.
Foto ter illustratie.