fbpx
Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Max Brandt

Bas is op zijn 19e begonnen bij AFAS als productmanager. Via manager productmanagement en directeur Productontwikkeling werd hij in 2008 Algemeen Directeur (CEO) en boegbeeld van AFAS en dat is hij nog steeds.

Sommige problemen kun je niet oplossen

13 december 2023 | 2 minuten lezen

Iedere ondernemer maakt het een keer mee: een klant die slecht betaalt, een leverancier die er een potje van maakt of een zakenpartner die niet doet wat ‘ie heeft beloofd.

Jaren geleden leende ik 30.000 euro aan een biologische slager. Hij had tegenslag gehad met zijn pand en had het geld hard nodig. Ik dacht: ik help die man. We maakten een contractje, inclusief afbetalingstermijnen en een datum waarop het volledige bedrag terugbetaald zou zijn. Appeltje-eitje zou je zeggen. Maar na één termijn stopte de slager met betalen. Elke week stuurde ik hem een herinneringsmailtje. Eerst kreeg ik nog een reactie “Sorry, sorry, het wordt iets later”. Maar de slager maakte geen geld over. Mijn mailtjes werden steeds kwader, en aan de andere kant van de lijn werd het steeds stiller.

Ik besprak de kwestie met Piet Mars, één van de oprichters van ons bedrijf. Hij zei: “Bas, niet meer druk over maken. Afboeken.” Nou, dat kon ik zó niet verteren. We hadden toch een afspraak? Dus ik heb een incassobureau gebeld. Die vond de zaak behoorlijk kansrijk, en sprong er bovenop. Lang verhaal kort: het werd een rechtszaak. Die heb ik dik gewonnen. Maar de slager heeft geen geld, dus tot op de dag van vandaag heb ik niet meer dan de eerste 5.000 euro ontvangen. De rest heb ik alsnog afgeboekt.

‘Geld kwijt door prutsers? Niet druk over maken, maar afboeken’

Van een gang naar de rechter word je zelden beter. Allereerst omdat jouw recht niet hét recht is. Dat je weet dat je gelijk hebt, betekent niet dat je het volgens de wet ook krijgt. Zo’n zogenoemde onbetwiste vordering zoals ik had, is vaak nog wel helder. Maar veel andere zaken zijn dat niet. Dan verlies je gewoon. Daarnaast kost een rechtszaak bakken met tijd, geld en vooral negatieve energie. Ons rechtssysteem zit verstopt, dus je bent zomaar een jaar bezig. Als je dan ook nog verliest, ben je niet alleen boos op je tegenpartij, maar ook op de rechter, en misschien wel op het systeem. Wat je natuurlijk het liefst wilt, is dat de ander welgemeend sorry zegt. Dat ie tot inkeer komt, en zijn leven betert. Maar dat gaat via de rechter niet snel gebeuren. De meesten zullen het niet ineens anders gaan doen na een “foei” van de rechter.

Nu hoor ik je denken: ‘Ja, Van der Veldt, jij hebt makkelijk praten, met jouw succesonderneming. Maar als ik 30.000 euro niet terugkrijg, heb ik een serieus probleem.’ Dat snap ik helemaal. Maar dat op zich maakt de kans dat jij je geld wél terugkrijgt, niet groter. Sommige problemen kun je niet oplossen. Wat kun je dan wel? Zoek een mentor. Een soort Piet Mars. Iemand die vaker met dit bijltje gehakt heeft, en je kan helpen om je ratio boven je emotie te stellen, en af te wegen wat in jouw geval verstandig is. Zoek desnoods een advocaat op.

En vooral: richt je aandacht op waar je wél plezier uit haalt. Realiseer je dat je nu misschien een paar weken een rotgevoel hebt, maar dat dit zomaar jaren worden, als je de kwestie niet loslaat. Die tijd kun je mooi gebruiken voor wat je het liefste doet: lekker ondernemen. Dat levert ook nog eens geld óp!

OntwikkelingenIT & ICTICT/ ITEemvallei