‘Nu merk je dat iedereen weer vrij denkt’
Cleannovation, het specialistische reinigingsbedrijf uit Nieuwegein, draait als een tierelier. Daarom durven ze bij de pionier in het gebruik van hogedrukstoomtechniek een nieuwe stap aan. Saskia Jilesen blijft leiding geven aan Cleannovation, haar zakenpartner Rob van Luijn stort zich vol op Broodjeszaak Robbie in CityPlaza Nieuwegein. ‘Horeca is mijn hele leven al een passie.’
Bij Cleannovation komen de opdrachten binnen zoals bij bakkers de warme broodjes over de toonbank gaan. In het eerste jaar van de coronacrisis zagen eigenaren Rob van Luijn en Saskia Jilesen de klussen nog flink teruglopen, omdat opdrachtgevers op hun hoede waren. Daarentegen was 2021 voor Cleannovation het beste jaar ooit, met veel groei. ‘Nu merk je dat iedereen weer vrij denkt’, vertelt Saskia. ‘We krijgen veel aanvragen en zitten in een luxepositie.’
Daarin zit ook meteen de groeipijn voor Cleannovation, al vonden Rob en Saskia daar een adequate oplossing voor. Ze namen twee mensen aan, één voor de gevelreiniging en iemand voor de administratie. Saskia: ‘Toen we met ons bedrijf begonnen, hadden we ook zo’n spurt en trokken we willekeurig personeel aan. Dan verlies je de controle. Daarna namen we steeds de juiste mensen aan. Dat is onze kracht. We trokken personeel aan met de juiste opleiding en certificaten. Als het heel druk is, zoals nu, proberen we sommige opdrachten iets verder weg te plannen, zodat we goed werk blijven leveren. Dat vinden wij het belangrijkste.’
Rob vult aan dat communicatie met klanten de rode draad is. ‘Als er een keer iets niet goed gaat, moet je blijven communiceren. Dan overleggen we met de klant hoe we dat
oplossen. Korte lijnen, eerlijk en open zijn. Het zit in ons bloed dat we dienstverlenend zijn. “Nee” als antwoord kennen we niet, dus zoeken we een oplossing.’
Pionier
Cleannovation is een pionier in het gebruik van hogedrukstoomtechniek. Gevels, daken, graffiti en monumentale panden worden met hitte en stoom gereinigd. ‘Daarbij halen we de 120 graden’, legt Rob uit. ‘Als het boven de 100 graden komt, dan komt er zuurstof bij. De druk, bijvoorbeeld op de gevel van een monumentaal pand, is daardoor minimaal. De hitte doet het werk. Wij hebben vier van die machines in huis en zijn bezig met de aanschaf van een vijfde elektrische machine.’ Saskia: ‘Het voordeel is dat we minder water en brandstof verbruiken en er veel minder schade is aan gevels.’ Rob: ‘We gebruiken kwaliteitsspullen die goed zijn voor het milieu.’
Cleannoworks, de zustermaatschappij van Cleannovation, neemt complete winkelcentra onder handen. Het bedrijf reinigt dan de bestrating en verwijdert kauwgom. Bij een groot project komen ze met vier spuitmachines tegelijk. Het specialistische reinigingsbedrijf kan in vier dagen 100.000 kauwgomplakken wegstomen. Bij supermarktketen Jumbo houdt
Cleannovation in de regio 30.000 vierkante meter aan parkeerplaatsen schoon.
Broodjeszaak
Ondanks de hoeveelheid werk en groei volgt Rob nu ook zijn hart. Begin deze maand opende hij op CityPlaza in Nieuwegein een broodjeszaak: Broodje Robbie. ‘Ik sta mijn hele leven al bekend als impulsief. Dat ben ik ook en dat durf ik rustig te zeggen. Ik ben heel gedreven en als ik dan een kans zie, ga ik ervoor. Horeca is mijn hele leven al een passie. Dus toen ik een tijdje geleden door CityPlaza liep en een broodje at, dacht ik: dit moet anders.’
Na nauw overleg met Saskia besloot Rob om alleen een broodjeszaak te beginnen in winkelcentrum CityPlaza in Nieuwegein. Rob vertelt vol enthousiasme dat hij terug wil naar de tijd van een old skool broodje met verse producten en vers gesneden broodjes. ‘Met een lekker sateetje van Hordijk. Klein, vers en gezellig. Ik wil straks zelf broodjes maken, koffie serveren, lekker ouwehoeren met de mensen. Een heel andere tak van sport, maar dat zie ik vooral als een uitdaging. Weet je, Saskia en ik werken al een paar jaar samen bij Cleannovation. Dat blijven we doen, maar zij groeit in haar rol. Veel werk komt via haar binnen.’
Passie
Rob houdt zich de komende maanden voor negentig procent van de tijd bezig met zijn nieuwe project: Broodje Robbie. Saskia: ‘Dat gaat prima, Rob heeft nu eenmaal die passie.’ Rob: ‘Ik heb een kok aangenomen voor drie maanden. Een goeie die Hollandse gehaktballen kan maken. Met hem kan ik een halfuur over zo’n bal gehakt praten. Dat vind ik mooi. We hebben 44 vierkante meter met een terras ervoor met verwarming en ledverlichting. Er staat een tap met Heinekenbier, al zijn we geen kroeg.’ Saskia: ‘Met allemaal goede en duurzame spullen. Het vlees komt van de slager, de kaas van de kaasboer.’ Rob: ‘Ja, ook de eieren komen van de boer. We willen onderscheidend zijn, serveren met een glimlach. Ik denk dat ik dit kan overbrengen.’
Bovendien kunnen regionale bedrijven bij Broodje Robbie een lunch bestellen. ‘Ik heb veel contacten, weet wat een klant leuk vindt en wanneer hij zich prettig voelt. Ik treed met Broodje Robbie dan wel uit mijn comfortzone, maar ik vind het heerlijk!’