Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Marlon de Jager-Wessel

Vitaal of futloos?

In de rubriek OnderBreker delen we korte verhalen van OnderNamen-leden over het thema van deze editie: Fit! Een onderwerp dat in het algemeen wordt gekoppeld aan gezondheid. Hoe houd je jouw bedrijf fit? En je medewerkers? En hoe zorg je ervoor dat je hoofd niet overloopt? Kortom: hoe word je de beste versie van jezelf?

Ralph Sap

Drukkerij All Print

Wanneer voel jij je op je fitst?
‘Ik voel me eigenlijk altijd wel goed. Dat komt omdat ik veel beweeg en vaak met sport bezig ben. Ik ben altijd al sportief geweest. Zo ben ik al sinds mijn tiende aan het windsurfen; ik kan enorm genieten van de vrijheid op het water, de snelheid en de golven. Daarnaast hou ik van kickboksen: een fysiek zware sport waar ik mijn hele lichaam mee kan trainen. Na een zware workout ben ik fysiek dan wel kapot, maar mentaal kan ik de hele wereld weer aan!’

Wat is voor jou belangrijker: mentaal fit of fysiek fit zijn?
‘Beide. Het één vult het ander aan: bewegen is goed voor je lichaam én je geest. Voor mij betekent ‘fit zijn’ een goede balans tussen fysiek en mentaal, inspanning en ontspanning, uitdaging en rust. Als ik me fysiek goed voel ben ik mentaal ook sterker, dan heb ik meer energie en haal ik meer uit mijn dag.’

Wat is volgens jou het kenmerk van fitte mensen?
‘Fitte mensen zijn mensen die energiek zijn, positief in het leven staan en het goed naar hun zin hebben. Dat stralen zij uit! Ik heb het geluk veel fitte en positieve mensen om me heen te hebben, en daar word ik ook weer energiek(er) van.’

Op welk gebied vind je dat je nog fitter kunt worden?
‘Er is natuurlijk altijd ruimte voor verbetering. Voor mijn leeftijd (47) ben ik aardig fit; in de boksring doe ik vaak niet onder voor iemand die een stuk jonger is!’

Hoe vind jij de balans tussen hard werken en voldoende aandacht hebben voor je gezondheid?
‘Momenteel heb ik, door corona, meer tijd om te sporten. Maar ik heb er altijd wel veel tijd voor vrijgemaakt, juist omdat ik het zo belangrijk vind om me fysiek goed te voelen. Het is niet voor iedereen even makkelijk om (veel) te sporten, maar ik denk dat het echt belangrijk is om dit voor jezelf in te plannen. Niets is fijner dan om te ontspannen na een inspannende training!’

Marc van Wersch

Instituut Voor Vitaal Ondernemen (IVVO)

Wanneer voel jij je op je fitst?
‘Ik ben op mijn fitst als ik voldoende aandacht heb voor balans. Voor mij betekent dit dat ik zorg dat ik genoeg rustmomenten inbouw en ontspanning zoek door actief te gaan sporten. Dat helpt me om energiek te voelen. Verder wil ik keuzes maken in de zaken die ik doe en die keuzes maken op basis van wat mij energie geeft. Dat betekent soms dus ook dat ik dingen moet laten. Daarin is samenwerken met anderen voor mij heel belangrijk.’

Hoe vind jij de balans tussen hard werken en voldoende aandacht hebben voor je gezondheid?
‘Bewegen komt voor mij heel natuurlijk. Ik vind sport en buiten zijn heerlijk. Ik plan heel bewust mijn beweegmomenten in mijn agenda, ook omdat ik weet dat deze momenten er juist voor zorgen dat ik daarna weer hard kan werken. Het stelt me in staat mijn zinnen te verzetten. Voor mij persoonlijk helpt het als ik in het bewegen naar een doel toe kan werken. Een wedstrijd, een evenement, een lange fietstocht. Daardoor weet ik beter structuur vast te houden.’

Hoe belangrijk vind jij het dat je medewerkers fit zijn, en goed voor hun gezondheid zorgen?
‘Ontzettend belangrijk! Op de lange termijn plukt iedereen daar de vruchten van, zowel de medewerkers als de organisatie erachter. Kijk maar naar jezelf: we weten allemaal dat, als we ons fit en energiek voelen, we ook scherper en productiever zijn op ons werk. Het is een samenspel tussen medewerkers en de organisatie om daar beide bewust van te zijn en daar gezamenlijk aandacht aan te besteden. In essentie is het als medewerker wel je persoonlijke verantwoordelijkheid dat je aandacht aan je fitheid besteedt; de rol van de werkgever zit daarin wat mij betreft in het ondersteunen en het faciliteren. Uiteindelijk is een fitte medewerker tenslotte ook van waarde voor de organisatie!’

