Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Marlon de Jager-Wessel

VAN PARTYCATERAAR NAAR VERKOPER VAN THEMABOXEN

Voor Paul Vernooy was 15 maart 2020 een dag om nooit te vergeten. Dat jaar zou het drukste jaar ooit worden, maar dat prachtige vooruitzicht draaide met één persconferentie 180 graden om. De eigenaar van Vernooy Catering in Houten zag echter ook kansen in het plotselinge stilvallen van het werk en hield onder andere met verschillende themaboxen het hoofd boven water.

‘De afgelopen vijf jaar groeiden we keihard’, vertelt Paul. ‘We zaten in een intercity die alsmaar doordenderde. Ik werkte tachtig uur in de week en er was altijd wat te doen. Tot er die ene dag aan de noodrem werd getrokken. De eerste week moest nog veel geregeld worden, maar daarna viel alles stil en zat ik ineens thuis met de kinderen. Dat was een bizarre gewaarwording en echt even omschakelen. Maar ik zag ook al snel weer kansen. Omdat we de afgelopen jaren weinig tijd hebben gehad om aan onze eigen organisatie te werken, was dit hiervoor een uitgelezen moment. Wanneer je snel groeit, maak je niet altijd de juiste keuzes en nu had ik de kans dit te herstellen. Die kans hebben we met beide handen aangegrepen. We hebben ons bedrijf anders georganiseerd en hebben nieuwe software aangeschaft die ons straks helpt om beter en efficiënter te kunnen werken.’

Alternatief werk
‘Natuurlijk zijn we ook gelijk gaan denken aan alternatief werk. We verhuurden collega’s aan andere bedrijven, pakten voor een reclamebureau enveloppen in, schilderden zelf ons pand en onze meubels, maar zijn ook met ideeën gekomen om alternatieve omzet te genereren. Vrij snel bedachten we de paasbox; een doos met lekkers die we aan bedrijven aanboden. We hadden gehoopt om driehonderd pakketten te verkopen, maar dat werden er uiteindelijk bijna duizend. Dat was een fantastische meevaller. We zijn daarna hetzelfde gaan doen voor andere gelegenheden, zoals Moederdag, woningsdag, maar ook gewoon een box voor de barbecue en later een thuiskookmenu. Het was organisatorisch wel een flinke omschakeling, want je hebt ineens een totaal andere onderneming. Normaal werkte je op rekening, nu met iDeal. En we moesten ineens routes gaan plannen voor bezorgingen. Er zijn plotseling zoveel zaken om uit te vinden, dat het net is alsof je opnieuw voor jezelf start. Maar die veranderingen gaven mij wel weer nieuwe energie.’

‘We hadden gehoopt op driehonderd pakketten, maar dat werden er uiteindelijk bijna duizend’

Wie het kleine niet eert
Waar Vernooy Catering eerst garant stond voor de organisatie van menig groot feest in Houten en omgeving, waren het de laatste maanden vooral de kleinere orders. ‘Natuurlijk is een barbecuepakket voor vier personen qua omzet niet te vergelijken met een groot event. Normaal regelden we naast de catering ook andere benodigdheden zoals geluid, licht, meubilair, toiletten en entertainment. Eigenlijk zijn we wat dat betreft meer een organisatiebureau dan een cateraar. Toch zijn we nu ook superblij met de kleinere orders. “Dat je ervoor rijdt”, zeggen sommigen wel eens. Maar we doen dat gewoon. Ik zie het ook als een investering. Want waar het nu een klein pakket is, kan het zodra het weer mag ook een mooie invulling voor een bedrijfsborrel of personeelsbarbecue zijn. Je merkt vaak dat ondernemers het je gunnen, wanneer je ze iets komt brengen. Zo bracht ik vorig jaar een borrelplank met 120 hapjes naar een ondernemer in Houten, waarmee ik vervolgens aan de praat raakte. Daardoor verkocht ik ineens ook 130 kerstpakketten. Het zijn die kleine momenten die het verschil maken. Maar inmiddels zijn we ook wel weer toe aan het echte werk. Uiteindelijk geeft dat ons nog altijd de meeste energie.’

Natuurlijk verloop
‘In deze periode heb ik veel met mijn mensen gepraat’, vertelt Paul verder. ‘Ik heb iedereen gevraagd naar hun idee over de toekomst. Wat willen ze en hoe zien ze dat voor zich? Daarbij zijn ook mensen vertrokken, omdat ze zelf tot de conclusie kwamen dat hun toekomst niet in de horeca lag. Dat leverde een natuurlijk verloop op, dat het voor mij mogelijk maakte om ons bedrijf anders in te richten. Mensen hebben nieuwe taken gekregen en organisatorisch heb ik keuzes gemaakt waardoor ik zelf meer ruimte krijg om naar buiten te treden. Ik hou ervan om met nieuwe dingen bezig te zijn en om onze diensten te verkopen. Daar heb ik nu weer de tijd voor. Van origine komt Vernooy Catering uit Wijk bij Duurstede, maar we zitten nu sinds 2014 in Houten en je merkt dat het hier nooit stilstaat. Het is een plaats met veel reuring en er zitten prachtige bedrijven. Ik sta echt te popelen om weer de weg op te gaan en de prachtige bedrijven die hier zitten te benaderen voor een samenwerking.’

OntwikkelingenHoreca & RecreatieCateringLekstroom