Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Marlon de Jager-Wessel

Sluijs Solutions legt de lat hoog

Pascal Sluijs heeft voor zichzelf het ideale werkveld gecreëerd. Na 12,5 jaar is nog steeds elke dag anders voor de eigenaar van Sluijs Solutions uit Polsbroek. ‘Elke dag hetzelfde past niet bij mij. Er moet een probleem zijn dat ik goed kan oplossen en dan ga ik weer door naar het volgende.’

Die afwisseling is heel belangrijk voor Pascal. ‘Ik word niet gelukkig van vier of vijf weken op dezelfde locatie werken, dat wist ik al toen ik op m’n zestiende als automonteur aan de gang was. Door de verschillende werkzaamheden die ik uitvoer kom ik elke dag weer nieuwe mensen tegen. Mensen zijn zo bijzonder, niemand is hetzelfde. Dat vind ik leuk!’ Die mensen ontmoet hij bij de winkels waar hij artikel-beveiligingssystemen installeert, of bij particulieren waar hij een dakraam, een volledig datanetwerk of een waterontharder installeert. ‘Die systemen zijn booming business. Mensen willen zwarte kranen en tegels en glas in de badkamer. Met onthard water blijft dat allemaal mooi.’

Opgeleid als elektricien en dan een aantal keer per week een waterontharder installeren, en ook voor een badkamer je hand niet omdraaien. Pascal heeft in de afgelopen jaren een gevarieerd palet aan opdrachtgevers om zich heen verzameld, waarvoor hij allerlei verschillende klussen uitvoert. ‘Ik leer heel snel, ik zie het als logisch nadenken. Daardoor pak ik nieuwe technieken snel op. In mijn eigen huis is drie jaar geleden een waterontharder geïnstalleerd. Ik keek mee over de schouder van de monteur en zei: “dat kan ik ook wel!”. De monteur bracht me in contact met de eigenaar en ik kon aan de slag voor ze. Nu willen ze me daar niet meer kwijt.’

‘Ik ben een perfectionist, iets afraffelen kan ik niet’

Perfectionist
Samen met die opdrachtgever installeerde Pascal onlangs een grote waterontharder in een appartementencomplex waar maar liefst 311 appartementen op werden aangesloten. ‘Daarvoor moest ik werken met koper 54. Ik had dat nog nooit gedaan. Tijdens het installeren ontdekte ik uiteindelijk zelfs hoe we de installatie beter en mooier konden maken. Als je dan de appartementen weer aansluit op het water en alles werkt; dat geeft een kick!’

Zijn kwaliteiten? ‘Mijn prijs-kwaliteitverhouding is goed. Ik ben niet de goedkoopste en niet de duurste. Al het werk dat ik aflever is van hoge kwaliteit. Ik ben een perfectionist en doe het altijd netjes, iets afraffelen kan ik niet. Die hoge kwaliteit stel ik mezelf ook bij elke opdracht als uitdaging. Klanten schakelen mij in omdat ze weten hoe ik werk, de lat ligt dus heel hoog. Ik kan het me nooit permitteren om de kantjes er vanaf te lopen, maar dat wil ik ook niet.’

Conditie
Hij vertelt zijn verhaal ontspannen en zelfverzekerd. Pascal heeft er vertrouwen in dat hij de komende jaren werk zal blijven hebben. ‘Het rolt eigenlijk altijd door. Ik ben er niet bang voor dat het stopt, er is zoveel werk en als het nodig is ben ik binnen een maand omgeschoold. Het enige waar ik wel eens bang voor ben is dat ik permanent invalide word.’ Een heftige gedachte, maar niet vreemd voor iemand die zeven jaar geleden een jaar uit de running was vanwege een acute rughernia. ‘Dat was heftig. Ik kon echt niks meer. Financieel was dat ook een flinke strop natuurlijk, ik moest weer vanaf nul beginnen.’

Gelukkig is hij volledig hersteld en sinds die heftige periode gaat Pascal veel bewuster om met zijn lichaam en gezondheid. Fit zijn is voor hem essentieel. ‘Conditioneel en qua spierkracht ben ik nu goed op peil. Het is belangrijk dat ik vanuit mijn buikspieren alles kan opvangen voor mijn rug. Om me heen zie ik veel jongens die zich er niet bewust van zijn. Ze pakken even een koffertje uit de bus en vergeten hun buikspieren aan te spannen, dat is funest voor hun rug.’

Voor Pascal geen vastomlijnd toekomstplan. ‘Ik ben trots op wat ik bereikt heb en wil het de komende jaren zo laten doorrollen. Ik heb altijd gezegd dat ik op mijn vijftigste wil stoppen met werken. Of het kan, weet ik nog niet, maar het is wel mijn doel. In elk geval wil ik niet tot aan mijn 67ste de hele dag op mijn knieën werken. Ik wil dan meer adviserend werk doen.’ Met een knipoog: ‘Wie weet ga ik wel advies geven over een gezonde werkhouding.’

Bouw & VastgoedInstallatietechniekLopikerwaard