Wat is voor jou ‘de perfect fit’? Oftewel, wanneer klopt alles?
‘Voor mij klopt alles, als je kunt werken vanuit jouw persoonlijke drijfveren. Je kunt dat passie noemen, roeping of missie. Als je deze helder hebt dan kun je op basis daarvan keuzes maken. Dan gaat het zeker niet vanzelf, maar weet je veel beter waar je het voor doet. Dat resulteert er volgens mij ook in dat er ontspanning ontstaat in de inspanningen die je levert. Daarmee wil ik wel benadrukken dat fitheid zeker niet alleen bij het lichaam begint, maar dat ook de geest ruim aandacht mag krijgen. Of misschien komt dat wel op de eerste plaats… Voor mij persoonlijk betekent het fysiek fit mijn sportieve uitdagingen kunnen doen, veerkrachtig kunnen zijn (omgaan met tegenslagen) en elke dag kunnen genieten van de “normale” dingen.’

Met welk fit persoon zou jij wel een dagje willen ruilen? Of: in welke sport zou je goed willen zijn?
‘Hoewel ik nooit iets in de autosport heb gedaan, zou ik wel eens willen ruilen met Max Verstappen. Volgens mij wordt immens onderschat wat de fysieke en mentale uitdagingen van Formule 1-coureurs zijn. De combinatie van focus, kracht op lichaam en reactiesnelheid. Als je vraagt naar mijn ultieme droom dan is dat het uitrijden van de Tour de France of het winnen van de Marathon de Sables. Genoeg dromen op dat vlak, want sport is één van mijn grootste passies.’

Hans Dijkstra

Multiwacht

Wanneer voel jij je op je fitst?
‘Als alles bij Multiwacht goed loopt. En natuurlijk als alles privé op orde is.’

Wat is voor jou belangrijker: mentaal fit of fysiek fit zijn?
‘Dat is een lastige keuze, maar dan geef ik toch de voorkeur aan mentaal fit zijn. Hoewel het natuurlijk altijd lastig is als je fysiek niet uit de voeten kunt.’

Hoe probeer je fit te blijven?
‘Ik probeer op z’n tijd mijn rust te pakken, minimaal drie keer per week te sporten en voldoende ontspanning te zoeken. Maar ook door ervoor te zorgen dat mijn werk af is, zodat ik met een leeg hoofd naar huis kan. Maar ik vind het ook heerlijk om ’s avonds nog even op pad te gaan en een ronde mee te lopen met één van onze beveiligers of brandwachten. Zo is het wel eens voorgekomen dat ik moest rennen om een inbreker te pakken; nou dat is de mooiste manier om fysiek fit te blijven! En na afloop doet dat, in positief opzicht, ook nog iets voor je mentale fitheid.’

Wat is volgens jou ‘de perfect fit’? Oftewel, wanneer klopt alles?
‘Voor mij is het belangrijk dat alles op de zaak loopt volgens de afspraken die we gemaakt hebben. Dat we onze klanten goed en snel kunnen helpen! Uiteindelijk krijg je daar zo’n kick en zoveel energie van, dat je je op je allerbest voelt.’

Hoe belangrijk vind jij het dat je medewerkers fit zijn en goed voor hun gezondheid zorgen?
‘Dat is zeker een belangrijk punt binnen Multiwacht! Het werk vraagt hier ook om, ze moeten scherp en alert zijn en dat lukt alleen met fitte medewerkers. Daarom hebben we afgelopen jaar, naast de CAO Beveiliging, aanvullende arbeidsvoorwaarden geïntroduceerd. Denk hierbij aan een vergoeding voor een sportabonnement. Op deze manier proberen we iedereen binnen ons bedrijf mentaal en fysiek fit te houden!’

Stein van Spankeren

Vida Vitaal

Wanneer voel jij je op je fitst?
‘In de ochtend, na mijn ochtendroutine. Ik sta om 6:15uur op, mediteer een kwartier en daarna lees ik mijn persoonlijke affirmaties door. Van 07:00 tot 08:00uur sport ik, terwijl ik naar filmpjes van motivational speakers luister. Na een douche en een ontbijt ben ik om 09:00uur helemaal klaar voor een nieuwe dag!’

