“Even wat eten bij Van Rossum”, of: “We spreken af bij Het Stadshotel!”…er zijn maar weinig Woerdenaren die de sfeervolle plek aan het Kerkplein, in de historische stadskern van Woerden, niet kennen. Dit prachtig gerenoveerde wapenarsenaal voelt als thuiskomen. Je ploft er letterlijk neer in één van de loungebanken, of je kiest een knus plekje bij de bar. Om vooral te genieten van al het lekkers dat deze gezellige locatie te bieden heeft. Iedereen is hier welkom en wordt warm ontvangen. Ook de zakelijke gast!
Wat veel mensen namelijk niet weten is dat Van Rossum naast het hotel, café en restaurant ook een vergaderhuis heeft. Een knusse ruimte boven Breuren die comfortabel is ingericht voor zakelijke meetings. ‘Er kunnen achttien tot twintig gasten verblijven én het huis heeft een klein dakterrasje,’ vertelt Dayenne Rademaker – sinds januari dit jaar accountmanager voor de locatie – enthousiast. De ruimte is per dagdeel te huren, uiteraard met verzorging door het Van Rossum-personeel. ‘Vaak worden de korte breaks genuttigd in het huis en steken de gasten over om aan te schuiven voor de lunch. Dan zijn ze er even uit en kunnen ze daarna fris weer verder.’ Uit de woorden spreekt ervaring van iemand die weet hoe het werkt bij haar gasten.
Saamhorigheid
Gastvrij zijn, kun je dat leren? ‘Ik denk dat je dat in je hebt, of niet’, zegt Dayenne. Begonnen in de Amersfoortse horeca en met acht jaar ervaring kunnen we spreken van een horecadier in hart en nieren. ‘Het gaat om oprechte belangstelling en echt zien wat iemand nodig heeft. Dat maakt het team hier zo hecht. Persoonlijke aandacht hebben we ook voor elkaar.’ Het zorgt voor een sfeer van saamhorigheid. ‘Natuurlijk trainen we onze medewerkers regelmatig op het gebied van gastvrijheid. Maar in de basis zien we deze eigenschap terug bij iedereen in het team’, beaamt Manon Klok – sinds november vorig jaar bedrijfsleider bij Van Rossum.
Thuis voelen
De geboren Linschotense voelt zich als een vis in het water tussen de mensen. Zelf meehelpen en ervaren hoe alles gaat en werkt. ‘De werkvloer is de beste plek om gevoel te krijgen bij de sfeer.’ Als voormalig hotelmanager van het 75 kamers tellende Hilton Hotel in Amsterdam, valt haar vooral het ons-kent-ons gevoel op. ‘Het grootste deel van onze medewerkers komt uit Woerden of uit één van de omliggende dorpen. Gasten worden vaak als bekenden door hen begroet. Maar ook mensen van buiten weten ons te vinden en zijn één van ons. Ik denk dat het voornamelijk dat gevoel is waardoor veel gasten wekelijks terugkomen voor hun vaste kopje koffie. En dat vinden wij natuurlijk alleen maar gezellig!’
Dat het goed toeven is in het robuuste Rijksmonument ligt aan meer dan de mensen en verrassende lekkernijen. ‘Het warme interieur draagt hier ook aan bij’, vervolgt Manon. Veel hout, gemetselde binnenmuren, lange tafels en de groene Chesterfields in de hoek. ‘Verbinden en gezelligheid staan bij ons echt centraal en maken dat iedereen zich hier thuis voelt.’
Zakelijke mogelijkheden
Het team van Van Rossum wil dit gevoel graag doortrekken. Een wens van Dayenne is om nog meer reuring te creëren rondom de zakelijke evenementen. Vergaderen hoeft immers niet kil en statisch te zijn. ‘We werken graag mee aan een invulling waarin het vooral sfeervol en leuk is. Daarom kijken we altijd naar mogelijkheden om de mix van genieten en gezelligheid goed tot zijn recht te laten komen.’ Of dat nu gaat om een lunchervaring, borrel, bedrijfsfeest, netwerkevenement of een feestelijk diner: het team trekt alles uit de kast om het moment een unieke belevenis te laten zijn. ‘Grotere groepen ontvangen we graag in ons atrium: een indrukwekkend hoge ruimte in het midden van het pand met een doorkijk naar de vijfentwintig luxe hotelsuites.’
Walking dinners
Ook bij zakelijke evenementen zorgt het team van Van Rossum voor verbinding. ‘Bij onze walking dinners en shared dining-events zien we dat de gasten meer interactie hebben en naar elkaar toe lopen. De ruimte met hoge tafels en open keuken leent zich daar perfect voor. Mensen vinden het leuk om te zien wat daar allemaal gebeurt.’ In die keuken worden de lekkerste gerechten klaar gemaakt. ‘Uniek is onze Dry Age-kast waarin het vlees middels een bepaalde temperatuur en luchtvochtigheid een rijpproces doormaakt. Gemiddeld ligt een stuk vlees achtentwintig dagen in de kast voordat het als Dry Age-special op de kaart komt te staan en vervolgens op de Green Egg wordt bereid’.
Een ander populair item is de Van Rossum Proefplank. Een zorgvuldig samengestelde selectie van ambachtelijke charcuterie, gerookte zalm en Hollandse kazen van lokale leveranciers, zoals de Blauwklaver uit Kamerik. ‘Natuurlijk leggen we precies uit wat er allemaal voor heerlijks op de plank ligt’, vervolgt Manon. Ook de homemade Lemonade, Ice tea en natuurlijk de Van Rossum Spritz moet je geproefd hebben. ‘Een gewild en verfrissend aperitief met mango, limoen en rode peper. Bekend in de weide omtrek!’
Buitenactiviteiten
‘Goed om te weten is dat we ook mooie buitenactiviteiten aanbieden’, vertelt Dayenne verder. ‘We werken samen met het Gilde voor een duik in de historie middels een stadswandeling. Ik werd er zelf door verrast! Ook hebben we fietsen te huur. Voor mensen die de rust op willen zoeken of meerdaagse trainingen organiseren is een combinatie met onze locatie Osteria Mercatu mogelijk. Dit is een Italiaans georiënteerd restaurant met eigen ijssalon en vier vergaderruimtes aan de Reeuwijkse plassen. Gasten blijven slapen op het naastgelegen Landal Greenparks. Of natuurlijk hier, in Woerden!’
Netwerkborrel: Proeven & Kijken
Het beste is natuurlijk om de sfeer en de gastvrijheid zelf te ervaren. ‘Daarom organiseren we op 24 april een netwerkborrel bij Mercatu die een kijkje in de keuken geeft. Na de zomer herhalen we dit bij Van Rossum. Bedrijven uit Woerden zijn van harte uitgenodigd en mogen ons altijd mailen als ze erbij willen zijn. Kom vooral de sfeer en al het lekkers proeven. Bij ons is iedereen welkom!’