fbpx
Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Max Brandt

Koken en tijd zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden

Wie een voortreffelijke maaltijd wil serveren, kan niet zonder de tijd. Eigenlijk zijn koken en tijd onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het is dan ook niet zomaar dat Reijersen Juweliers voor de derde keer een GAstronomisch horloge uitbrengt. Een hommage aan chef-kok Sander Spruijt en restaurant De Burgemeester.

Wie het pand van Reijersen Juweliers in
Oudewater binnenstapt, valt het al snel op. Dit is niet zomaar een juwelier. Dit is een juwelier-gastronoom. Aan de wanden de bekende vitrines met juwelen en horloges, maar ook de koffiebar springt in het oog. Iets verder naar achter zijn twee lounges ingericht en vinden we een wijnbar. ‘We houden heel erg van
horloges en sieraden, maar houden nog meer van mensen’, vertelt eigenaar Adriaan Reijersen. ‘Aandacht is het állermooiste wat we aan elkaar kunnen geven. In onze winkel kun je elkaar ontmoeten. Dat is dus “niet
moeten”. Geen druk of rush. In de wijnbar serveren we bijvoorbeeld een lunch of diner. We willen de tijd nemen voor elkaar en rustig kijken waar mensen in geïnteresseerd zijn.’

De gastheer toont zich een bevlogen verteller. De van origine juwelier en goudsmid brengt de passie voor horloges als vanzelf over. ‘Het is zó fascinerend om te zien. In een horloge zitten onderdelen die acht keer per seconde bewegen, maar ook die bijvoorbeeld maar één keer per vier jaar bewegen. Dat werkt allemaal samen in één uurwerk. Dat heeft me gegrepen.’

Astronomische complicaties

In 2019 kwam hij op het idee voor een gastronomisch horloge. ‘We zijn gespecialiseerd in onafhankelijke merken en niche brands.
Juwelen en horloges die je niet op elke hoek van de straat ziet. Het Nederlandse horlogemerk Christiaan van der Klaauw is één van onze DNA-merken. Zij maken astronomische complicaties. Astronomie en gastronomie ontmoeten elkaar in Oudewater. Zo ontstond bij mij het idee voor een GAstronomisch horloge.’

‘Tijd heeft álles te maken met de keuken. Er staat tijd voor de groei van een product en tijd voor rijping. Ingrediënten hebben een bepaalde tijd nodig om te garen. Tijdens het koken gaat de tijd ook steeds sneller, want je wilt verschillende maaltijden tegelijkertijd uitserveren. En als het dan op tafel staat, is het tijd om te genieten. Dat vind ik zelf het mooiste. Ik hou heel erg van horloges, maar eigenlijk helemaal niet zo van tijd. Die zou ik het liefst vergeten. Het gaat om momenten die je met elkaar moet ervaren. Dan kan je wel genieten van een mooi horloge, maar je hoeft niet te weten hoe laat het is.’

De Librije

Na samenwerkingen met de chefs van sterrenrestaurants De Librije en Inter Scaldes is het derde gastronomische horloge een hommage aan De Burgemeester in Linschoten. Adriaan: ‘Een idee van onze gasten. Zij zeiden: leuk zo’n horloge van De Librije of Inter Scaldes, maar wij willen er één van het béste restaurant van Nederland. Sander is niet voor niets in 2021 uitgeroepen tot beste chef van Nederland.’

‘Ik hou heel erg van horloges, maar eigenlijk helemaal niet zo van tijd. Die zou ik het liefst vergeten’

Sander en Anne van De Burgemeester kozen voor de slimline perpetual calendar manufacture van Frederique Constant. ‘Een horloge dat een klassieke uitstraling heeft, heel puur en ook heel gecompliceerd is. Er zit een uurwerk in met een eeuwigdurende kalender. Het horloge weet precies welke maand 30 of 31 dagen heeft en ook in een schrikkeljaar hoef je ‘m niet te verzetten. Supergecompliceerd, maar tegelijkertijd heel ingetogen. Niet protserig of schreeuwerig’, vertelt Adriaan. Het horloge kent een beperkte oplage in een stalen en witgouden uitvoering. ‘Het verschil zie je niet, maar voel je als je het draagt. Alle kopers krijgen een champagnediner aangeboden en met de kopers van de witgouden versie gaan we naar Génève. Daar gaan we kijken hoe de horloges worden gemaakt. Het merk is opgericht door de Nederlanders Peter en Aletta Stas uit Reeuwijk.’

Feestelijk

Sander vertelt trots te zijn op het uurwerk dat aan zijn restaurant is opgedragen. ‘Het mooiste vind ik nog dat het initiatief van onze gasten komt’, vertelt de chef. ‘Zij wilden graag een horloge dat symbool staat voor de tijd die zij hebben doorgebracht in het restaurant. Mensen vieren bij ons bijzondere momenten, zoals geboortes, huwelijken of bedrijfsovernames.’

Voor Sander is tijd onmisbaar in zijn keuken. ‘Dat is het allerbelangrijkste dat er is. Koken is een combinatie van tijd, temperatuur en een beetje scheikunde. De kleuring van vlees ontstaat bijvoorbeeld door het karamelliseren van suikers. Je moet weten welke temperatuur en tijd je daarvoor nodig hebt’, vertelt de chef, die samen met zijn vrouw Anne koos voor een champagnekleurige wijzerplaat in het horloge. ‘Dat heeft iets feestelijks. Het horloge is chic, maar ook casual. Feestelijk, zonder al te veel poespas. Ik had altijd wel gevoel voor horloges, maar wist er weinig van. Je beseft niet wat voor ambacht het maken van een horloge is. Als respect daarvoor, wilden we daarom niet te veel aan het horloge veranderen. Het is al mooi van zichzelf.’

 

Meer weten over Juwelier Reijersen?
Bekijk de website via www.reijersenjuweliers.nl

 

SamenwerkingGroothandelRetail (groothandel)Lopikerwaard