Wat is volgens jou het kenmerk van fitte mensen?
‘Fitte mensen zijn vaker energiek, positief en oplossingsgericht. Ze denken in mogelijkheden en hebben een growth-mindset. Lichaam en geest werken nauw samen, dus wanneer je je lichaam goed voedt en voldoende beweging hebt, merk je dat ook aan je mentale fitheid.’

Met welk fit persoon zou jij wel een dagje willen ruilen? Of in welke sport zou je goed willen zijn?
‘Er zijn niet per se mensen met wie ik graag zou willen ruilen. Er zijn wel mensen die een voorbeeld voor me zijn. Dat zijn niet direct sporters, maar eerder mensen die in zijn algemeenheid fit zijn. Deze personen hebben dus een goede balans tussen een gezond lijf door goede, gebalanceerde voeding, een goede structuur in lichaamsbeweging in de vorm van een ochtend- en/of avondroutine en een sterke, op succes gerichte mindset. Mensen die hier een goede balans in kunnen creëren bezitten een ijzersterke discipline, en daar ontbreekt het mij soms nog aan. Dat zou ik wel graag willen!’

Wat is voor jou belangrijker: mentaal fit of fysiek fit zijn? En waarom?
‘Mentaal fit. Ik denk dat, wanneer je mentaal sterk en in balans bent, je automatisch in staat bent om te bereiken wat je wilt. Dus als je lichamelijke fitheid wilt bereiken, kan dat alleen als je ook mentaal fit bent.’

Op welk gebied vind je dat je nog fitter kunt worden?
‘Ik kan op alle fronten fitter worden. Als ik een bepaald doel bereikt heb, dan stel ik een nieuw doel. Als ik niets meer heb om naartoe te werken, ga ik me vervelen, dus ik probeer mezelf uit te blijven dagen. Je bent nooit uitgeleerd!’

Wesley van Dinteren

W3 Wijnen

Wat is voor jou belangrijker: mentaal fit of fysiek fit zijn? En waarom?
‘Mentaal fit zijn is voor mij het belangrijkst. Al kan fysiek fit zijn je mentale fitheid wel versterken, net als dat je mentale fitheid ook je fysieke gesteldheid beïnvloedt. Maar als ik moet kiezen vind ik mentale fitheid het belangrijkst! Als je mentaal fit bent heb je ook de drive om aan je fysieke fitheid te werken.’

Zijn er dingen die je niet meer doet omdat je weet dat ze niet goed zijn voor je gezondheid?
‘Zeker! Overal waar je “te” voor kunt plaatsen, heb ik het afgelopen jaar achterwege gelaten. Ik ben gezonder gaan eten, meer gaan bewegen en minder gaan drinken. Dat voelt goed.’

Hoe probeer je fit te blijven?
‘Ik probeer, zeker nu het weer kan en mag, drie tot vier keer per week te sporten. Ik zou lichamelijk nog wel fitter willen worden dus ik ben erg blij dat ik weer in de sportschool aan de slag kan. Verder let ik op m’n voeding en probeer ik gezond en divers te eten én te zorgen voor een goede nachtrust. Met twee kleine kinderen lukt dat niet altijd, maar slaap vind ik wel erg belangrijk.’

Hoe vind jij de balans tussen hard werken en voldoende aandacht hebben voor je gezondheid?
Het is een kwestie van plannen en gemotiveerd blijven. In het verleden heb ik nog wel eens de smoes “ik heb geen tijd” gebruikt, maar zodra je bezig bent met bewegen en er tijd voor maakt, voel je je een stuk fitter.’

Wat is volgens jou ‘de perfect fit’? Oftewel, wanneer klopt alles?
‘In mijn ogen bestaat perfectie niet; de één heeft immers een ander perfect beeld voor ogen dan een ander. Perfectie is voor iedereen anders! Wat voor mij key is, is dat er balans is gevonden in de dingen die je doet. Werken én ontspanning. En natuurlijk tijd voor je gezin, familie en vrienden.’

In de volgende editie van OnderNamen Lopikerwaard draait alles om het thema ‘Mentaliteit’. Heb jij als ondernemer een anekdote die helemaal bij dit thema past? Mail ons en wie weet bespreken we jouw verhaal in de volgende OnderBreker.

redactie@ondernamen.nl

 

OnderbrekerUtrecht