fbpx
Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Max Brandt

Mark Pot is de vijfde generatie bij POT Verhuizingen/Logistiek en sinds 2016 directeur/eigenaar van het familiebedrijf.Mark is als ondernemer gefocust op innovatie en kwaliteit en altijd op zoek naar verbinding. Mark won in 2020 de Gouden Parel regio Amersfoort en de regionale Parel.
POT Verhuizingen/Logistiek.

Wat is familie in een familiebedrijf?

3 oktober 2023 | 2 minuten lezen

Nederland telt ruim 180.000 familiebedrijven die samen verantwoordelijk zijn voor ruim veertig procent van de werkgelegenheid. Familiebedrijven zijn erg belangrijk voor onze maatschappij, dus. En we kennen waarschijnlijk allemaal wel de mooie vooroordelen van een familiebedrijf. Algemeen genomen zijn familiebedrijven meer op het langetermijnsucces gericht, duurzaam, gericht op relaties en last but not least vaak minder kwetsbaar wanneer het economisch even minder voor de wind gaat. Klinkt allemaal mooi en willen we vast allemaal. Maar de andere kant is dat in zestig procent van de familiebedrijven er een gespannen overdracht tussen de generaties is. De aanwezigheid van familie in een familiebedrijf is hierin dus zowel het voordeel als het nadeel. Maar wat is familie eigenlijk in het woord familiebedrijf en wie behoort er tot deze familie? Ik kijk hier toch wat anders tegenaan. Voor mij zit het familiebedrijf hem niet in de naam of de bloedband maar in de hele manier waarop de mensen in een bedrijf met elkaar bezig zijn, in de sfeer en in de ethiek. Ik vind deze sfeer en vibe in ons familiebedrijf belangrijker dan de achternaam.

‘Iedereen is welkom bij ons op basis van persoonlijkheid en prestaties en niet enkel door de achternaam’

Volgens de statistieken zijn wij een familiebedrijf (vijf generaties) maar nog belangrijker is dat we dit ook zijn volgens mijn eerder omschreven definitie. Een familiebedrijf kan voor mij dus ook een bedrijf zijn zonder officiële familieband. Want de werksfeer, de wijze van aansturing en het type mensen in een bedrijf bepalen in mijn ogen of het een familiebedrijf is of niet. En of je als “familiebedrijf” in je kracht kunt komen of dat dit juist tegenwerkt. Dit kan zwaar conflicterend zijn met de voorbestemde overdracht van vader op zoon of de toetreding van andere familieleden in een bedrijf. Een eerdere generatie in ons familiebedrijf heeft de geniale zet gedaan om bij toetreding van familie in het management altijd een assessment te laten afnemen. Deze werkwijze staat nog steeds en werkt goed. Want iedereen is welkom bij ons op basis van persoonlijkheid en prestaties en niet enkel door de achternaam. Dit zorgt ervoor dat er geen vreemde verhoudingen in het familiebedrijf ontstaan. Zo kunnen we profiteren van de voordelen van een familiebedrijf en voorkomen we de nadelen ervan.

Ik ben dagelijks nog steeds erg gelukkig dat wij een familiebedrijf zijn. De hele sfeer en samenwerking voelt goed. En als kers op de taart kan ik ook nog met familie (mijn vader) samenwerken. Ik gun iedereen een “echt” familiebedrijf.

OntwikkelingenTransport & AutobrancheTransportEemvallei