fbpx
Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Max Brandt

WERELDSE GASTVRIJHEID BINNEN KLOOSTERLIJKE MUREN

Wereldse gastvrijheid ervaar je bij Kontakt der Kontinenten. Nog meer dan voorheen zelfs, nu het conferentiehotel aan de Amersfoortseweg zijn gloednieuwe restaurant KonneKt heeft geopend: een eigentijds en sfeervol etablissement waar juist de culturele overeenkomsten gevierd worden. Het mondiale karakter, een voortvloeisel uit het vroegere missionariswerk, komt overal terug binnen de kloosterlijke muren. De hele wereld komt hier over de vloer, maar voor het Amersfoortse bedrijfsleven valt er nog veel te ontdekken. Dit verhaal is een mooi begin.

Wat hebben Indisch batik en Staphorster stipwerk met elkaar gemeen? Verrassend veel, zo blijkt in het fonkelnieuwe restaurant van Kontakt der Kontinenten. Daar is een lange wand compleet gewijd aan wat directeur René Giel “wereldse overeenkomsten” noemt. En inderdaad, die eerdergenoemde kledingstoffen lijken soms meer op elkaar dan je zou verwachten. En zien we verderop een vaas in Delfts Blauw? René: ‘Jazeker, met Chinees aardewerk ernaast. Zie de gelijkenissen!’

Culturen over de hele wereld zijn meer met elkaar verbonden dan we vaak denken, wil hij daar mee aangeven. Kontakt der Kontinenten, een conferentiehotel voor wereldburgers, wil de plek zijn die juist daar de nadruk op legt. Dat heeft alles te maken met de rijke historie van deze locatie. René kan er enthousiast over vertellen. ‘Tot 1961 werden hier priesters opgeleid, om vervolgens als missionarissen over de hele wereld uitgezonden te worden om Gods woord te verkondigen. Toen de animo terugliep hebben drie priesters het Centrum Kontakt der Kontinenten opgericht. Zij deden vormingswerk voor jongeren en gaven bijscholingscursussen aan missionarissen. Het bleef een plek van mondialiteit, multiculturaliteit en integratie. Ook nadat Kontakt der Kontinenten een stichting werd en hier een trainingscentrum voor interculturele communicatie kwam. Nadat die markt opdroogde, is de stichting begonnen met het commercieel openstellen van dit gebouw, met als rode draad het blijven verbinden van de culturen. Dat sloeg aan. Twee commerciële Hotello’s, waaronder ikzelf, kregen in 2009 de opdracht om dit door te trekken. Dit pand is gebouwd als missiehuis en het was gedateerd, dus daar lagen de grote uitdagingen. We hebben veel opgeknapt, met ons nieuwe restaurant als voorlopige climax.’

Binnen en buiten Daarmee zegt hij geen woord te veel. Wie de kloosterlijke muren van buiten ziet, verwacht niet dat erachter zo’n eigentijdse horecaparel huist. Je kijkt bij binnenkomst je ogen uit, vooral dankzij de hoge raampartijen waardoor het achterliggende bos zich voor je uitstrekt; werkelijk een prachtig plaatje. ‘We hebben binnen en buiten met elkaar verbonden’, vertelt Ellen Warnar, Manager Marketing & Sales. ‘Het restaurant is wat meer uitgebreid en het bos is naar ons toegekomen. Een grote wens, deze transparantie, omdat we zo’n prachtige achtertuin hebben. Kijk, je ziet de evenemententent die we gebruiken voor buitenactiviteiten. Daarachter hebben we ook nog een grasveld ter grootte van twee voetbalvelden. Onze kracht als conferentiehotel zit met name in het aanbieden van een totaalpakket op één locatie. Je kunt hier met je bedrijf vergaderen, bijeenkomen, overnachten, een culinaire beleving ondergaan, borrelen en teambuildings activiteiten doen. Van schapendrijven tot piramides bouwen van bamboestokken, je kunt het zo gek niet bedenken. We werken met gespecialiseerde partners die dit op maat verzorgen voor onze gasten.’ Terug naar het restaurant. Trots tonen René en Ellen de servicelounge, waar groepen zich in wat meer beslotenheid kunnen terugtrekken voor private dining, presentaties en borrels. René laat wat ‘slimmigheidjes’ zien, zoals een wandkast waar in de ene zijde een koffiecounter verstopt zit en in de andere zijde een biertap; klaar om tevoorschijn gehaald te worden als de gelegenheid daarom vraagt. ‘Door dit soort flexibele meubels kunnen we de ruimte veel speelser gebruiken.’

Sappenlab De keuken van KonneKt serveert, hoe kan het ook anders, eigentijdse gerechten met een wereldse twist. Van kimchi tot curry en alles wat daartussenin zit; de kaart is rijkelijk gevuld met culinaire hoogstandjes uit alle windstreken. Ook vermeldenswaardig is het ‘sappenlab’, waar allerlei fruitsappen uitnodigend borrelen. ‘Inspirerend, verbindend, nieuwsgierig en proactief: dat zijn de vier kernwaarden waarlangs we bij alles wat we doen onze liniaal houden. We zien dat ons restaurant nu aanzienlijk uitnodigender is voor gasten die alleen hier komen voor de culinaire beleving, naast de gasten van ons conferentiehotel die hier eten. Ons nieuwe restaurant is een lichtpuntje in de donkere coronadagen. Het was even spannend, in december begon de verbouwing en twee maanden later brak het virus uit, maar het is gelukt. Het liefst zouden we het restaurant natuurlijk vol zien, maar we zijn al blij dat we hier de ruimte hebben om toch een mooi aantal gasten te verwelkomen.’

Je zou bijna vergeten dat hier ook gewoon volop vergaderd, gepresenteerd en geworkshopt wordt. Kontakt der Kontinenten telt drie grote zalen voor – normaal gesproken – ruim tweehonderd mensen, waarvan één voormalige kapel met schitterende glas-in-loodramen, en nog eens 25 (!) subzalen variërend van 20 tot 100 vierkante meter. Bovendien beschikt het conferentiehotel over 130 kamers, waarvan 60 eenpersoons. ‘Terwijl de hele wereld hier komt, is het regionaal onze makke dat we vaak van ondernemers horen: ik ben zo vaak over die oude provinciale weg gereden, maar ik heb nooit geweten wat er achter die gevel gebeurde! Dan ontdekken ze ineens dat er zoiets moois in hun achtertuin ligt, waar ze met hun bedrijf van alles kunnen doen.

InterviewHoreca & RecreatieHotelEemvallei